ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

Αθανασίου: “Βραχιολάκι” σε 50 οροθετικούς κρατούμενους

"Δεν μας τιμά καθόλου η κατάσταση στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού" είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου. Για άθλιες συνθήκες έκανε λόγο η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Β. Κατριβάνου.

Την ένταξη -πολύ σύντομα- των οροθετικών κρατουμένων στο σύστημα ηλεκτρονικής επιτήρησης ανακοίνωσε στη Βουλή ο Υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου.
Οπως ανέφερε ο Χ. Αθανασίου έχει ήδη σταλεί στο ΣτΕ το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος για το «ηλεκτρονικό βραχιόλι» που θα φοράνε όσοι

κρατούμενοι των φυλακών παίρνουν προσωρινές άδειες.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης έκανε λόγο για «δραματική αύξηση των οροθετικών κρατουμένων, οι οποίοι από 45 που ήταν πέρσι, έφθασαν στους 135 φέτος» και προσέθεσε ότι σε πρώτη φάση θα ενταχθούν στο μέτρο, περίπου 50 από αυτούς.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλικής Κατριβάνου, που έκανε λόγο για άθλιες συνθήκες στο νοσοκομείο των Φυλακών Κορυδαλλού -οι οποίες καταγράφηκαν και δημοσιοποιήθηκαν από ασθενή οροθετικό κρατούμενο- ο κ. Αθανασίου παραδέχτηκε ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα. Τόνισε πάντως ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν μένει αδιάφορο και πως γι’ αυτό έχει ήδη δρομολογήσει σειρά μέτρων που θα βελτιώσουν την κατάσταση. Ανάμεσα σε αυτά είναι και η μεταφορά ικανού αριθμού οροθετικών, σε ειδικά διαμορφωμένη πτέρυγα.

«Όταν επισκεφθήκαμε τις φυλακές Κορυδαλλού αντικρίσαμε υπέργηρο 92 χρονών που κρατείται με εγκεφαλικό και άνοια! Βρήκαμε στην απομόνωση παρατημένο άνθρωπο που πήγε να αυτοκτονήσει. Είναι αυτός σωφρονισμός ή βασανισμός; Δεν υπάρχει ψυχολόγος στο νοσοκομείο αυτό, οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι είναι ελάχιστοι και κινδυνεύει και η σωματική και η ψυχική τους υγεία. Καμία υποδομή δεν υπάρχει. Είναι ανάγκη να παρθούν δραστικά μέτρα», υπογράμμισε μεταξύ άλλων η κ. Κατριβάνου.
«Η κατάσταση, συμφωνώ, είναι εξόχως προβληματική και δεν μας τιμά καθόλου, γι’ αυτό παλεύουμε να την αλλάξουμε», σχολίασε ο κ. Αθανασίου, ενώ σχετικά με τις εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας δήλωσε τα εξής: «Δεν υπάρχουν στρώματα στα πατώματα. Αυτά τα είδαμε στην τηλεόραση, τα βάλανε για τις ανάγκες δημοσιότητας από συγκεκριμένο κανάλι. Δεν είναι όλα καλώς καμωμένα στο σωφρονιστικό σύστημα, γι’ αυτό παλεύουμε όλοι οι αρμόδιοι και εμπλεκόμενοι για να γίνει καλύτερο».


ΑΠΟ http://www.newsit.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: