ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα, 7 Ιουλίου 2014

Τροχαίο με τραυματισμό 2 ατόμων στους Γαργαλιάνους


Σοβαρό τροχαίο ατύχημα, που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό 2 ατόμων (οδηγού και συνοδηγού), σημειώθηκε περίπου στις 13:30 το μεσημέρι της Κυριακής 6 Ιουλίου στα πρώτα χιλιόμετρα επί της επαρχιακής οδού Γαργαλιάνων – Μάτι, λίγο έξω από τους Γαργαλιάνους.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία Ι.Χ αυτοκίνητο το οποίο οδηγούσε ένας άνδρας με συνοδηγό την γυναίκα του με κατεύθυνση τους Γαργαλιάνους ξέφυγε από την πορεία του κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες κι αφού αρχικά χτύπησε από την πλευρά του συνοδηγού στην δεξιά πλευρά του δρόμου εκσφενδονίστηκε στο αντίθετο ρεύμα και χτύπησε πάνω σε τσιμεντένιο στηθαίο.

Από τη σύγκρουση τραυματίστηκε σοβαρά ο οδηγός αλλά και η συνοδηγός του Ι.Χ, οι οποίοι διεκομίσθησαν με ασθενοφόρα οχήματα του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο της Καλαμάτας για την παροχή πρώτων βοηθειών και για περαιτέρω ιατρική περίθαλψη. (Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν διατρέχει κίνδυνο η ζωή των επιβατών του Ι.Χ.)

Το σημείο που έγινε το ατύχημα είναι πολύ επικίνδυνο και στο παρελθόν έχουν γίνει αρκετά ατυχήματα. Πρόκειται για πολύ επικίνδυνη στροφή με αντίθετη κλίση και το οδόστρωμα είναι πολύ κακό.
gargalianoionline.gr 
http://filiatranet.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΖΩΓΡΑΦΙΑΣ

          Μία ακόμα ωραία αφιέρωση μου έγινε από τα μικρά κορίτσια μας. Πρόκειται για τη