ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

Δωρεάν αεροπορικές μετακινήσεις για 500 φοιτητές

ΕΘΝΟΣ On Line
15:52 20/3

Το πρόγραμμα δωρεάν μετακινήσεων «Κοντά στους νέους» της Aegean Airlines, που τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας και αφορά 500 φοιτητές, παρουσιάστηκε σήμερα σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, παρουσία του υπουργού Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλου, του υπουργού Μεταφορών Μ. Χρυσοχοΐδη και των δημάρχων Μήλου, Καρπάθου, Σκύρου, Νάξου και Αστυπάλαιας.

Το πρόγραμμα αφορά 500 φοιτητές που έχουν εισαχθεί στα ΑΕΙ το έτος 2013 και θα εισαχθούν το
2014 και φοιτούν σε άλλη πόλη από αυτήν που διαμένουν οι γονείς τους.

Στους 500 δικαιούχους θα προσφερθούν οκτώ εισιτήρια σε κάθε έτος των σπουδών τους. Δικαίωμα αίτησης έχουν όλοι οι φοιτητές των ΑΕΙ.
Η επιλογή, ωστόσο, θα γίνει με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια. Οι 200 από τους 500 φοιτητές θα έχουν καταγωγή από τα νησιά των άγονων γραμμών.
Οι υπόλοιποι 300 θα προέρχονται από την υπόλοιπη Ελλάδα και, εκτός από την κοινωνικοοικονομική τους κατάσταση, θα λαμβάνεται υπόψη και η βαθμολογία εισαγωγής στο πανεπιστήμιο.
«Υπολογίζουμε ότι το όφελος ανά οικογένεια θα είναι 2.500 ευρώ» τόνισε ο αντιπρόεδρος του αερομεταφορέα, Ευτύχιος Βασιλάκης. Ο ίδιος σημείωσε ότι η προθεσμία υποβολής αιτήσεων είναι από την 1η έως τις 15 Απριλίου, ενώ τα ονόματα των δικαιούχων θα ανακοινωθούν στις 2 Μαΐου.

Την πρωτοβουλία της Aegean χαιρέτησε ο κ. Αρβανιτόπουλος, επισημαίνοντας ότι ο ιδιωτικός τομέας επιδεικνύει κοινωνική ευαισθησία και κοινωνική ευθύνη. Αναφέρθηκε επίσης, στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει και τα μέτρα που προωθεί το υπουργείο Παιδείας, όπως είναι η δυνατότητα μεταγραφών για τους πολύτεκνους, το πρόγραμμα σίτισης για τους μορφωτές και η πρόσβαση στη γνώση για τους φοιτητές με πρόβλημα τύφλωσης.

Παράδειγμα προς μίμηση, χαρακτήρισε την πρωτοβουλία ο κ. Χρυσοσοΐδης, σημειώνοντας ότι η Aegean Airlines αποτελεί υπόδειγμα για το επιχειρείν. «Είναι υποχρέωσή μας η βελτίωση των υποδομών, ειδικά στα ακριτικά νησιά μας, ώστε να αυξηθεί η προστιθέμενη αξία, συνολικά της χώρας» τόνισε.


ΑΠΟ http://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: