ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Πού θα διατεθεί το πλεόνασμα: Έκτακτα επιδόματα σε ανέργους και συνταξιούχους

Έκτακτη ενίσχυση και όχι μόνιμη δαπάνη για ανέργους, χαμηλοσυνταξιούχους και ενστόλους από το 70% του πλεονάσματος
Την εξίσωση για τη διάθεση του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013 επιχειρούν να λύσουν αυτή την περίοδο στην κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του οικονομικού επιτελείου το πλεόνασμα θα διαμορφωθεί μεταξύ 1,5 και 1,8 δισ. ευρώ.
Με δεδομένο ότι στο Μνημόνιο προβλέπεται ότι μπορεί να διατεθεί για κοινωνικούς σκοπούς το 70% του πλεονάσματος που υπερβαίνει τον αρχικό στόχο, τότε το ποσό που προκύπτει κυμαίνεται από 1,05 έως και 1,26 δισ. ευρώ, καθώς ο στόχος ήταν για
ισοσκελισμένο πρωτογενές ισοζύγιο (μηδενικό πλεόνασμα).
Το σχέδιο που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο αφορά στην έκτακτη ενίσχυση χαμηλοσυνταξιούχων, ορισμένων κατηγοριών ενστόλων (ιπτάμενοι της Πολεμικής Αεροπορίας , «μάχιμοι» της Ελληνικής Αστυνομίας) αλλά και μακροχρόνια ανέργων για τους οποίους πιέζει το ΠΑΣΟΚ.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως τα ποσά που θα διατεθούν θα πρέπει να έχουν τον χαρακτήρα έκτακτης ενίσχυσης και όχι μόνιμης δαπάνης που θα επιβαρύνει και τους προϋπολογισμούς των επόμενων ετών, όπως ρητά προβλέπεται στο Μνημόνιο.
Οι δικαιούχοι
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με πληροφορίες, βέβαιη πρέπει να θεωρείται η χορήγηση οικονομικής βοήθειας σε συνταξιούχους. Τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας εξετάζουν εναλλακτικά σενάρια.
Επικρατέστερο είναι να δοθεί έκτακτο επίδομα 200 με 300 ευρώ σε όσους λαμβάνουν κάτω από 1.000 ευρώ τον μήνα από κύριες και επικουρικές συντάξεις.
Οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι υπολογίζονται σε 1,8 εκατ. άτομα και το συνολικό κόστος μπορεί να φθάσει τα 540 εκατ. ευρώ. Αυτό θα εξαρτηθεί αν το βοήθημα δοθεί κλιμακωτά ανάλογα τις μηνιαίες αποδοχές (υψηλότερο για τις χαμηλές συντάξεις και μικρότερο για όσους λαμβάνουν 1.000 ευρώ) ή αν θα είναι το ίδιο ποσό για όλους τους δικαιούχους.
Όσον αφορά τους ένστολους, όπως τονίζει αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, ισχύει η δέσμευση της κυβέρνησης για ενίσχυση μέσω του πλεονάσματος ορισμένων κατηγοριών ένστολων, όπως είναι οι ιπτάμενοι της Πολεμικής Αεροπορίας αλλά και σώματα της Ελληνικής Αστυνομίας (ομάδα «Ζ», ΔΙΑΣ, ΔΕΛΤΑ κ.ά.).
Πάντως το ζήτημα με τους ένστολους έχει γίνει περίπλοκο μετά τη δικαίωσή τους από το Συμβούλιο της Επικρατείας, που άνοιξε τον δρόμο για την επιστροφή αναδρομικών μετά τις μειώσεις που υπέστησαν βάσει του νόμου για τα ειδικά μισθολόγια τον Αύγουστο του 2012.
Μέρος των αναδρομικών μπορεί να καλυφθεί από το πλεόνασμα ως έκτακτη και μη επαναλαμβανόμενη δαπάνη. Πλέον υπάρχει προβληματισμός στην κυβέρνηση αν θα πρέπει να δοθεί στους ένστολους και οικονομική ενίσχυση πέρα από την κάλυψη μέρους των αναδρομικών τους.
Αντιδράσεις από το ΠΑΣΟΚ
Επιπρόσθετα θα πρέπει να καμφθούν και οι αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ, το οποίο υποστηρίζει ότι μέσω του πλεονάσματος κατά προτεραιότητα θα πρέπει να ενισχυθούν πολίτες που εξαιτίας της κρίσης δεν έχουν καθόλου εισόδημα, όπως είναι οι άνεργοι και στη συνέχεια εφόσον υπάρξουν δυνατότητες να στηριχθούν και ομάδες του πληθυσμού οι οποίες έχουν υποστεί μεγάλες εισοδηματικές απώλειες.
Βουλευτής του Κινήματος υπογραμμίζει πως η Κοινοβουλευτική Ομάδα θα επιμείνει στο θέμα των ανέργων και κυρίως των μακροχρόνια ανέργων.
Το οικονομικό επιτελείο προχωρεί στον σχεδιασμό για τη διάθεση του πρωτογενούς πλεονάσματος μετά την καταρχήν συμφωνία με την τρόικα για το ύψος του.
Μέχρι στιγμής υπάρχει προσέγγιση για τα στοιχεία μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου και έχουν προκύψει μόνο οριακές αποκλίσεις για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, καθώς ορισμένα έσοδα και δαπάνες του πρώτου διμήνου «γράφονται» στον περσινό προϋπολογισμό.
Υπολογίζεται ότι το πλεόνασμα του 2013 θα είναι τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ και δεν αποκλείεται να φθάσει το 1,8 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση θα μπορεί να προβεί σε επίσημες ανακοινώσεις μετά την επισημοποίηση του πλεονάσματος από την Eurostat στις 23 Απριλίου.
Υψηλότερο πλεόνασμα
Μπορεί η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία να μετρά με άλλη μεθοδολογία το πρωτογενές αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης, όμως η «ετυμηγορία» της θα επικυρώσει και το πλεόνασμα που υπολογίζει η τρόικα βάσει των επιταγών του Μνημονίου και από το οποίο το 70% μπορεί να διατεθεί για κοινωνικές πολιτικές.
Η Eurostat υπολογίζεται ότι θα προσδιορίσει το πλεόνασμα σε τουλάχιστον 3,9 δισ. ευρώ, καθώς λαμβάνει υπόψη έσοδα που δεν έχουν μόνιμο χαρακτήρα ή αντίστοιχα έκτακτες δαπάνες που βαρύνουν τον προϋπολογισμό ενός και μόνο έτους, όπως:
Την αναδρομική μείωση του επιτοκίου για τα δάνεια που έχει λάβει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη και επιφέρει ανάλογη μείωση των κρατικών δαπανών.
Την απόδοση στο ελληνικό δημόσιο των κερδών επί ελληνικών ομολόγων από τις Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες της Ευρωζώνης. Πέρυσι εισέρρευσαν στα δημόσια ταμεία περί τα 1,7 δισ. ευρώ.
Πηγή: Ημερησία
ΑΠΟ http://news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: