ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 24 Μαΐου 2014

Καινούργιο όραμα για τα αγροτικά προϊόντα του Νότου

Ο νέος κανονισµός για τη βιολογική γεωργία, οι κανόνες αγοράς στον γαλακτοκοµικό κλάδο µετά τη λήξη των ποσοστώσεων το 2015 και τα προγράµµατα προώθησης φρούτων και γάκτος στα σχολεία, τα τρία δηλαδή ανοικτά ζητήµατα της νέας ΚΑΠ, συνιστούν τις προτεραιότητες του Ιταλού υπουργού Γεωργίας Μαουρίτσιο Μαρτίνα, που αναλαµβάνει την προεδρία του Συµβουλίου Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ τον Ιούλιο.
Μαουρίτσιο Μαρτίνα,Υπουργός Γεωργίας, Τροφίμων και Δασών της Ιταλίας
Μιλώντας αποκλειστικά στην Αgrenda στo πλαίσιo του Άτυπου Συµβουλίου στην Αθήνα, ο νεαρός υπουργός της κυβέρνησης Ρέντσι µετέφερε µια αισιόδοξη εικόνα για την αντίδραση της ιταλικής γεωργίας στην κρίση καθώς οι εξαγωγές του πρωτογενούς τοµέα παρουσίασαν αύξηση 7% επί του ΑΕΠ. Κατά τη διάρκεια της ιταλικής προεδρίας θα επιδιώξει τα τρόφιµα των παραγωγών στις µεσογειακές χώρες να µην αντιµετωπίζονται µε ετικέτες «φανάρι». Όπως εξηγεί πολλά παραδοσιακά αγροτικά προϊόντα της Νότιας Ευρώπης, όπως το τυρί, το ζαµπόν και το ελαιόλαδο, κατατάσσονται στο «κόκκινο χρώµα» επειδή έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος δηµιουργώντας αρνητικούς συνειρµούς.

Ποια είναι η γνώµη σας, όσον αφορά την ποικιλοµορφία, η οποία ήταν και το βασικό θέµα του Άτυπου Συµβουλίου Γεωργίας στις 6 Μαϊου; 
Πιστεύω ότι ο νέος κανονισµός για τα βιολογικά προϊόντα θα βοηθήσει για την πραγµάτωση της ποικιλοµορφίας σε όλη την Ευρώπη. Θα δώσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση µια κάλυψη για την ποιότητα και την καινοτοµία στη γεωργία. Πρόκειται για έναν τοµέα πολύ σηµαντικό για ολόκληρη την ευρωπαϊκή κοινότητα.

Ποιοι θα είναι οι κεντρικοί στόχοι της ιταλικής προεδρίας για τη γεωργία από 1η Ιουλίου;
Θα ολοκληρώσουµε µια σειρά από συζητήσεις και θα επικεντρωθούµε στα ανοικτά ζητήµατα της ΚΑΠ.  Συγκεκριµένα, πρώτα απ’ όλα θα αρχίσουµε µε τον κανονισµό για τη βιολογική γεωργία και τα βιολογικά προϊόντα.
Στη συνέχεια θα ασχοληθούµε µε τον τοµέα του γάλακτος και την κατάσταση του κλάδου µετά τη λήξη των ποσοστώσεων το 2015. Τέλος, θα επιδιώξουµε να ολοκληρωθεί η συζήτηση πάνω στα προγράµµατα προώθησης γάλακτος καθώς και φρούτων και λαχανικών στα σχολεία. 

Ποια άλλα ζητήµατα θα επιδιώξετε να θέσετε στο τραπέζι των διαπραγµατεύσεων κατά τη διάρκεια της ιταλικής προεδρίας του Συµβουλίου της Ε.Ε.;

Υπάρχει ανοµοιοµορφία στις ετικέτες των ευρωπαϊκών τροφίµων. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να βάλουµε στην ατζέντα των συζητήσεων του Συµβουλίου Υπουργών Γεωργίας. Η Βρετανία ισχυρίζεται ότι το καθεστώς – το οποίο κατατάσσει τα τρόφιµα σε ετικέτες µε χρώµατα όπως κόκκινο, πορτοκαλί ή πράσινο ανάλογα µε την περιεκτικότητα τους σε λιπαρά, αλάτι και ζάχαρη – είναι «εθελοντικό και πλήρως νοµικά συµβατό µε το δίκαιο της Ε.Ε. για τα τρόφιµα», ενώ η BEUC, η Ευρωπαϊκή Οργάνωση Καταναλωτών, θέλει το σύστηµα αυτό να εξαπλωθεί εκτεταµένα σε όλη την Ε.Ε. Οι παραγωγοί τροφίµων στις µεσογειακές χώρες - ιδίως σε Ισπανία, Ιταλία και Γαλλία - αµφισβήτησαν το λεγόµενο σύστηµα επισήµανσης «φανάρι», καθώς πολλά παραδοσιακά αγροτικά προϊόντα της Νότιας Ευρώπης, όπως το τυρί, το ζαµπόν και το ελαιόλαδο, κατατάσσονται στο «κόκκινο χρώµα» επειδή έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος. Οι Ιταλοί παραγωγοί τροφίµων ιδιαίτερα ισχυρίζονται ότι το σύστηµα αποτυγχάνει να λάβει υπόψη τη νότια παραδοσιακή µαγειρική που χρησιµοποιεί τρόφιµα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά µε φειδώ ως µέρος της ισορροπηµένης µεσογειακής διατροφής. Οπότε η Ιταλία θα αντιταχθεί στη σήµανση «φανάρι».
 
ΑΠΟ http://radio936.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: