ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Η Μεσσηνιακή ντομάτα που πάει για βραβείο…

Όταν ακούς success story από τη Μεσσηνία, το μυαλό σου πάει περίπου ενστικτωδώς… στο κακό. Άδικα, όμως, εν προκειμένω! Καθότι η μεσσηνιακή θερμοκηπιακή μονάδα «Γεωργική Ανάπτυξη Α.Ε.», η οποία ασχολείται αποκλειστικά με την καλλιέργεια ντομάτας, έχει στ’ αλήθεια κερδίσει τη διεθνή αναγνώριση και καταξίωση στο χώρο της. 
Προετοιμάζεται, δε, να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη «Fruit Logistica», την κορυφαία διεθνή συνάντηση των εμπόρων
λαχανικών και φρούτων του κόσμου, το τριήμερο 5-7 Φεβρουαρίου στο Βερολίνο. Είναι ενδεικτικό ότι την αντίστοιχη περσινή έκθεση επισκέφθηκαν περισσότερα από 58.000 άτομα από 130 χώρες, ενώ φέτος η συμμετοχή των εκθετών αναμένεται να ξεπεράσει τους 2.300. 
Βέβαια, σ’ αυτή την προσπάθεια δεν είναι μόνος του ο Δημήτρης Ζωγόπουλος, που σπούδασε στη Γεωπονική Αθηνών και συνέχισε με Οικονομικά και MBA στο Κλίβελαντ των ΗΠΑ και δούλευε σε μεγάλη χημική βιομηχανία φυτοφαρμάκων, αλλά αποφάσισε να γίνει αγρότης.
«Θεωρούμε την επιλογή μας από τους διοργανωτές τιμή» υποστηρίζει ο Κώστας Θεοδωρόπουλος, πρόεδρος της «Γεωργικής Ανάπτυξης», η οποία ιδρύθηκε πριν από 20 χρόνια από τέσσερις γεωπόνους – τον ίδιο, τον Γιώργο Ζωγόπουλο, τον Βασίλη Γριβοκωστόπουλο και τον Νίκο Κοσκολέτο.
Η έδρα της εταιρείας βρίσκεται στην Κυπαρισσία και η παραγωγική της μονάδα στα Φιλιατρά, όπου η καλλιέργεια της ντομάτας γίνεται με υδροπονική μέθοδο, πλήρως ελεγχόμενη ηλεκτρονικά κατά το ολλανδικό σύστημα.

«Στην πράξη δραστηριοποιούμαστε σε τέσσερα αντικείμενα» θα πει ο Κώστας Θεοδωρόπουλος. «Διαθέτουμε μια μονάδα 36 στρεμμάτων για παραγωγή κηπευτικών, 8 στρέμματα φυτώριο, όπου παράγονται φυτάρια (αυτόριζα και εμβολιαστά) που πωλούνται σε παραγωγούς για καλλιέργεια, δύο σημεία πώλησης γεωργικών εφοδίων σε Κυπαρισσία και Φιλιατρά, ενώ επιπλέον ασχολούμαστε και με την εμπορία των γεωργικών μας προϊόντων».

Πριν από μια πενταετία η επιχείρηση απασχολούσε 8 μόνο άτομα, μα σήμερα το προσωπικό της έχει σχεδόν εξαπλασιαστεί. «Έχουμε προσφέρει περίπου 45 θέσεις εργασίας στην περιοχή. Στη μονάδα παραγωγής δουλεύουν καθημερινά περίπου 45-50 άτομα. Όλοι οι εργαζόμενοι είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ, είτε είναι ντόπιοι είτε αλλοδαποί. Όσο και αν αυτό συνεπάγεται αύξηση του κόστους σε σχέση με τον ανταγωνισμό…».

Ο όγκος της ετήσιας παραγωγής αγγίζει τους 2.000 τόνους, ενώ η εταιρεία παράγει περισσότερα από 3 εκατομμύρια σπορόφυτα το χρόνο. Η θέρμανση των θερμοκηπίων γίνεται από αερόθερμα ελληνικής κατασκευής που χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη το πυρηνόξυλο, ενώ η στρεμματική απόδοση φτάνει τους 50 τόνους ανά στρέμμα.

Τα προϊόντα της εταιρείας κατευθύνονται στην τοπική αγορά της Μεσσηνίας αλλά και στην Κόρινθο, τη Χαλκίδα, τη Λάρισα, τη Θεσσαλονίκη και την κεντρική λαχαναγορά της Αθήνας, ενώ μία σοβαρή ποσότητα διατίθεται απευθείας σε σούπερ μάρκετ.

Ποιο είναι το… μυστικό της επιτυχίας; ρωτάμε,
«Η συγκέντρωση της γνώσης, της εμπειρίας, της θέλησης και της οικονομικής μας δύναμης επάνω σε παραγωγικούς στόχους. Τους κόπους 20 και παραπάνω χρόνων, και τα λεφτά μας δεν πήγαμε να τα ρίξουμε σε κάποιο θέρετρο, σε κάποιο τουριστικό ακίνητο, για να διασκεδάζουμε ή σε πολυτελή αυτοκίνητα. Εκείνα που μπορούσαμε να δώσουμε τα επενδύσαμε στην παραγωγή. Ξεκινήσαμε, μάλιστα, την επένδυση, ενώ η κρίση είχε ήδη αρχίσει να εκδηλώνεται. Σε πείσμα των καιρών…»

Μιλώντας, δε, γενικότερα για την περιοχή στην οποία η «Γεωργική Ανάπτυξη»… αναπτύσσεται, ο Κώστας Θεοδωρόπουλος σημειώνει: «Η Τριφυλία εξελίσσεται διαρκώς, με δυναμικό τρόπο. Γίνονται διαρκώς τα τελευταία χρόνια επενδύσεις από αγρότες, ομάδες αγροτών και συνεταιρισμούς, που μεγαλώνουν σταδιακά. 

Εκείνο που λείπει είναι η χρηματοδότηση και το ξεμπλοκάρισμα από τη γραφειοκρατία – και φυσικά, υπάρχει πάντα το δύσκολο περιβάλλον που δημιουργεί η πτώση της κατανάλωσης. Πρέπει, παρ’ όλα αυτά, όλοι μας να καταλάβουμε ότι προοδευτικός είναι αυτός που παράγει και δίνει θέσεις εργασίας στην κοινωνία. Αντίθετα, αυτός που κλείνει τις μονάδες παραγωγής, αυτός που κατεβάζει τους διακόπτες, είναι αντιδραστικό στοιχείο της κοινωνίας. Προοδευτικός είναι αυτός που ωθεί τα θέματα της ζωής. Η μόνη διέξοδος είναι τα κεφάλια κάτω και δουλειά».

Στη «Fruit Logistica»
Στις 6 Φεβρουαρίου η «Fruit Logistica» έχει προγραμματίσει να βραβεύσει τους παραγωγούς της καλύτερης ντομάτας στον κόσμο. Κι η «Γεωργική Ανάπτυξη» έχει κερδίσει μία θέση ανάμεσα στους 50 παραγωγούς από την Ευρώπη, την Αμερική, την Ασία και την Αυστραλία που έχουν προεπιλεγεί και προσκληθεί να παραστούν – κάποιοι εξ αυτών, τελικά, θα βραβευτούν.

Με ποια κριτήρια έγινε η επιλογή και η πρόσκληση των εταιρειών; ρωτάμε. «Η πρόσκληση έχει να κάνει με την ποσότητα παραγωγής ανά στρέμμα, την ποιότητα του προϊόντος, τις πάγιες επενδύσεις που έχουμε κάνει προκειμένου να πετύχουμε αυτό το αποτέλεσμα. Η διαφορά μας με τους Γερμανούς ή τους Ολλανδούς, ας πούμε, είναι ότι εμείς με μικρό πάγιο κόστος επένδυσης και με χαμηλά λειτουργικά έξοδα, έχουμε πετύχει ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Τόσο σε ποιότητα όσο και σε ποσότητα».

Τίποτε, βέβαια, δε γίνεται τυχαία: «Ως εταιρεία έχουμε προφανώς πλούσια τεχνογνωσία. Εάν αθροίσεις την εμπειρία των τεσσάρων γεωπόνων που την ιδρύσαμε, αυτή ξεπερνά τα 100 χρόνια!». 

Αντώνης Πετρόγιαννης - tharrosnews.gr 
ΑΠΟ http://filiatranet.blogspot.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: