ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

Η ιστορία των δέκα ελληνικών μεταλλίων σε Παγκόσμια κλειστού

Στην κορυφή του κόσμου αναρριχήθηκε το Σάββατο ο επικοντιστής Κώστας Φιλιππίδης και με το χρυσό που κατέκτησε χάρισε στην Ελλάδα το 10ο μετάλλιο σε Παγκόσμιο Κλειστού. Το Contra.gr κάνει αναδρομή στο παρελθόν και θυμίζει τα προηγούμενα εννέα.

Η αρχή έγινε πριν από 19 χρόνια, το 1995, στη Βαρκελώνη. Τότε που ο Λάμπρος Παπακώστας, σ' έναν συγκλονιστικό αγώνα, κατέρριψε το πανελλήνιο ρεκόρ με άλμα στα 2μ35, αλλά έμεινε στη...
σκιά του μεγάλου Κουβανού Χαβιέρ Σοτομαγιόρ, ο οποίος υπερέβη τα 2μ38.
Δύο χρόνια αργότερα (1997) στο Παρίσι, ο Έλληνας άλτης προσπάθησε ξανά για την υπέρβαση, αλλά το δρόμο του έφραξε ο Αμερικανός Τσαρλς Όστιν, με αποτέλεσμα να περιοριστεί ξανά στη δεύτερη θέση με άλμα στα 2μ32.
Στην ίδια διοργάνωση ο εθνικός ύμνος ακούστηκε προς τιμήν τόσο του Χάρη Παπαδιά, ο οποίος στον τελικό των 60μ. έκανε πανελλήνιο ρεκόρ με 6.50 και τερμάτισε μπροστά από τον Τζαμαϊκανό Γκριν και τον Νιγηριανό Εζίνουα, όσο και της Κατερίνας Κόφφα. Στον τελικό των 200μ. η Ελληνίδα σπρίντερ έκανε επίσης πανελλήνιο ρεκόρ με 22.76 και άφησε πίσω την Τζαμαϊκανή Κάθμπερτ και τη Ρωσίδα Γκοντσαρένκο.
1999, στο Μαεμπάσι, ήταν η σειρά της Κατερίνας Θάνου ν' ανέβει στο πρώτο σκαλί του βάθρου. Στην κούρσα των 60μ. τερμάτισε πρώτη με 6.96, έχοντας στην πλάτη της την Αμερικανίδα Ντίβερς και την Καναδή Μένσα.
Η επόμενη φορά που Έλληνας αθλητής βρέθηκε τόσο ψηλά ήταν το 2004 στη Βουδαπέστη, όταν ο Γιώργος Θεοδωρίδης και η Πηγή Δεβετζή ήταν τρίτοι σε 60μ. και τριπλούν αντίστοιχα. Με 6.54 ο Έλληνας σπρίντερ ακολούθησε τον Βρετανό Γκάρντενερ και τον Αμερικανό Κρόφορντ, ενώ η Ελληνίδα άλτρια με άλμα στα 14μ73 βρέθηκε πίσω από τις Ρωσίδες Λεμπέντεβα και Κότοβα.

  Το 2008 στη Βαλένθια η Δεβετζή έφτασε μέχρι τα 15μ00 (εθνικό ρεκόρ) για να κατακτήσει το αργυρό μετάλλιο, πίσω μόνο από την Κουβανή Σαβίνε και μπροστά από τη Σλοβένα Σέστακ, ενώ τις σπουδαίες εθνικές στιγμές σε Παγκόσμια Κλειστού συμπλήρωσε το χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε το 2012 στην Κωνσταντινούπολη ο Δημήτρης Χονδροκούκης.
Με προσπάθεια στα 2μ33 στον τελικό του ύψους ο... απόγονος του Παπακώντας επικράτησε των Ρώσων Σίλνοφ και Ούκοφ, χαρίζοντας στην Ελλάδα το πιο πρόσφατο μετάλλιο μέχρι αυτό του Κώστα Φιλιππίδη στην Πολωνία το βράδυ του Σαββάτου.

ΑΠΟ http://news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: