ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Ρεκόρ αυτοκτονιών από τη γέφυρα του Σαν Φρανσίσκο

Η κρεμαστή Γέφυρα Golden Gate του Σαν Φρανσίσκο υπήρξε ορόσημο για το 2013 καθώς 46 άνθρωποι επέλεξαν να τερματίσουν τη ζωή τους πέφτοντας από εκεί, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση μη κυβερνητικής οργάνωσης.

Η οργάνωση Bridge Rail Foundation, η οποία καταγράφει τις αυτοκτονίες από την μήκους 1.280 μέτρων γέφυρα, ανακοίνωσε ότι ο μεγάλος αριθμός τους υπογραμμίζει ότι είναι αναγκαίο να τοποθετηθεί ένα δίχτυ ασφαλείας ώστε να είναι δυσκολότερη η πτώση για τους επίδοξους αυτόχειρες.

"Ξέρω ότι δεν θα τοποθετηθεί σύντομα κι αυτό είναι το πιο απογοητευτικό απ΄όλη την κατάσταση. Δεν θέλουμε να δούμε άλλους 17χρονους ή 86χρονους να ρίχνονται στο κενό, είναι κρίμα", σχολίασε η Ντέινα Γουίτμερ, μέλος του ΔΣ της οργάνωσης.

Η Γέφυρα τέθηκε επισήμως σε λειτουργία το 1937. Εκτείνεται στο άνοιγμα του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο στον Ειρηνικό Ωκεανό και έχει χαρακτηριστεί ένα από τα σύγχρονα θαύματα του κόσμου από την Αμερικανική Εταιρεία Πολιτικών Μηχανικών.

Το οδόστρωμά της απέχει 67 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας κι αυτό την καθιστά μία από τις συχνότερες επιλογές στον κόσμο για τους επίδοξους αυτόχειρες. Είναι επίσης από τα σημεία εκείνα απ΄όπου η πτώση είναι σχεδόν βέβαια μοιραία.

Η εκπρόσωπος του Αυτοκινητοδρόμου της Γέφυρας Γκόλντεν Γκέιτ και των Μεταφορών της Περιφέρειας, η Μέρι Κάρι, επιβεβαίωσε ότι 46 άνθρωποι αυτοκτόνησαν από τη γέφυρα τον περασμένο χρόνο--ο μεγαλύτερος ετήσιος απολογισμός από τουλάχιστον το 2000 όταν ξεκίνησε η καταγραφή τους.

Η Κάρι είπε ότι η αστυνομία και πολίτες επενέβησαν για να αποτρέψουν άλλους 118 ανθρώπους από την αυτοκτονία μέσα στο 2013.

Η Γουίτμερ δήλωσε ότι ο περυσινός απολογισμός των αυτοκτονιών--από 33 που ήταν το 2012--ήταν ο "υψηλότερος που μπορούμε να επιβεβαιώσουμε" από το 1937 που κατασκευάστηκε η γέφυρα και πρόσθεσε ότι το προηγούμενο ετήσιο ρεκόρ ήταν 40 ή 41.

Μία στατιστική που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα San Francisco Chronicle αναφέρει ότι το 1977 καταγράφηκαν 40 αυτοκτονίες από τη συγκεκριμένη γέφυρα.

Οι αρχές έχουν εκπονήσει σχέδιο για την τοποθέτηση ενός διχτυού ασφαλείας κάτω από τη γέφυρα για να πέφτουν εκεί όσοι πηδούν στο κενό αλλά ακόμη βρίσκονται σε αναζήτηση των περίπου 66 εκατομμυρίων δολαρίων που απαιτούνται για την κατασκευή του. Το 2011, μία εταιρεία έλαβε πέντε εκατομμύρια δολάρια για να σχεδιάσει το δίχτυ, είπε η Κάρι.

Για την ώρα, οι αρχές εργάζονται προς την κατεύθυνση της αποτροπής των αυτοκτονιών με περιπόλους αστυνομικών με ποδήλατα.

Πάντως, οι αρχές δεν μπορούν να εξηγήσουν τον υψηλό αριθμό των αυτοκτονιών τον περασμένο χρόνο.

Μάλιστα και ο 20χρονος γιος της Γουίτμερ εικάζεται ότι αυτοκτόνησε πέφτοντας από τη γέφυρα το 2007. Ηταν επί μέρες αγνοούμενος και το αυτοκίνητό του βρέθηκε εκεί κοντά, εξηγεί η ίδια.

Όπως λέει η Γουίτμερ, το δίχτυ ασφαλείας θα αποτρέψει μελλοντικούς θανάτους σώζοντας άτομα που πολλές φορές οδηγούνται από στιγμιαία παρόρμηση στη συγκεκριμένη απόφαση.



ΑΠΟ http://www.newsit.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: