ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη, 24 Σεπτεμβρίου 2014

Φθινοπωρινά δρομολόγια στο αεροδρόμιο Καλαμάτας

Ως τα τέλη Νοεμβρίου θα συνεχίσει η Καλαμάτα να είναι συνδεδεμένη με διεθνείς προορισμούς
μέσω τακτικών πτήσεων - και συγκεκριμένα, με το Μόναχο και το Ντίσελντορφ μέσω της Aegean και με τη Βιέννη μέσω της Niki, θυγατρικής της Air Berlin.
Από την άλλη, σήμερα Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου σταματούν οι φετινές πτήσεις της Aegean από την Καλαμάτα προς την Αγία Πετρούπολη, ενώ μεθαύριο Παρασκευή 26 του μήνα η εταιρεία θα πραγματοποιήσει την τελευταία φετινή της πτήση από τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα προς το Παρίσι.
Εξ άλλου, στις 2 Οκτωβρίου σταματά η μία από τις δύο εβδομαδιαίες πτήσεις προς Μόναχο, που πραγματοποιεί η Aegean από την Καλαμάτα (η πτήση της Πέμπτης συγκεκριμένα), ωστόσο το συγκεκριμένο δρομολόγιο θα συνεχίσει να εξυπηρετείται μέχρι τις 30 Νοεμβρίου με πτήση κάθε Κυριακή, σύμφωνα με το μέχρι τώρα ανακοινωμένο πρόγραμμα. 
Σύμφωνα με το ίδιο πρόγραμμα, μέχρι τις 29 Νοεμβρίου θα εξακολουθήσει η πτήση της εταιρείας από Καλαμάτα προς Ντίσελντορφ.
Επίσης, όσον αφορά την Aegean, η τελευταία φετινή πτήση Καλαμάτα - Στοκχόλμη θα πραγματοποιηθεί στις 8 Νοεμβρίου.
Από την πλευρά της, η Niki -θυγατρική εταιρεία της Air Berlin- έχει στον προγραμματισμό της, όπως ισχύει μέχρι σήμερα, να συνεχίσει τα τακτικά δρομολόγια Καλαμάτα - Βιέννη μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου, με μία πτήση την εβδομάδα, κάθε Κυριακή. Η δεύτερη πτήση, της Πέμπτης, σταματά στις 20 του ίδιου μήνα, σύμφωνα με τον τωρινό προγραμματισμό.

Η ΓΡΑΜΜΗ ΠΡΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Τέλος, η γραμμή εσωτερικού Καλαμάτα - Θεσσαλονίκη, που εξυπηρετεί η Astra, συνεχίζει μέχρι την Παρασκευή 24 Οκτωβρίου με 5 πτήσεις την εβδομάδα (Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή και Κυριακή). Από τη Δευτέρα 27 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει γίνει γνωστό, η εξυπηρέτηση του δρομολογίου θα γίνεται πλέον με 2 πτήσεις την εβδομάδα, όπως κάθε χειμερινή περίοδο. 
Συγκεκριμένα, η σύνδεση των δύο πόλεων από την Astra θα γίνεται κάθε Δευτέρα και Πέμπτη. Τη Δευτέρα το αεροπλάνο θα φτάνει στην Καλαμάτα στις 5 το απόγευμα και θα αναχωρεί για Θεσσαλονίκη στις 5.40, ενώ την Πέμπτη η άφιξη στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα είναι προγραμματισμένη για τις 2 το μεσημέρι και η απογείωση για την συμπρωτεύουσα στις 2.40 μ.μ.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr/
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/tourismos/item/45333-fthinoporina-dromologia-aerodromio-kalamatas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΖΩΓΡΑΦΙΑΣ

          Μία ακόμα ωραία αφιέρωση μου έγινε από τα μικρά κορίτσια μας. Πρόκειται για τη