ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

Αλλαγές στους κανόνες των κυλικείων στις οργανωμένες πλαζ -Τι πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές

Αλλαγές στους Κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών» (ΔΙΕΠΠΥ) ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, με Αγορανομική Διάταξη που υπέγραψε ο υφυπουργός Θανάσης Σκορδάς.
Σε αυτές περιλαμβάνεται και η επέκταση των ανώτατων τιμών για εμφιαλωμένο νερό, καφέδες, τοστ κ.λπ. στις οργανωμένες παραλίες με εισιτήριο εισόδου (ανώτατες τιμές ισχύουν ήδη σε αεροδρόμια, πλοία, γήπεδα, αρχαιολογικούς
χώρους, κινηματογράφους, θέατρα κ.α. για όρθιους πελάτες).
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, οι αλλαγές αφορούν μεταξύ άλλων τη διακίνηση ψωμιού, ελαιολάδου, καυσίμων, κ. α. Σε σχετική δήλωση ο κ. Σκορδάς επισημαίνει: «Μετά την εμπειρία που αποκτήσαμε από την εφαρμογή των ΔΙΕΠΠΥ για περίπου εννέα μήνες, κι αφού λάβαμε υπόψη παρατηρήσεις και υποδείξεις φορέων της αγοράς και ενώσεων καταναλωτών, καθώς και συναρμόδιων υπηρεσιών, προέκυψε η ανάγκη επιμέρους διορθωτικών παρεμβάσεων, με σκοπό την περαιτέρω διευκόλυνση των εμπόρων και την μεγαλύτερη διασφάλιση των καταναλωτών».
Οι κυριότερες αλλαγές προβλέπουν τα εξής:
  • Δίνεται η δυνατότητα στους φούρνους να έχουν τραπεζάκια εξυπηρέτησης των πελατών τους με προϊόντα αρτοποιίας και πρόχειρα γεύματα (σάντουιτς). Επαναλαμβάνεται επίσης η ρύθμιση για υποχρεωτική ζύγιση του ψωμιού.
  • Θεσπίζεται υποχρέωση τήρησης Βιβλίου Ιχνηλασιμότητας οπωροκηπευτικών για την προστασία των καταναλωτών.
  • Παρέχεται η δυνατότητα προσθήκης ετικέτας στα ελληνικά για την άρση της δέσμευσης προϊόντων που δεν είχαν τις απαιτούμενες επισημάνσεις.
  • Στα προϊόντα από δέρμα δίνεται η δυνατότητα χρήσης εικονογραμμάτων όπως στα υποδήματα αντί των όρων «ΔΕΡΜΑ» και «ΠΛΑΣΤΙΚΟ» με την προϋπόθεση ταυτόχρονης υποχρέωσης για ανάρτηση πίνακα εντός του καταστήματος που να εξηγεί τα σύμβολα.
  • Κοινόχρηστα: οι ένοικοι δικαιούνται να ζητούν με δαπάνες τους αντίγραφα των παραστατικών δαπανών. Επίσης οι επαγγελματίες διαχειριστές αναρτούν φωτοαντίγραφα παραστατικών δαπανών σε πίνακα ανακοινώσεων με διαφανή πρόσοψη και ασφαλισμένο.
  • Διαγράφηκε η υποχρέωση αναγραφής στους τιμοκαταλόγους βάρους ή ποσότητας στις μερίδες των εστιατορίων.
  • Προβλέπονται ρυθμίσεις για τη σφράγιση, έλεγχο κλπ. των αντλούν καυσίμων.
  • Τίθενται ανώτατα όρια στο βάρος του χαρτιού, σακούλες κλπ. που χρησιμοποιείται κατά την διάθεση στο καταναλωτικό κοινό ειδών με μικτοβαρή ζύγιση παρουσία του πελάτη

Πηγή: Αλλαγές στους κανόνες των κυλικείων στις οργανωμένες πλαζ -Τι πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές | Ειδήσεις και νέα με άποψη http://www.iefimerida.gr/node/158201#ixzz33puCwR7X

Δεν υπάρχουν σχόλια: