- Για ακόμα ένα χρόνο οι πλειστηριασμοί ακινήτων θα γίνονται με τιμή εκκίνησης τις αντικειμενικές αξίες
- Αυτό τονίζει το υπ. Δικαιοσύνης με επίσημη ανακοίνωσή του
- Με τον τρόπο αυτό προστατεύονται εν μέρει οι οφειλέτες, των οποίων τα ακίνητα βγαίνουν σε πλειστηριασμό, αφού οι εμπορικές τιμές είναι πλέον, στη συντριπτική πλειοψηφία των περιοχών της χώρας, πολύ χαμηλότερες των αντικειμενικών
Φρένο στη διενέργεια πλειστηριασμών ακινήτων σε
εξευτελιστικές τιμές και στις μεγάλες απώλειες των οφειλετών, επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι οι αντικειμενικές τιμές (και όχι οι εμπορικές) είναι αυτές που θα λαμβάνονται υπόψη για τη διενέργεια των πλειστηριασμών και ως τιμή εκκίνησης -όπως είναι γνωστό- ορίζονται τα δύο τρίτα της αντικειμενικής τιμής.
Με τον τρόπο αυτό προστατεύονται εν μέρει οι οφειλέτες των οποίων τα ακίνητα βγαίνουν σε πλειστηριασμό, αφού οι εμπορικές τιμές είναι πλέον, στη συντριπτική πλειοψηφία των περιοχών της χώρας, πολύ χαμηλότερες των αντικειμενικών.
Η χρήση των αντικειμενικών τιμών θα ισχύσει ως το τέλος του 2015, αφού τότε θα εφαρμοστεί ένα αξιόπιστο και επιστημονικά ορθό σύστημα προσδιορισμού των εμπορικών τιμών και οι οποίες θα χρησιμοποιούνται πλέον ως βάση για τη διενέργεια των πλειστηριασμών.
Αναλυτικά όσα αναφέρει το υπουργείο Δικαιοσύνης
Ειδικότερα, το υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρει ότι «οι αλλαγές όσον αφορά στον υπολογισμό της αξίας αλλά και την τιμή εκκίνησης των πλειστηριασμών ακινήτων αποτελούν αποτέλεσμα ενδελεχούς έρευνας και επιστημονικής μελέτης».
Και συνεχίζει: «Πάντως, η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι η εμπορική αξία των ακινήτων αποτελεί την πιο αποτελεσματική και δικαιοπολιτικά ορθή μέθοδο υπολογισμού της αξίας του ακινήτου για τις ανάγκες του πλειστηριασμού. Αυτή η μέθοδος άλλωστε αποτελεί και την πρακτική των περισσοτέρων χωρών του δυτικού κόσμου.
Ως κριτήριο για τον καθορισμό της εμπορικής αξίας δεν μπορεί να είναι μεμονωμένες μεταβιβάσεις γειτονικών ομοειδών ακινήτων οι οποίες είναι πιθανόν να μην αντανακλούν την πραγματική εμπορική αξία των ακινήτων. Επομένως , ο ορισμός της εμπορικής αξίας δεν μπορεί να γίνεται αυθαίρετα.
Έτσι απαιτείται η δημιουργία ενός μεθοδολογικά αξιόπιστου συστήματος εκτιμήσεων, το οποίο θα στηρίζεται σε σταθερά, επιστημονικώς αποδεκτά και αδιάβλητα κριτήρια υπολογισμού, ώστε με βάση αυτό να ορίζονται με σαφήνεια και ορθότητα οι εμπορικές αξίες των ακινήτων. Αυτό το σύστημα αναμένεται να δημιουργηθεί μέχρι το τέλος του 2015 με τη συνεργασία των συναρμόδιων υπουργείων.
Έτσι, με τον τρόπο αυτό «θα αποφευχθεί ο πλειστηριασμός ακινήτων έναντι αντιτίμων που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική εμπορική αξία των ακινήτων και ως εκ τούτου οδηγούν σε άδικες καταστάσεις για τα μετέχοντα στη διαδικασία του πλειστηριασμού μέρη.
Μέχρι τη δημιουργία του συστήματος αυτού για τον υπολογισμό της αξίας του ακινήτου, θα λαμβάνονται υπόψιν οι αντικειμενικές αξίες, ενώ η τιμή πρώτης προσφοράς (εκκίνησης) ορίζεται στα 2/3 αυτής, όπως και κατά το νομοθετικό καθεστώς που ίσχυε μέχρι σήμερα».
Παράλληλα, σημειώνεται στην ανακοίνωση: «Στο σύστημα αυτό αναφέρθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου κατά την ομιλία του στη διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση στις 9 Οκτωβρίου τονίζοντας την διαπραγματευτική επιτυχία της χώρας μας. Έπειτα από κοπιώδεις διαπραγματεύσεις και έναντι των θέσεων της τρόικας που ζητούσε: α) τον καθορισμό της αξίας του προς πλειστηριασμό ακινήτου βάσει της εμπορικής αξίας του από την έναρξη εφαρμογής του νέου κώδικα, και β) τιμή εκκίνησης ίση με το 1/3 της εμπορικής αξίας, έγιναν δεκτές οι θέσεις της χώρας μας.
Σύμφωνα με αυτές ορίζεται τιμή εκκίνησης πλειστηριασμού τα 2/3 της εμπορικής αξίας του ακινήτου η οποία υπολογίζεται βάσει αδιάβλητου συστήματος που αντανακλά τις πραγματικές συνθήκες της αγοράς ενώ μέχρι να δημιουργηθεί το σύστημα αυτό (τέλος του 2015) θα ισχύει το υπάρχον σύστημα της αντικειμενικής αξίας.
Μόνο κατά το χρονικό διάστημα αυτό, αν ο πλειστηριασμός δεν ήταν επιτυχής , λόγω ελλείψεως προσφορών, επαναλαμβάνεται σε 14 ημέρες με τιμή εκκίνησης το 50% της αντικειμενικής αξίας. Το ίδιο αποτέλεσμα θα υπήρχε και με το υπάρχον σύστημα δεδομένης της αποτυχίας του πρώτου πλειστηριασμού που αναπόδραστα θα οδηγούσε σε θέση χαμηλότερης τιμής από το δικαστήριο για τον επόμενο πλειστηριασμό.
Οι ως άνω διαδικασίες ενισχύονται με την καθιέρωση των κλειστών προσφορών αλλά και του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού, οι λεπτομέρειες του οποίου θα ορισθούν με Προεδρικό Διάταγμα που θα διαμορφωθεί άμεσα μετά την ψήφιση του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα χειραγωγούμενων πλειστηριασμών (κοράκια).
Έτσι λοιπόν, καθίσταται σαφές ότι η ελληνική κυβέρνηση ενεργώντας με ευθύνη διαμόρφωσε ένα νέο ρεαλιστικό και μοντέρνο σύστημα πλειστηριασμών που από τη μία προσαρμόζεται στις καλές βέλτιστες διεθνείς πρακτικές και οδηγεί στη διενέργεια πλειστηριασμών χωρίς να ελλείπουν οι μηχανισμοί υπολογισμού της αξίας των ακινήτων αλλά και τις τιμής πρώτης προσφοράς σε τέτοια επίπεδα ώστε να αποτρέπεται η θέση τιμών τέτοιων που αφήνουν απροστάτευτους τους οφειλέτες».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://www.newsit.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου