ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

Ξύπνησε κι άρχισε να χτυπάει το φέρετρο για να τον... βγάλουν!

Κι εκεί που όλοι ετοιμάζονταν για την κηδεία του ηλικιωμένου άνδρα, καθώς θεωρήθηκε νεκρός, εκείνος ξύπνησε μέσα στο φέρετρο, λίγη ώρα πριν τον ταριχεύσουν.

Η ιστορία μας έρχεται από το Λέξινγκτον του Μισισιπή.
Ο Γουόλτερ Γουίλιαμς, 78 ετών, είχε κηρυχθεί "νεκρός" το βράδυ της Τετάρτης από έναν γιατρό που έλεγξε μόνο τον σφυγμό του. Οι τεθλιμμένοι συγγενείς κάλεσαν το τοπικό γραφείο κηδειών Πόρτερ & Σανς που παρέλαβε τη "σορό" και άρχισαν να ετοιμάζονται για την κηδεία.


Ο ηλικιωμένος αγρότης ξύπνησε λίγες ώρες αργότερα και, πανικόβλητος, άρχισε να χτυπάει το καπάκι του φέρετρου για να του. . . ανοίξουν.

"Για να μην τα πολυλογούμε, δεν ήταν νεκρός", είπε ο ιδιοκτήτης του γραφείου τελετών Μπάιρον Πόρτερ.

Ο παρ' ολίγον. . . μακαρίτης μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο για εξετάσεις. Σύμφωνα με έναν ιατροδικαστή, ο βηματοδότης του 78χρονου ενδέχεται να σταμάτησε να λειτουργεί για λίγη ώρα, γεγονός που εξηγεί για ποιο λόγο τον θεώρησαν νεκρό.


ΑΠΟ http://www.newsit.gr/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: