ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Δονήσεις αυτοκινήτου φορτίζουν κινητά τηλέφωνα

Μία νανογεννήτρια, ενσωματωμένη στο κινητό τηλέφωνο, θα μπορούσε να χρησιμοποιεί ενέργεια από τη δόνηση ενός αυτοκινήτου εν κινήσει, για να φορτίζει το τηλέφωνο.
Οι εμπνευστές της εν λόγω συσκευής που φορτίζει το κινητό τηλέφωνο χωρίς καλώδιο, είναι οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν, το Πανεπιστήμιο Sun Yat-sen της Κίνας και το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα Duluth.
Οι επιστήμονες ονομάζουν τη συσκευή τους “μεσοπορώδης πιεζοηλεκτρική νανογεννήτρια” και εξηγούν τη σημασία του όρου αυτού: “Η νανογεννήτρια χρησιμοποιεί ένα κοινό πιεζοηλεκτρικό πολυμερές υλικό που
ονομάζεται πολυβινυλιδενοφθορίδιο ή PVDF. Τα πιεζοηλεκτρικά υλικά μπορούν να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια από μια μηχανική δύναμη και αντιστρόφως, μπορούν να δημιουργήσουν μια μηχανική ένταση από ένα εφαρμοζόμενο ηλεκτρικό πεδίο”.
Αντί να στηριχθούν σε ένα ηλεκτρικό πεδίο, οι ερευνητές ενσωμάτωσαν νανοσωματίδια οξειδίων του ψευδαργύρου σε ένα φιλμ από PVDF, ώστε να προκαλέσουν τον σχηματισμό της πιεζοηλεκτρικής φάσης, προκειμένου να το κάνουν να συλλέξει την ενέργεια που προκαλείται από τη δόνηση.
Έπειτα, αφαίρεσαν τα νανοσωματίδια από το φιλμ, και οι πόροι οι οποίοι δημιουργήθηκαν (ονομάζονται “μεσοπόροι” λόγω του μεγέθους τους), κάνουν το, υπό κανονικές συνθήκες, άκαμπτο υλικό να αποκτά ιδιότητες σφουγγαριού. Όσο πιο μαλακό είναι το υλικό, τόσο πιο ευαίσθητο είναι σε μικρές δονήσεις, υποστηρίζουν οι ερευνητές.
Η νανογεννήτρια αποτελείται από ένα μαλακό μεσοπορώδες πολυμερές φιλμ, “στριμογμένο” ανάμεσα σε δύο λεπτά φύλλα ηλεκτροδίου. Αυτή η εύκαμπτη μεμβράνη μπορεί να συνδεθεί με επίπεδες ή καμπυλωτές επιφάνειες και με αυτόν τον τρόπο έχει τη δυνατότητα να μαζέψει αυτόματα ενέργεια από τις δονήσεις για να τροφοδοτήσει απευθείας το τηλέφωνο.
Πρόκειται για μια σημαντική εφεύρεση, με μεγάλες δυνατότητες, η οποία καθιστά δυνατή μια μελλοντική παραγωγή αυτοτροφοδοτούμενων κινητών τηλεφώνων, εκτιμούν επιστήμονες.
econews

Δεν υπάρχουν σχόλια: