ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Οι 5 παράγοντες που αυξάνουν την αξία των ακινήτων: Πώς μπορούν να πωληθούν έως και 34% πάνω από το μέσο όρο

Υψηλότερες τιμές πώλησης σε ποσοστό έως 34%, σε σχέση με τη μέση τιμή πώλησης διαμερισμάτων, μπορούν να εξασφαλιστούν σε περιπτώσεις κατοικιών, οι οποίες βρίσκονται σε περιοχές με υψηλή ποιότητα δομημένου περιβάλλοντος, είναι δηλαδή κοντά σε πλατείες, άλση και πάρκα.
Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει, μεταξύ άλλων, σχετική μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος για την επίδραση του πρασίνου στις αξίες των ακινήτων, η οποία παρουσιάστηκε στο συνέδριο RED
Business Forum.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε σε παρουσίασή της, η κα Βασιλική Βλαχοστεργίου, οικονομολόγος του Τμήματος Ανάλυσης Αγοράς Ακινήτων της Τράπεζας της Ελλάδος, η έρευνα επιχειρεί να καταγράψει το πόσο σημαντική είναι η θέση ενός ακινήτου στη διαμόρφωση της αξίας του.
Στο πλαίσιο αυτό εξετάστηκαν, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», πέντε βασικοί παράμετροι:
  1. το υφιστάμενο πολεοδομικό καθεστώς (σχέδιο πόλης, χρήσεις, συντελεστής δόμησης),
  2. η ποιότητα των υποδομών (προσβάσεις, συγκοινωνίες),
  3. η ποιότητα του δομημένου περιβάλλοντος (κοινόχρηστοι χώροι πρασίνου, παιδικές χαρές, άλση, πάρκα, κτίρια),
  4. η ποιότητα του φυσικού περιβάλλοντος (εγγύτητα προς βουνό, θάλασσα κ.τ.λ.) και
  5. η πυκνότητα του πληθυσμού.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο σύνολο των περιοχών που καλύπτουν τα βόρεια και τα νότια προάστια κατά την περίοδο από τον Ιανουάριο του 2012 έως τον Φεβρουάριο του 2014.
Τα συμπεράσματα
Βάσει αυτής προέκυψε ότι η ποιότητα του δομημένου περιβάλλοντος και ειδικότερα η άμεση εγγύτητα με πάρκα, άλση, πλατείες κ.τ.λ., έχει τη μεγαλύτερη επίδραση στη διαμόρφωση της τιμής ενός ακινήτου, σε ποσοστό έως 34% συγκριτικά με τον μέσο όρο των τιμών των κατοικιών.
Αντίστοιχα, ο δεύτερος πιο σημαντικός παράγοντας διαμόρφωσης της τιμής, είναι η ποιότητα του φυσικού περιβάλλοντος, που είναι ικανή για τη δικαιολόγηση τιμών έως 12% υψηλότερων σε σχέση με τον μέσο όρο.
Στον αντίποδα, σε αντίθεση με το ό,τι ισχύει ως γενικός κανόνας στην αγορά, η ύπαρξη συγκοινωνιακών προσβάσεων δεν συμβάλλει ιδιαίτερα στην αύξηση των τιμών. Υπό αυτό το πρίσμα αποδεικνύεται πως οι αγοραστές εκτιμούν περισσότερο το ευρύτερο περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται ένα ακίνητο, παρά την πυκνότητα του δικτύου μέσων μαζικής μεταφοράς. Αντίστοιχα, μια αύξηση του Συντελεστή Δόμησης σε μια περιοχή κατά μία μονάδα, μπορεί να οδηγήσει σε πτώση των αξιών των κατοικιών κατά 10%, λόγω της υποβάθμισης που δημιουργείται.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι με βάση τα ευρήματα της έρευνας της Τράπεζας της Ελλάδος, οι παραπάνω παράμετροι ευθύνονται για τη διαμόρφωση του 67% της συνολικής αξίας ενός ακινήτου, με το υπόλοιπο 33% να αφορά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε σπιτιού, όπως η διαρρύθμιση των χώρων του, η ποιότητα κατασκευής και η ενεργειακή απόδοση που προσφέρει.
Οπως τονίστηκε στο συνέδριο, οι παράγοντες αυτοί είναι ανεξάρτητοι από την κρίση στην οικονομία και την κτηματαγορά και ισχύουν διαχρονικά. Το στοιχείο αυτό αποκτά πρόσθετη σημασία, δεδομένου ότι σημαίνει πως οι κατοικίες που ευνοούνται από την ποιότητα του φυσικού και του δομημένου περιβάλλοντος, δεν χάνουν τόσο μεγάλο μέρος της αξίας τους, στην περίπτωση μιας οικονομικής κρίσης. Εν ολίγοις, εμφανίζουν μεγαλύτερες αντοχές στις πτωτικές πιέσεις, σε σχέση με κατοικίες που βρίσκονται σε λιγότερο ευνοημένες περιοχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: