ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή, 16 Μαΐου 2014

Μέχρι τέλος Μαΐου ενεργοποίηση δικαιωμάτων


Σιωπηρή παράταση έως το τέλος Μαΐου έχει δοθεί για την ενεργοποίηση δικαιωμάτων, σύμφωνα με ενημέρωσή μας από την Ενωση Μεσσηνίας. Και αυτή η παράταση θα είναι χωρίς ποινή για τους παραγωγούς.
Οπως, όμως μας επεσήμαναν από την Ενωση, αυτό δε σημαίνει ότι οι παραγωγοί θα πρέπει να εφησυχάσουν και να προσέλθουν για την ενεργοποίηση στις 30 και 31 του μήνα. Γιατί η ταλαιπωρία θα είναι μεγαλύτερη και υπάρχει κίνδυνος να μην προλάβουν να ολοκληρώσουν την ενεργοποίηση. Και χθες - τελευταία μέρα της προθεσμίας με βάση την ανακοίνωση από τον
ΟΠΕΚΕΠΕ -, ήταν αρκετός ο κόσμος που προσήλθε για την ενεργοποίηση στο κατάστημα της Ενωσης στην Καλαμάτα, λιγότερος, όμως, από αυτόν κατά τις 3 πρώτες ημέρες της εβδομάδας. 
Πάντως, για να παίρνουν σειρά οι παραγωγοί και να μη χάνουν όλη τη μέρα τους για την ενεργοποίηση, εξακολουθούν να πηγαίνουν από πολύ νωρίς, από τις 6 το πρωί έξω από το κατάστημα της Ενωσης, στην οδό Ιατροπούλου.
Χθες ολοκληρώθηκε η προθεσμία για τη μεταβίβαση των δικαιωμάτων και μέχρι την τελευταία στιγμή υπήρχε κόσμος που προσερχόταν για τη συγκεκριμένη διαδικασία.
Να σημειώσουμε ότι ο κόσμος εξακολουθεί να διαμαρτύρεται και για την αναγκαιότητα της ενεργοποίησης, εφόσον κάθε χρόνο τα στοιχεία παραμένουν ίδια και κυρίως για το αυξημένο τιμολόγιο και τα περισσότερα χρήματα που πληρώνουν, ενώ παραγωγικά - οικονομικά η χρονιά και για τους Μεσσήνιους αγρότες ήταν μία από τις χειρότερες των τελευταίων χρόνων.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/agrotika/item/37654-energopoiisi-dikaiomatwn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΖΩΓΡΑΦΙΑΣ

          Μία ακόμα ωραία αφιέρωση μου έγινε από τα μικρά κορίτσια μας. Πρόκειται για τη