ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη, 16 Σεπτεμβρίου 2014

Επιστροφή φόρου... γιοκ! Από Χριστούγεννα και... βλέπουμε τα χρήματα στους πολίτες

- Δεν μπορούν οι εφορίες να κάνουν διασταυρώσεις με τυχόν οφειλές και τα χρήματα μπλοκάρονται
- Μάταια περιμένουν χιλιάδες φορολογούμενοι την επιστροφή για να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ και άλλες υποχρεώσεις
- Τρεις και τέσσερις μήνες θα χρειαστεί το “σύστημα” για να στείλει στους δικαιούχους την επιστροφή φόρου

Κανονικά και εάν όλα πήγαιναν καλά οι φορολογούμενοι από τον περασμένο μήνα θα έπρεπε να
έχουν να αρχίσει να λαμβάνουν στους λογαριασμούς τους την επιστροφή φόρου που δικαιούνται.
Αν όλα πήγαιναν καλά, γιατί τίποτε δεν πήγε όπως έπρεπε.

Αρχικά ήρθαν τα πάνω κάτω με τον ΕΝΦΙΑ.

Έπρεπε πρώτα να ξεκαθαρίσει η κατάσταση με τις οφειλές για τα ακίνητα και στη συνέχεια να προχωρήσουν οι εφορίες στην καταβολή των ποσών, αλλά και πάλι το σύστημα δεν ... τσουλάει.

Υπήρξε τεχνικό πρόβλημα. Ξανά, κάτι δεν πήγε καλά με αποτέλεσμα για... τεχνικούς λόγους να μην είναι δυνατή από τις εφορίες η διασταύρωση των στοιχείων με τα ταμεία για πιθανές οφειλές των πολιτών.

Κάπως έτσι αντί οι πληρωμές να έχουν ξεκινήσει οι δικαιούχοι βλέπουν “μας συγχωρείται για τη διακοπή”!

Οι πληροφορίες λένε ότι το σύστημα θα αρχίσει να κινείται και πάλι από την ερχόμενη εβδομάδα, από τις 20 Σεπτεμβρίου και μετά δηλαδή με αποτέλεσμα οι διασταυρώσεις να πάνε πίσω για μήνες.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα οι πρώτες επιστροφές να αρχίσουν να πιστώνονται κοντά στα Χριστούγεννα για πολλούς και για άλλους ακόμη και με τον νέο χρόνο... φυσικά άτοκα.

Αυτό που κανείς δεν μπορεί να καταλάβει είναι γιατί παίρνει η μπάλα και τους μισθωτούς των οπίων τα ... κουκιά είναι μετρημένα.

Την ευθύνη για τις ασφαλιστικές εισφορές στην περίπτωση των μισθωτών την έχουν οι εργοδότες και έτσι δεν υπάρχει κανένας λόγος καθυστέρησης... εκτός και εάν έχουν παγώσει οι επιστροφές χάριν του πλεονάσματος και απλά δεν το λέει κανείς!


ΑΠΟ http://www.newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εστίαση: Επιδότηση επιχειρήσεων μέσω ΕΣΠΑ

  Πέμπτη, 13 Μαϊος 2021 14:51 Ξεκινούν την Παρασκευή, 14 Μαΐου οι αιτήσεις για την επιδότηση των επιχειρήσεων εστίασης μέσω της δρά...