ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Ξεχάστε την επιστροφή φόρου από την εφορία! Αυτόματα θα γίνεται συμψηφισμός

Περίπου οι δύο στους δέκα φορολογούμενους θα λάβουν φέτος επιστροφή από την εφορία. Θα τη λάβουν όμως; Μάλλον όχι αφού το σχέδιο προβλέπει αυτόματο συμψηφισμό της με τον φόρο για τα ακίνητα ή άλλες οφειλές προς το κράτος ή τα Ταμεία.

Ο μεγάλος φόβος του υπουργείου Οικονομικών είναι πως εφέτος που έχει φύγει από τον λογαριασμό της ΔΕΗ ο φόρος των ακινήτων θα είναι πολλοί οι ιδιοκτήτες που δεν θα είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

Έτσι έπεσε και πάλι στο τραπέζι η πρόταση που είχε γίνει για να καμφθούν οι αντιρρήσεις της τρόικας που επέμενε να μείνει ο φόρος στους λογαριασμούς.
Με βάση τη νέα φορολογική διάταξη - άρθρο 83 του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων – προβλέπεται ότι ποσά επιστροφών φόρου κάτω των 1.500 ευρώ, τα οποία δικαιούνται φορολογούμενοι, είναι δυνατό να συμψηφίζονται με μη ληξιπρόθεσμες οφειλές τους.
Έτσι είναι ... διάπλατα ανοιχτό το ενδεχόμενο από τη στιγμή που η εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων θα γίνεται ως τα μέσα Ιουλίου, την ίδια περίοδο δηλαδή με την πρώτη δόση για τον φόρο ακινήτων να υπάρχει αυτόματος συμψηφισμός και οι φορολογούμενοι να παίρνουν επιστροφή ποτέ καθώς η εφορία θα έχει αφαιρέσει τα χρήματα για την πληρωμή του φόρου για τα ακίνητα.
Το ίδιο βέβαια μπορεί να γίνει και με κάθε οφειλή του φορολογούμενου τόσο προς της εφορία, όσο και προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία.


ΑΠΟ http://www.newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: