ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη, 24 Σεπτεμβρίου 2014

Μείωση 30% στο φόρο πετρελαίου και 100 δόσεις στην εφορία – Είχε και τα καλά της η επίσκεψη στη Μέρκελ

- Πέφτει ως και στο 1,10 από το 1,26 ευρώ το πετρέλαιο θέρμανσης
- Μέχρι και σε 100 δόσεις η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των πολιτών
- Τελικά φαίνεται ότι ... πέρασαν από το Βερολίνο οι εξαγγελίες στη ΔΕΘ

Τελικά ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης είναι οριστικό ότι θα πέσει στα 230 από 330 ευρώ στα 1.000 λίτρα. Κάπως έτσι μιλάμε για μια μείωση 30% στον ειδικό φόρο του πετρελαίου αλλά και μια πραγματική μείωση από 10 ως και 16 λεπτά το λίτρο για όλους.
Ακόμη μεγαλύτερη θα είναι φυσικά η μείωση για όσους δικαιούνται επίδομα θέρμανσης καθώς θα αγοράσουν φέτος το πετρέλαιο σε τιμές του 2010 κοντά, δηλαδή, στα 80 με 85 λεπτά το λίτρο.

Παράλληλα όλα δείχνουν ότι κατά τη συνάντηση της Α. Μέρκελ με τον Α. Σαμαρά συμφωνήθηκε για να συνεχίσει η ροή εσόδων προς τα ταμεία του κράτους χρημάτων μέσω των φόρων να αυξηθούν οι δόσεις για ληξιπρόθεσμα χρέη ως 15.000 ευρώ, για τα ποσά δηλαδή που χρωστά η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων στην εφορία.

Οι πληροφορίες θέλουν τελικά τις δόσεις να γίνονται ως και 100 έτσι ώστε να μικρύνει πολύ το μηνιαίο ποσό που απαιτείται από τα νοικοκυριά.

Ακόμη και η τρόικα βλέποντας την κατακόρυφη αύξηση των ληξιπρόθεσμων, περί το 1 δισ. το μήνα, φαίνεται να κατανοεί ότι οι Έλληνες έχουν φτάσει στα φοροδοτικά τους όρια και κάπως έτσι φάνηκε το Βερολίνο να κλείνει το μάτι προς την Αθήνα καθώς πλέον τα χρέη έχουν φτάσει για την εφορία στα 70 δισ. ευρώ ενώ τα χρέη προς τα ασφαλιστικά Ταμεία στα 18 δισ. ευρώ, ποσά που θεωρείται ότι είναι αδύνατο να εισπραχθούν εάν δεν μειωθούν οι δόσεις που πληρώνουν οι πολίτες.ΑΠΟ http://www.newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΖΩΓΡΑΦΙΑΣ

          Μία ακόμα ωραία αφιέρωση μου έγινε από τα μικρά κορίτσια μας. Πρόκειται για τη