ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Όλες οι αλλαγές σε δημοτικά και λύκεια

Σε συνέντευξη τύπου που έδωσε χθες η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας παρουσίασε το έργο που έχει επιτελεστεί το τελευταίο τετράμηνο ενώ μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και σε αλλαγές που σχεδιάζονται και αφορούν τόσο την πρωτοβάθμια όσο και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Τις αλλαγές αυτές της παρουσιάζει το news.gr.

Αλλαγές στα δημοτικά σχολεία

Για την πρωτοβάθμια, όπως έχει γράψει το news.gr , ετοιμάζονται δομικές αλλαγές στις οποίες θα
καταλήξει η ηγεσία μετά από διάλογο και σύγκληση των αρμόδιων συμβουλίων. Σύνθημα του Υπουργείου είναι «λιγότερη ύλη, περισσότερη παιδεία».  «Λιγότερες μεταδιδόμενες πληροφορίες, περισσότερη γνώση και δημιουργική απασχόληση είναι οι στόχοι μας. Θέλουμε τα παιδιά να πάψουν να μισούν το σχολείο, θέλουμε να το αγαπήσουν ως χώρο δικό τους» τόνισε ο Υπουργός Παιδείας. Το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στην πρωτοβάθμια αναμένεται να κατατεθεί τον Ιανουάριο στη Βουλή.

Αλλαγές σε Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση δεν θα έχουμε ριζικές αλλαγές καθώς η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας επιθυμεί διορθωτικές κινήσεις. Στα πλαίσια αυτών εντάσσεται η εισαγωγή της πληροφορικής στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα που θα πάρει «σάρκα και οστά» μετά από νομοθετική ρύθμιση.
Όσον αφορά την ενίσχυση του μαθήματος της φυσικής αγωγής, όπως έχουμε γράψει έχουν ήδη αυξηθεί οι ώρες του μαθήματος στη Γ Λυκείου χωρίς αυτό να  είναι εις βάρος άλλου μαθήματος. Οι ώρες των μαθημάτων γενικής παιδείας από 17 έγιναν 18 με τη διδασκαλία της φυσικής αγωγής από μία σε δύο ώρες.

Εκκλησιαστική εκπαίδευση

Αλλαγές αναμένονται στην εκκλησιαστική εκπαίδευση καθώς θα κατατεθεί νέο νομοσχέδιο το οποίο θα τεθεί σε διαβούλευση σε 60 μέρες.

Πρότυπα-Πειραματικά σχολεία

Επίσης θα ενισχυθούν τα Πρότυπα-Πειραματικά σχολεία. Όπως έχει γράψει το news.gr αναμένεται να κατατεθεί τροπολογία την οποία έχει ζητήσει η Διοικούσα Επιτροπή ώστε να χαρακτηριστούν και να ιδρυθούν νέα Πρότυπα-Πειραματικά σχολεία.  Θυμίζουμε ότι  για την ίδρυση ή τον χαρακτηρισμό νέων Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων απαιτείται να τροποποιηθεί το θεσμικό πλαίσιο του Ν.3996/2011, διότι δεν προβλέπονται οι εν λόγω διαδικασίες με τις διατάξεις του πιο πάνω νόμου.

Ειδική Αγωγή

Στην Ολομέλεια θα έρθει το νομοσχέδιο για την Ειδική Αγωγή το Νοέμβριο. Το εν λόγω νομοσχέδιο έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις πολλών συλλόγων και ειδικά της Εθνικής Ομοσπονδίας για τα Δικαιώματα Ατόμων Αυτιστικού Φάσματος που με ανακοίνωσή της τονίζει ότι με το νομοσχέδιο παραβιάζονται τα Θεμελιώδη Ανθρώπινα και Συνταγματικά Δικαιώματα των παιδιών με αναπηρίες του Αυτιστικού Φάσματος.
Το νομοσχέδιο φέρνει αλλαγές και στον τρόπο πρόσληψης εκπαιδευτικών που έχουν εφαρμοστεί από το τρέχουν σχολικό έτος.

ΑΠΟ http://www.news.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: