ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014

"Πάγωμα" του περιφερειακού μέχρι το φθινόπωρο

Μέχρι το φθινόπωρο τουλάχιστον θα παραμείνει "παγωμένο" το έργο του περιφερειακού αυτοκινητόδρομου της Καλαμάτας και το Λεύκτρο - Σπάρτη, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Πρώτο Θέμα". Σε αυτό σημειώνεται ότι για να "ξεπαγώσει" τη χρηματοδότηση η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, θα πρέπει να δοθούν εγγυήσεις του Δημοσίου για ποσό 300 εκ. ευρώ, καθώς εκτιμάται ότι θα μειωθεί η κίνηση του δρόμου.
Το σύνολο της χρηματοδοτικής συμβολής του Δημοσίου θα φθάσει μέχρι το 2038 τα 500 εκ. ευρώ, αλλά οι τεχνοκράτες διατείνονται ότι το ποσό αυτό θα είναι μικρότερο καθώς θα βελτιωθεί η κίνηση και θα περιοριστεί το χρηματοδοτικό
κενό. Παρά τις πολύμηνες διαπραγματεύσεις η συμφωνία δεν έχει κλείσει ακόμη. Και όταν γίνει αυτό, η συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Αναλυτικά:
Με πρόσθετη επιδότηση του έργου Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα από το Ελληνικό Δημόσιο προβλέπεται να οριστικοποιηθεί η συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, της κοινοπραξίας "Μορέας" και του Δημοσίου προκειμένου να αποπερατωθεί το 8% αυτοκινητοδρόμου που έχει σταματήσει μετά το πάγωμα της χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕΠ)
Παρά τις πολύμηνες διαπραγματεύσεις, η συμφωνία δεν έχει κλείσει , ωστόσο η βάση των συζητήσεων στις οποίες φαίνεται να καταλήγουν οι τρεις πλευρές είναι η καταβολή πρόσθετων εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου που θα δοθούν κατά την περίοδο λειτουργίας του έργου στην περίπτωση που ο παραχωρησιούχος εμφανίσει αδυναμία εξυπηρέτησης των δανείων λόγω χαμηλού κυκλοφοριακού φόρτου. Από την πλευρά των εργολάβων διαρρέεται τις τελευταίες ημέρες ότι η πρόσθετη επιδότηση που θα καταβληθεί στο έργο  θα φτάσει τα 300 εκατ. ευρώ. Από το υπουργείο Υποδομών, όμως, σημειώνουν ότι τα νούμερα δεν έχουν οριστικοποιηθεί και ότι η συμφωνία προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε περίπου ενάμιση μήνα. Ο λόγος είναι ότι το ακριβές ποσό που θα είναι η χρηματική συμβολή του Δημοσίου θα καθοριστεί από μια σειρά παραμέτρων όπως η συνολική κίνηση του δρόμου, η κίνηση ανά σταθμό, ο ρυθμός ανάκαμψης της κίνησης, το επίπεδο των λειτουργικών δαπανών, η πορεία της ελληνικής οικονομίας κ.ά. - ένα παζλ δηλαδή, η σύνθεση του οποίου θα διαμορφώσει το τελικό ποσό.

Στη Βουλή το φθινόπωρο
Με τα δεδομένα αυτά το έργο θα οδηγηθεί προς κύρωση στη Βουλή το προσεχές φθινόπωρο, καθώς για να περάσει από το Ελληνικό Κοινοβούλιο θα πρέπει να προηγηθεί η έγκριση από την Ε.Ε. και το Ελεγκτικό Συνέδριο. Εφόσον τελικά το χρηματοδοτικό κενό που θα καλύψει το Δημόσιο προσδιοριστεί σε αυτά τα επίπεδα (300 εκατ. ευρώ) και υπολογιστεί και η επιδότηση που προβλέπεται να καταβάλλει ούτως ή άλλως το Δημόσιο λόγω της χαμηλής κυκλοφορίας του δρόμου, που σε τρέχουσες τιμές προσδιορίζεται στα 199 εκ. ευρώ ως μέγιστη επιδότηση, τότε συνολικά η πρόσθετη χρηματοδοτική συμβολή στο έργο θα φτάσει τα 500 εκατ. ευρώ μέχρι το 2038, οπότε υπολογίζεται η διάρκεια παραχώρησης. Αρμόδιες πηγές σημειώνουν πάντως ότι δύσκολα θα καταβληθεί το σύνολο της πρόσθετης συμβολής του Δημοσίου, καθώς εκτιμάται βελτίωση της κυκλοφορίας περιορίζοντας τα ελλείμματα και το χρηματοδοτικό κενό του έργου. Τα έργα Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα και Λεύκτρο - Σπάρτη, συνολικού μήκους 205 χλμ., ήταν από τα πρώτα που ξεκίνησαν να κατασκευάζονται μεταξύ των αξόνων το 2008, με στόχο να παραδοθούν τέσσερα χρόνια αργότερα. Στην πορεία όμως οι καθυστερήσεις λόγω απαλλοτριώσεων και αρχαιολογικών ευρημάτων ανέτρεψαν το χρονοδιάγραμμα, το οποίο με βάση το τελευταίο σενάριο προέβλεπε την παράδοση του έργου στα τέλη του έτους. Ο "Μορέας" έμεινε έξω από το πακέτο διαπραγματεύσεων των τεσσάρων άλλων οδικών αξόνων που κυρώθηκαν από τη Βουλή τον περασμένο Δεκέμβριο (Ολυμπία Οδός, Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, Ιόνια Οδός, Ε65), καθώς τα προβλήματα χρηματοδότησης προέκυψαν εκ των υστέρων.
Η παραχώρηση της Πελοποννήσου, για την οποία έχει ολοκληρωθεί το 92% του έργου, έχει περιπέσει στη δίνη των τραπεζών από το περασμένο καλοκαίρι όταν η ΕΤΕΠ σταμάτησε τη ροή χρηματοδότησης θεωρώντας επαχθές το κυκλοφοριακό μοντέλο του αυτοκινητοδρόμου που κατασκευάζεται από τον όμιλο Ελλάκτωρ με τη συμμετοχή της Ιντρακόμ Συμμετοχών και της J&P Αβαξ.
Αιτία ήταν η πτώση περίπου κατά 50%των εσόδων, η οποία ανέτρεψε το χρηματοδοτικό μοντέλο του έργου, παρά τις διαβεβαιώσεις τότε τόσο του υπουργού υποδομών Μιχάλη Χρυσοχοΐδη όσο και του τέως υπουργού υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα προς την ΕΤΕΠ ότι το έργο θα στηριχτεί με εγγυήσεις του Δημοσίου. Τα προβλεπόμενα έσοδα από τα διόδια της παραχώρησης το 2007 ήταν 45 εκατ. ευρώ το χρόνο. Σήμερα τα αντίστοιχα νούμερα έχουν υποχωρήσει στα 22 εκατ. ευρώ, με πρόβλεψη για δραματική συρρίκνωση στο μέλλον που, κατά αρμόδιες πηγές του υπουργείου Υποδομών, είναι πέρα για πέρα ακραία απαισιόδοξες.

Νέα δεδομένα
Οι χαμηλές προβλέψεις της ΕΤΕΠ για την κυκλοφορία του δρόμου οι οποίες επηρέασαν και τη στάση των εμπορικών τραπεζών, προκαλούν τον κίνδυνο ο παραχωρησιούχος να μην μπορεί στο στάδιο της λειτουργίας του έργου να αποπληρώσει τα δάνεια προς τους πιστωτές του. Οπως είναι φυσικό, αυτό προκαλεί νέα δεδομένα στο χρηματοδοτικό μοντέλο της παραχώρησης, ενώ έχει παγώσει επί μήνες την κατασκευή. Σημειώνεται ότι για την ολοκλήρωση του έργου απομένει η περιμετρική της Καλαμάτας και το τμήμα Λεύκτρο - Σπάρτη, από το οποίο είναι ήδη έτοιμα 44 από τα 50 χλμ. Με τις καθυστερήσεις πάντως που υπάρχουν εκτιμάται ότι για την ολοκλήρωση του έργου θα δοθεί και νέα παράταση, με τις αποζημιώσεις να τρέχουν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο "Μορέας" βρίσκεται σε μακρά δικαστική διαμάχη με το Ελληνικό Δημόσιο, μεταφέροντας σε διαιτησία σειρά αιτημάτων για τις αποζημιώσεις από διαφυγόντα κέρδη. Πρόσφατα το δικαστήριο του επιδίκασε αποζημίωση ύψους 9,5 εκατ. ευρώ λόγω απώλειας εσόδων από τα διόδια Καλαμάτας, Μάναρη, Σπαθοβουνίου, Βελιγοστής και Παραδεισίων, αλλά και καθυστερήσεις στην παράδοση τμημάτων του αυτοκινητοδρόμου (π.χ. Αθήναιο - Λεύκτρο).
[Της Μαριάννας Τζάννε, από την εφημερίδα "Πρώτο Θέμα"]

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr/
  Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/ypodomes/item/41184-perifereiakos-aytokinitodromos 

Δεν υπάρχουν σχόλια: