ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Οι πλημμύρες καταδίκασαν την παραγωγή αγκινάρας

Οι πλημμύρες καταδίκασαν τη φετινή παραγωγή αγκινάρας στη Μικρομάνη. Η συγκομιδή της πρώιμης παραγωγής ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα, με καθυστέρηση μάλιστα συγκριτικά με πέρυσι και σε τιμές χαμηλότερες από προηγούμενες χρονιές.
Η καθυστέρηση της συγκομιδής αποδίδεται από τους παραγωγούς στις πλημμύρες του Νοεμβρίου - και ύστερα από τις τελευταίες πλημμύρες πριν από μια εβδομάδα, βλέπουν την καλλιέργειά τους να καταστρέφεται και την παραγωγή να
χάνεται.
Στη λαϊκή, οι πρώτες αγκινάρες πουλήθηκαν αυτή και την προηγούμενη εβδομάδα με 50 και 60 λεπτά το κεφάλι. Μιλήσαμε με παραγωγούς της Μικρομάνης, και η απογοήτευσή τους για τη φετινή σοδειά είναι ολοφάνερη. Από τη μεριά του ο πρόεδρος της Μικρομάνης Χάρης Κουτσουρόπουλος κάνει λόγο για πτώση της παραγωγής μέχρι και 40%.
Ο Κώστας Λίβας διαπιστώνει πως φέτος η παραγωγή θα είναι μειωμένη κατά 30% τουλάχιστον. Η συγκομιδή ξεκίνησε με πολλές ζημιές από τις πλημμύρες και τις βροχές και οι τιμές μειώθηκαν από πέρυσι κατά 20% περίπου. "Προσπαθούμε να πιάσουμε τα λεφτά μας. Ξεκινάγαμε με 50 και 55 λεπτά το κεφάλι και τώρα ακούγεται πως θα πουλήσουμε με 30 λεπτά, ενώ η απόδοση είναι ιδιαίτερα μειωμένη".
Να σημειωθεί πως η καλλιέργεια του κ. Λίβα δεν επλήγη μόνο από τον καιρό: Οπως ανέφερε, ένα δικό του χτήμα κι ένα ακόμα -περιφραγμένα και τα δυο- ιδιαίτερα πρώιμα, καταστράφηκαν όταν άγνωστοι ράντισαν τις αγκινάρες με ζιζανιοκτόνο! Ο ίδιος έχει υποβάλλει μήνυση στην Αστυνομία, όμως δυστυχώς ο δράστης κατέστρεψε μια καλλιέργεια 10 στρεμμάτων. "Εχω κάνει 17.500 έξοδα για όλη την καλλιέργεια φέτος και αν πιάσω τα 10.000 θα είναι καλά" λέει χαρακτηριστικά.
Η Αθανασία Κορομηλά, είδε την καλλιέργειά της να καταστρέφεται ενώ ετοιμαζόταν να μαζέψει τις πρώτες αγκινάρες από το χωράφι της: "Το χωράφι πλημμύρισε. Πάθαμε καταστροφή. Πάνε και οι αγκινάρες, καταστράφηκε όλη η παραγωγή", μας είπε.
Ο Γιάννης Αναζίκος θα ξεκινήσει τη συγκομιδή μέσα στην εβδομάδα και περιμένει πως θα πουλήσει σε χαμηλότερες τιμές απ' ό,τι πούλησε πέρυσι που διέθετε τις αγκινάρες στη χοντρική αγορά με 50 λεπτά το κάθε κεφάλι. Απ' όσα ακούει, με 50 λεπτά πωλούνται φέτος στη λιανική, παρότι η παραγωγή είναι μειωμένη εξαιτίας της πλημμύρας του Νοεμβρίου. Από τη άλλη βέβαια διαπιστώνει πως είναι μειωμένη και η ζήτηση από τους καταναλωτές, λόγω της ύφεσης. Τα έξοδα όμως της καλλιέργειας έχουν αυξηθεί, όπως ιδιαίτερα υψηλά, όπως λέει, είναι και τα χρηματικά ποσά που πληρώνονται για ασφάλιστρα στον ΕΛΓΑ "χωρίς ν' ανταποκρίνεται σε μια ενδεχόμενη ζημιά". Μάλιστα, αναφέρει ότι "ο παραγωγός δεν έχει την οικονομική δυνατότητα ν' ασφαλίσει όλα τα στρέμματα που καλλιεργεί, με συνέπεια να μην είναι ασφαλισμένες εξ ολοκλήρου όλες οι καλλιέργειες".
Γενικότερα για την παραγωγή παρατηρεί πως φέτος είναι πιο όψιμη λόγω των βροχών, παρότι οι θερμοκρασίες ήταν ικανοποιητικές. Μετά τις τελευταίες βροχές μάλιστα, βλέπει πως πολλοί έπαθαν ολοκληρωτική καταστροφή, ακόμα και αν τα κατάφεραν να σώσουν τις καλλιέργειές τους το προηγούμενο διάστημα.
Ο Νίκος Κορωνιός βλέπει πως φέτος η ζημιά είναι μεγάλη και, όπως σχολιάζει: "Αφού ορθοποδήσαμε από τις πλημμύρες του Νοέμβρη, μας αποτέλειωσε η προχθεσινή πλημμύρα. Η δική μου καλλιέργεια πλημμύρισε σε ποσοστό 60%". Ετοιμαζόταν μάλιστα να κάνει την πρώτη συγκομιδή για φέτος, όταν τον πρόλαβε το νερό. Από τιμές... επίσης χάλια είναι τα πράγματα, μας λέει, αφού αντί για 45 λεπτά το κεφάλι πωλείται με 35 λεπτά στη χοντρική και πάλι ο κόσμος δεν αγοράζει γιατί δεν έχει λεφτά.
Στη λαϊκή πάντως, ο έμπορος Ηρακλής Τσούλος πουλούσε στα μέσα της εβδομάδας με 50 λεπτά την αγκινάρα, με τον κόσμο ν΄ ανταποκρίνεται αρκετά καλά γι' αρχή. Οπως λέει μάλιστα χαρακτηριστικά: "Την Κυριακή στο Κοπανάκι έγινε χαμός! Να είχαμε αγκινάρες να δίναμε στον κόσμο...".
Ο Ηλίας Κορωνιός πουλάει αγκινάρες εδώ και δέκα μέρες, όμως λέει πως η καλλιέργεια δεν πήγε καλά, αφού σάπισαν οι αγκινάρες από τα νερά. Επιπλέον θεωρεί την τιμή πολύ χαμηλή: "Πέρυσι ξεκινήσαμε με 80 λεπτά το κεφάλι και φέτος με 50 λεπτά στη λιανική".

Ο Παναγιώτης Γυφτέας πουλάει αγκινάρες στη λιανική με 60 λεπτά το κεφάλι και διαπιστώνει πως σιγά σιγά ο κόσμος τις ζητάει. Σημειώνει δε ότι αρκετά προϊόντα φέτος βγήκαν πρώιμα, αλλά δυστυχώς ο κόσμος δεν έχει χρήματα για να τ' αγοράσει. 

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr/
  Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/item/34294-paragwgi-agkinaras

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΟΠΕΚΕΠΕ: Αλλαγές στη χορήγηση των άμεσων ενισχύσεων

Agro-in 25 Απριλίου 2024 | 10:41 Αλλαγές στις διαδικασίες χορήγησης άμεσων ενισχύσεων , βάσει του ΟΣΔΕ, για τις αιτήσεις του 2023 όσον αφ...