ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Τεράστια προβλήματα στην αγροτική οδοποιία σε περιοχές της Μεσσηνίας

Απίστευτες καταστροφές, με κατολισθήσεις και καθιζήσεις του εδάφους έχουν υποστεί περιοχές της Μεσσηνίας, ύστερα από τις συνεχείς βροχοπτώσεις που έπληξαν την περιοχή τις προηγούμενες ημέρες.
Όπως υποστηρίζουν πρόεδροι κοινοτήτων στην άνω Μεσσηνία και στη Δυτική Μεσσηνία, οι ζημιές στην αγροτική οδοποιία, αγγίζουν το 100% καθώς οι δρόμοι, έχουν υποστεί κατολισθήσεις με αποτέλεσμα να έχει διακοπεί πλήρως η κυκλοφορία. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις, δύο κεντρικοί αγροτικοί δρόμοι,
στην περιοχή της Οιχαλίας κοντά σε Κατσαρού και Μελιγαλά, που εξυπηρετούν και κατοίκους όμμορων τοπικών κοινοτήτων , έχουν κοπεί από τους τόνους λάσπης που κατολίσθησαν ενώ σημαντικές ζημιές υπάρχουν σε πολλές καλλιέργειες και χωράφια λόγω των κατολισθητικών φαινομένων που δημιουργήθηκαν. Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Δήμος Οιχαλίας ζητώντας την κήρυξη της περιοχής σε έκτακτη ανάγκη είναι σημαντικά, δεδομένου ότι δεν έχουν εκτελεστεί δασικά έργα μεγάλης κλίμακας μετά τις πυρκαγιές του 2007 με αποτέλεσμα ο μεγάλος όγκος των υδάτων να διοχετεύεται από τις βροχές σε φυσικούς αποδέκτες της περιοχής.
Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑ
Στη Τριφυλία, βρέθηκε κλιμάκιο γεωπόνων που εξέτασαν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν σε ελαιόδεντρα καθώς σύμφωνα με τον Διευθυντή της Αγροτικής οικονομίας τα ποσοστά βροχόπτωσης ήταν τεράστια αγγίζοντας το 90 χιλιοστά πρόσφατα, όπου με κατοίκους επέβλεψαν τις ζημιές.. Στο πλαίσιο της περιοδείας που έχει ξεκινήσει η δημοτική αρχή Οιχαλίας και Τριφυλίας, ώστε να καταγραφούν όλες οι ζημιές από κατολισθήσεις που έχουν δημιουργηθεί, έχει διαπιστωθεί, όπως αναφέρθηκε τα προβλήματα είναι μεγάλα και παρατεταμένα και στα οποία η δημοτική αρχή προσπαθεί να επέμβει για να διορθώσει τα προβλήματα ζητώντας κονδύλια .

ΑΠΟ http://radio936.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: