ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Προώθηση εξαγωγών για τοπικά προϊόντα από τα Ιδρύματα Καρέλια και Κωνσταντακόπουλου

"Εξάγοντας ποιοτικά αγροτικά προϊόντα" είναι το θέμα της διημερίδας που οργανώνουν το διήμερο 8-9 Δεκεμβρίου στην Καλαμάτα, στο ξενοδοχείο "Horizon Blu", το Ιδρυμα Καπετάν Βασίλη και το Ιδρυμα Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια.
Στο πλαίσιο της διημερίδας -σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση- Ελληνες παραγωγοί και εξαγωγείς θα έχουν τη δυνατότητα να συναντηθούν με ξένους αγοραστές από ΗΠΑ, Γαλλία, Κίνα και Αυστραλία.
Η επίσημη γλώσσα των επιχειρηματικών συναντήσεων θα είναι τα Αγγλικά, ενώ η συμμετοχή για
όλους τους συμμετέχοντες και τις εξαγωγικές επιχειρήσεις είναι δωρεάν. Αιτήσεις γίνονται δεκτές ως την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου, ωστόσο ο αριθμός θέσεων είναι προκαθορισμένος και θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση. Τονίζεται εξ άλλου ότι η εκδήλωση -που πραγματοποιείται για δεύτερο συνεχόμενο χρόνο- τελεί υπό την αιγίδα των υπουργείων Εξωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Στόχος της διημερίδας, «παράλληλα με την υποστήριξη και την προώθηση των εξαγωγών, είναι και η ενημέρωση των παραγωγών και μεταποιητών της Μεσσηνίας σχετικά με τις δυνατότητες και τις προοπτικές εξαγωγών αγροτικών μεσσηνιακών προϊόντων. Παράλληλα θα γίνει και δικτύωση με μεγάλους ξένους αγοραστές».
Ως προς το θεωρητικό μέρος της, «θα γίνει ενημέρωση, μεταξύ άλλων, για τη στρατηγική, το νομικό πλαίσιο καθώς και τους τρόπους επιτυχημένου εξαγωγικού μάρκετινγκ και αποτελεσματικής προώθησης προϊόντων σε ΗΠΑ, Αυστραλία, Κίνα και Γαλλία. Τις ενημερωτικές εργασίες της διημερίδας θα πλαισιώνουν απ’ ευθείας επιχειρηματικές συναντήσεις και επαφές (B2B meetings) των Ελλήνων συμμετεχόντων με τους επιχειρηματίες από το εξωτερικό».
Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ειδικότερα ότι «οι επιχειρήσεις με εξαγωγικό χαρακτήρα μπορούν να συμμετάσχουν κατά το δεύτερο μισό της κάθε ημέρας σε επαγγελματικές συναντήσεις με αγοραστές από χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Κίνα, η Γαλλία, όπου μπορούν να προβάλουν τα προϊόντα (τυποποιημένα-συσκευασμένα δείγματα) που εξάγουν καθώς και ενημερωτικά φυλλάδια (προσπέκτους, καταλόγους προϊόντων κ.λπ.)».
Οπως επισημαίνεται, «τα κριτήρια επιλογής των εταιρειών που θα πάρουν μέρος στις επαγγελματικές συναντήσεις είναι: α) να διαθέτουν εξαγωγική εμπειρία (υφιστάμενη εξαγωγική δραστηριότητα, συμμετοχή σε εκθέσεις, επιχειρηματικές αποστολές), β) να διαθέτουν ενημερωτικό-προωθητικό υλικό σε ελληνικά και αγγλικά (προωθητικό φυλλάδιο, roll up banner 2X0,8 μ. κ.λπ.), γ) να διαθέτουν δείγματα του προϊόντος».
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με το Επιμελητήριο Μεσσηνίας στα τηλέφωνα 27210 62218, 27210 62215, στο e-mail kalamatacvb@messinianchamber.gr, ενώ τις απογευματινές ώρες μπορούν να καλούν στο κινητό 6986-689093.


ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr/  Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/item/48745-prowthisi-eksagwgwn-topika-proionta-idrymata-karelia-konstantakopoulou

Δεν υπάρχουν σχόλια: