ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

Εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο μετατρέπεται σε λίμνη με ψάρια

Στις ΗΠΑ, τα φαραωνικά εμπορικά κέντρα δίνουν τη θέση τους σε μεγάλα καταστήματα εξοπλισμού (τα επονομαζόμενα big-box stores) και πλήττονται δραματικά από την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου. Η τάση αυτή μόλις δημιουργείται δειλά δειλά και στην Ελλάδα.
Τι συμβαίνει όμως στα εγκαταλελειμμένα κτήρια; Μια πολύ καλή και αναπάντεχη λύση έρχεται από την Ταϋλάνδη.
Όπως μεταδίδει η Bangkok Post, στο εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο Bang Lamphu στην πρωτεύουσα Μπανγκόκ μέρος της οροφής είχε καταρρεύσει με αποτέλεσμα ορισμένοι
εσωτερικοί χώροι να πλημμυρίσουν από όμβρια ύδατα και να δημιουργηθεί μια λίμνη επιφάνειας 150 τετρ. μέτρων.
Αποτέλεσμα ήταν η περιοχή να γεμίσει από κουνούπια που αναπαράγονταν ανενόχλητα στη “λίμνη”.
Για να απαλλαχθούν από τα κουνούπια και τις ασθένειες που αυτά μεταφέρουν, οι κάτοικοι της περιοχής πήραν την κατάσταση στα χέρια τους και εισήγαγαν στη λίμνη διάφορα είδη ψαριών.
Για την ιστορία, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ταϋλάνδης το 1994 διέταξε την κατεδάφιση των επτά τελευταίων ορόφων του αυθαίρετου -σας θυμίζει κάτι;- mall λόγω πολεοδομικών παραβάσεων.
Η κατεδάφιση έγινε το 1997 και μετά η ιστορία είναι γνωστή.
“Τα ψάρια ήρθαν το 2003-2004 όταν οι κάτοικοι της περιοχής επλήγησαν από τα κουνούπια που βρίσκονταν στο εσωτερικό του κτηρίου New World” δήλωσε στην Bangkok Post ο κάτοικος της περιοχής Σομάι Τσουανπάκ.
“Φέραμε μέχρι και κυπρίνους και τους μεγαλώσαμε. Στην αρχή δεν ήταν πολλοί, αλλά με το πέρας των ετών ο πληθυσμός τους αυξήθηκε. Τώρα έκλεψαν όλους τους κυπρίνους και τα υπόλοιπα μεγάλα ψάρια” πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τους κατοίκους, τα ψάρια άρχισαν να προσελκύουν πολλούς τουρίστες, ωστόσο όταν το ταξιδιωτικός συγγραφέας Τζέσσυ Ρόκγουελ δημοσίευσε φωτογραφίες της τεχνητής λίμνης προκλήθηκε κοσμοσυρροή.
Η κυβέρνηση έχει αποκλείσει από το 2011 το κτήριο. Σύντομα θα προβεί σε ελέγχους της ασφάλειας του κτηρίου, οι οποίοι αν δεν βγουν ικανοποιητικοί το κτήριο θα κατεδαφιστεί και τα ψάρια θα μείνουν χωρίς στέγη.
econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...