ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Οι New York Times αποθεώνουν την Αθήνα -Ολα όσα έζησαν επί 36 ώρες στην πόλη και τους έκαναν να την λατρέψουν


Κάτι αλλάζει στην Αθήνα, γράφουν οι New York Times σε μεγάλο αφιέρωμα που έκαναν για την πόλη και το οποίο παρουσιάζουν σε ένα βίντεο με τίτλο «36 ώρες στην Αθήνα». Οπως αναφέρει το δημοσίευμα, έπειτα από αρκετά χρόνια που η Αθήνα βυθιζόταν στην κρίση, με επιχειρήσεις και καταστήματα να κλείνουν το ένα πίσω από το άλλο, η αυτοπεποίθηση έχει επιστρέψει στην πόλη.
Νέοι με φρέσκες ιδέες δραστηριοποιούνται και ανοίγουν καταστήματα, αναμειγνύοντας κλασικά
στοιχεία από την αρχαία Ελλάδα και το άναρχο πνεύμα της σύγχρονης εποχής. Στις πλατείες της πόλης υπάρχουν νέα εστιατόρια και καφετέριες που σερβίρουν παραδοσιακές λιχουδιές, όπως το κρητικό λουκάνικο και το γιαούρτι με πρόβειο γάλα και κυδώνι. Παράλληλα, το Μουσείο της Ακρόπολης είναι σταθερά ένα από τα κορυφαία μουσεία του κόσμου που μαγεύει τους επισκέπτες.
Οι New York Times μέσα σε 36 ώρες λάτρεψαν την πόλη. Το πρόγραμμα που ακολούθησαν ήταν βόλτες στο κέντρο, γευστικές δοκιμές παραδοσιακών φαγητών και γλυκών, επισκέψεις στο Μουσείο της Ακρόπολης και στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και, φυσικά, καφέ και ποτό σε ωραία σημεία της πόλης. Δεν παρέλειψαν, βέβαια, να κάνουν και μια βόλτα στην παραλία, φτάνοντας μέχρι τον Αστέρα της Βουλιαγμένης, για τον οποίο έγραψαν πως είναι το πιο δυνατό σημείο της Αθηναϊκής Ριβιέρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: