ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

Κινδυνεύει να ξεραθεί ο κάμπος το καλοκαίρι

Από http://www.eleftheriaonline.gr  Σάββατο, 15 Μαρτίου 2014 07:42

Τεράστια είναι η ζημιά στο αντλιοστάσιο του ΓΟΕΒ στον Αγιο Φλώρο, καθώς άγνωστοι έκλεψαν όλα τα καλώδια και ένα μεγάλο μέρος του μεσσηνιακού κάμπου κινδυνεύει να μείνει χωρίς νερό, τουλάχιστον, το φετινό καλοκαίρι. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, για την αποκατάσταση της ζημιάς απαιτούνται από 150.000 μέχρι 200.000 ευρώ. 
Η κλοπή διαπιστώθηκε χθες κι εκτιμάται πως έγινε τις τελευταίες 6 - 7 ημέρες, καθώς το αντλιοστάσιο αυτή την περίοδο δε λειτουργεί και η παρουσία των εργαζομένων του οργανισμού δεν
είναι τακτική. Οι θρασύτατοι κλέφτες "σήκωσαν" όλα τα καλώδια από τον υποσταθμό, έξω από το κτήριο του αντλιοστασίου, τον ηλεκτρικό πίνακα στο εσωτερικό, στο ισόγειο και τα μοτέρ, στο υπόγειο της εγκατάστασης.
Πλαστικά υπολείμματα από τα καλώδια που ξύστηκαν, ήταν σκορπισμένα σε αγροτικό δρόμο 150 περίπου μέτρα από το αντλιοστάσιο, ενώ καλώδια, τα εξωτερικά καλύμματα βρέθηκαν παρατημένα σε γειτονικά κτήματα. Στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι κλέφτες έξυσαν κι έβγαλαν το χαλκό από τα καλώδια δίπλα από τον τόπο της κλοπής.


Δεν υπάρχουν σχόλια: