ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

Τι σημαίνουν για τις τράπεζες, την οικονομία αλλά και την τσέπη μας η μείωση των επιτοκίων και τα μέτρα της ΕΚΤ

Με την ελπίδα η οικονομική μηχανή της Ευρώπης να πάρει μπρος και να ανεβάσει «στροφές» ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε χθες την μείωση των επιτοκίων αλλά και μια σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση του αποπληθωρισμού και της χαμηλής ανάπτυξης στην Ευρωζώνη.
Πάντως επιτελικά στελέχη Ελληνικών τραπεζών κρατούν μικρό καλάθι καθώς όπως εκτιμούν δεν αναμένονται άμεσα αποτελέσματα σε ό,τι αφορά την τόνωση της ρευστότητας στην Ελλάδα.

Η ΕΚΤ προχώρησε χθες στη μείωση του βασικού επιτοκίου σε ιστορικά χαμηλό σημείο - 0,15%-, ενώ το επιτόκιο με το οποίο οι εμπορικές τράπεζες διαθέτουν την πλεονάζουσα ρευστότητά τους στην ΕΚΤ, διαμορφώθηκε για πρώτη φορά σε αρνητικό επίπεδο (-0,10%).
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής» , η μείωση των επιτοκίων κατά 10 μονάδες βάσης θα μειώσει το κόστος χρηματοδότησης, ωστόσο πρόκειται για μικρή μεταβολή που λίγο αλλάζει τα οικονομικά δεδομένα. Για παράδειγμα , σε ένα δάνειο ύψους 100.000 ευρώ με χρόνο αποπληρωμής τα 15 έτη η μηνιαία δόση από τα 702 ευρώ να μειωθεί στα 693 ευρώ.
Σε ένα δάνειο ύψους 200.000 ευρώ με χρόνο αποπληρωμής τα 30 έτη, η δόση θα μειωθεί από τα 870,7 στα 856 ευρώ τον μήνα.
Σε ό,τι αφορά το αρνητικό επιτόκιο σημειώνουν ότι αυτό θα ενισχύσει σημαντικά τη διατραπεζική αγορά, ωστόσο όπως διευκρινίζουν η διατραπεζική αφορά μικρής διάρκειας χρηματοδοτήσεις –μιας ή λίγων ημερών– που μικρή επίδραση θα έχουν στην κατάσταση ρευστότητας των εγχώριων τραπεζών. Η επίδραση θα είναι θετική αλλά όχι καθοριστική.
Σύμφωνα με τις τράπεζες, τα άμεσα οφέλη για τις εγχώριες τράπεζες είναι περιορισμένα, ωστόσο το σημαντικό είναι τα μέτρα της ΕΚΤ να αποδειχθούν αποτελεσματικά και να οδηγήσουν σε ισχυρή ανάκαμψη της Ευρωζώνης, κάτι που ασφαλώς θα είχε εξαιρετικά θετική επίδραση και για την εγχώρια οικονομία.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...