ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

Με ικανοποιητικές τιμές, χωρίς μεγάλες διακυμάνσεις, οι τομάτες θερμοκηπίου

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα συνεχίζεται η συγκομιδή της τομάτας θερμοκηπίου στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας. Σύμφωνα με τους παραγωγούς, η περίοδος είναι ίσως η καλύτερη των τελευταίων ετών αφού μπορεί οι τιμές να μην «εκτινάχθηκαν» σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα αλλά δεν έπεσαν ούτε πολύ χαμηλά (κυμάνθηκαν κατά μέσο όρο στα 60 λεπτά το κιλό). 

Κύριο χαρακτηριστικό λοιπόν της περιόδου ήταν ότι δεν καταγράφηκαν μεγάλες διακυμάνσεις των τιμών. «Στα Φιλιατρά η τιμή παραγωγού κυμαίνεται στα 62 λεπτά το κιλό. Σε γενικές γραμμές είχαμε μια καλή περίοδο μέχρι τώρα και σίγουρα καλύτερη από την προηγούμενη», αναφέρει χαρακτηριστικά στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Αλεξανδρόπουλος, Πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Φιλιατρών «Η Τριφυλία».

Και προσθέτει: «η συγκομιδή στα αγγούρια της εποχής ολοκληρώνεται (τιμή στα 35 λεπτά το ζευγάρι) ενώ οι τομάτες μας είναι στο 70% της συγκομιδής. Το αγγούρι είχε κάποια “σκαμπανεβάσματα” αφού τον Σεπτέμβριο είχαμε “πέσει” στα 25 λεπτά/ζευγάρι ενώ τον Οκτώβριο “έφτασε” και στα 60 λεπτά».

Οι καλύτερες τιμές τις τελευταίας 3ετίας
Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και οι δηλώσεις του κ. Γιώργου Ζωγόπουλου, παραγωγού τομάτας υδροπονικής καλλιέργειας 35 στρεμμάτων στα Φιλιατρά (ο οποίος συσκευάζει το προϊόν του) και χρήστης της εφαρμογής totheshelf: «την περίοδο που διανύουμε τα πράγματα με την τομάτα πάνε καλά αφού οι τιμές που πληρωνόμαστε όλοι οι παραγωγοί είναι οι καλύτερες των τελευταίων τριών ετών. 
Για τη συσκευασμένη τομάτα που πουλάω εγώ (μονόσειρη συσκευασία) η τιμή σήμερα είναι στο 1,05 ευρώ το κιλό ενώ τις προηγούμενες ημέρες έφθανε το 1,15 ευρώ/κιλό (η τιμή παραγωγού χωρίς συσκευασία είναι στα 60 λεπτά το κιλό). Η συγκομιδή της τρέχουσας καλλιέργειας ξεκίνησε στα τέλη Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο».

Μικρές οι διακυμάνσεις των τιμών
Την ίδια θετική εικόνα μας μεταφέρει και ο κ. Γιώργος Καλλιάνης, παραγωγός από την Κυπαρισσία που καλλιεργεί 60 στρέμματα θερμοκήπια (τομάτες – αγγούρια), και είναι επίσης χρήστης της εφαρμογής totheshelf: «η τομάτα έχει πάει καλά. Οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται στα 50 - 60 λεπτά το κιλό από τις αρχές Οκτωβρίου μέχρι και σήμερα. Ωστόσο τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μια μικρή τάση υποχώρησης των τιμών αφού “μπήκε” και η Κρήτη στην παραγωγή με αποτέλεσμα οι ποσότητες να είναι μεγαλύτερες από αυτές που μπορεί να απορροφήσει η αγορά».

Όσον αφορά την πορεία των αγγουριών ο κ. Καλλιάνης μας κάνει γνωστό ότι: «μέχρι και πριν από μια εβδομάδα και τα αγγούρια είχαν ικανοποιητικές τιμές αλλά για τους λόγους που προανέφερα έχει ξεκινήσει μια μείωση των τιμών (18 λεπτά το ζευγάρι η τιμή σήμερα). Σε γενικές γραμμές πάντως η χρονιά (για την Κυπαρισσία από τον Μάρτιο μέχρι και τώρα) ήταν καλύτερη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια αφού δεν υπήρχαν μεγάλες διακυμάνσεις. Μπορεί να μην υπήρξαν ιδιαίτερα υψηλές τιμές αλλά δεν υπήρχαν και πολύ χαμηλές».

Καλή η εικόνα και στην Πρέβεζα
Σε εξέλιξη βρίσκεται η συγκομιδή θερμοκηπιακής τομάτας και στην Πρέβεζα ενώ οι ποσότητες αγγουριών που παραμένουν ασυγκόμιστες είναι πολύ μικρές. «Αυτήν την εποχή μαζεύουμε ως επί το πλείστον τομάτες ενώ τα αγγούρια που έχουν απομείνει είναι πολύ λίγα. Στα αγγούρια η τιμή τώρα κυμαίνεται στα 20 λεπτά το ζευγάρι ενώ στην τομάτα η τιμή βρίσκεται στα 55 λεπτά το κιλό περίπου. Το προηγούμενο διάστημα είχαμε και υψηλότερες τιμές (η συγκομιδή ξεκίνησε αρχές Οκτωβρίου)», σημειώνει στον ΑγροΤύπο, ο παραγωγός κηπευτικών θερμοκηπίου, κ. Γιάννης Σολδάτος.

Μείωση τιμών στα κηπευτικά της Κρήτης το τελευταίο 15νθημερο
Διαφορετική είναι ωστόσο η εικόνα στην Κρήτη το τελευταίο 15νθήμερο αφού σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ανατολή Ιεράπετρας, κ. Αντώνη Ζαχαριαδάκη: «τα περισσότερα προϊόντα μας τις τελευταίες 15 ημέρες δεν έχουν ζήτηση». Ο λόγος σύμφωνα με τον ίδιο έχει να κάνει με την «αύξηση της παραγωγής σε άλλες περιοχές τις Ελλάδας αλλά πολύ περισσότερο με τις «αθρόες εισαγωγές από Μαρόκο, Ισπανία, Αλβανία και Σκόπια». Οι τιμές σύμφωνα με όσα μας έκανε γνωστά ο κ. Ζαχαριαδάκης αυτό το διάστημα στο νησί διαμορφώνονται ως εξής:
  • Τομάτα: 50 λεπτά το κιλό
  • Μελιτζάνα 40 λεπτά το κιλό
  • Αγγούρια: 30 λεπτά το κιλό.
«Ενώ οι πιπεριές είναι στα αζήτητα. Ελπίζουμε ότι μετά το επόμενο 15νθήμερο να ανακάμψουν οι τιμές», συμπληρώνει.
agrotypos.gr 
http://filiatranet.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: