ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 5 Απριλίου 2014

Ανδραβίδα: Σε πλήρη εξέλιξη η διακλαδική άσκηση "Ηνίοχος"

Σε πλήρη εξέλιξη - μέρα και νύχτα - βρίσκεται από τις 31 Μαρτίου η διακλαδική άσκηση «Ηνίοχος» που έχει ως «βάση» την 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα και στην οποία συμμετέχει μεγάλος αριθμός αεροπορικών και ναυτικών δυνάμεων και μονάδων του Στρατού Ξηράς.

Όπως είπε σε συνέντευξη τύπου ο διοικητής του Σχολείου Όπλων Τακτικής Αντισμήναρχος Γεώργιος Μπόντζιος,
στην 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα, την προετοιμασία, τον σχεδιασμό και την εκτέλεση της άσκησης έχουν αναλάβει το Κέντρο Αεροπορικής τακτικής και το Σχολείο Όπλων Τακτικής, ενώ τα θέματα διοικητικής μέριμνας έχει αναλάβει η 117 Πτέρυγα Μάχης.

Σκοπός της άσκησης είναι η παροχή τέτοιας ρεαλιστικής εκπαίδευσης που να προσομοιάζει τις πρώτες ημέρες των επιχειρήσεων σε πραγματικές συνθήκες.

Αποστολή είναι η σχεδίαση και η εκτέλεση των σύνθετων αεροπορικών επιχειρήσεων σε περιβάλλον που να προσομοιάζει την απειλή και την εκτιμώμενη πραγματική κατάσταση, σύμφωνα με το επιχειρησιακό δόγμα της Πολεμικής Αεροπορίας, το δόγμα διακλαδικών επιχειρήσεων, το διακλαδικό δόγμα ηλεκτρονικού πολέμου και τα εθνικά σχέδια.

Το υπεύθυνο για την προετοιμασία παρακολούθηση και έλεγχο όλων των δραστηριοτήτων «λευκό επιτελείο» συγκροτήθηκε πριν από δύο εβδομάδες από την έναρξη της άσκησης, με στελέχη από τους τρεις Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων όλων των ειδικοτήτων.

Τριακόσια στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων βρίσκονται στην Ανδραβίδα απ' όπου επιχειρούν περισσότερα από 40 αεροσκάφη. Στα διάφορα σενάρια συμμετέχει μεγάλος αριθμός στελεχών που είναι διασπαρμένος σε ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο.

Οι αποστολές που εκτελούνται μεταξύ άλλων είναι επιχειρήσεις αντεπίθεσης, αεροπορικές επιχειρήσεις εναντίον δυνάμεων επιφάνειας, επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης σε περιβάλλον μάχης και επιχειρήσεις υποστήριξης.

Όπως τόνισε ο διοικητής του ΣΟΤ τα σενάρια της άσκησης χαρακτηρίζονται από ρεαλισμό, οργάνωση μεθοδικότητα και σταδιακή αύξηση της δυσκολίας.

Όσον αφορά στις επιχειρήσεις, ο αντισμήναρχος Γεώργιος Μπόντζιος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο ρυθμός τους είναι ιδιαίτερα πιεστικός, απαιτείται πλήρη τήρηση των σχεδιασθέντων, ενώ τα χρονοδιαγράμματα τηρούνται με θρησκευτική ευλάβεια.

Η άσκηση θα ολοκληρωθεί στις 11 Απριλίου.

defencenet.gr
http://filiatranet.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: