ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο, 11 Ιανουαρίου 2014

ΜΕ ΚΑΛΑ ΝΕΑ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΛΕΥΡΑ-ΣΕΦΕΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ ΠΟΥ ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΕΤΑΙ ΠΛΗΡΩΣ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ
ΤΡΙΦΥΛΙΑΚΟ χρώμα είχε η επίσκεψη του Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας κ. Αλευρά με αυτοψία σε έργα της Περιφερειακής ενότητας και επαφές στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας όπου είχε γόνιμο διάλογο. Αρχικά ευχήθηκε στο Μητροπολιτικό Μέγαρο στον Σεβασμιώτατο Τριφυλίας-Ολυμπίας κ.κ. Χρυσόστομο για το νέο έτος όπου τέθηκαν ζητήματα που αφορούν κυρίως την αναστήλωση ιστορικών εκκλησιών αλλά και ουσιαστική συνεργασία στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του.
ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΡΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ
ΣΤΗ συνέχεια επισκέφθηκε τον αναπληρωτή Διοικητή του ιδρύματος με περιήγηση στους θαλάμους νοσηλείας και την Μονάδα Τεχνητού νεφρού αλλά και τα εξωτερικά ιατρεία παρουσία της Διευθύντριας νοσηλευτικού προσωπικού και ιατρών αλλά και υπηρεσιακών παραγόντων. Σε δηλώσεις του ο κ. Αλευράς στο γραφείο του Διοικητή τόνισε ότι "με τη νεανική του ορμή ο νέος διοικητής και με την επιστημονική του κατάρτιση θα έχουμε γόνιμη συνεργασία ενώ ανέφερα παρουσία του περιφερειακού συμβούλου κ. Γιώργου Μπακούρου για τον προσωρινό ανάδοχο που ανέδειξε η δημοπρασία για το έργο Διαρρύθμισης εξωτερικών ιατρείων και το γραφείο διοικητικού προσωπικού το οποίο σύντομα θα συμβασιοποιηθεί". Πρόσθεσε ότι η παρέμβαση στις υποδομές είναι συνεχής για να αποδώσει τα μέγιστα το νοσοκομείο Κυπαρισσίας χρειάζεται νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό με την έλευση 2 ειδικοτήτων και με την επικείμενη πρόσληψη 3 ακόμα ειδικοτήτων θα ανταποκριθεί πλήρως στα καθήκοντά του. 
ΠΙΣΤΗ ΣΤΗΝ ΑΠΡΟΣΚΟΠΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ
Ο αναπληρωτής διοικητής κ. Άγγελος Σεφέκος εξήγησε ότι "αποκόμισε άρτια συνεργασία με τον Αντιπεριφεριάρχη και τον περιφερειακό σύμβουλο με τα ευχάριστα νέα για την αναμόρφωση χώρων του ισογείου που θα βοηθήσει την εικόνα του ιδρύματος όσο και την λειτουργία του" ενώ επισήμανε ότι γίνονται συντονισμένες προσπάθειες για την αναβάθμισή του από όλες τις πλευρές. Κατέληξε λέγοντας ότι στόχος του υπουργείου, της 6ης ΔΥΠΕ και του ιδίου είναι να στηριχθεί το Νοσοκομείο και να του αποδοθεί στο ρόλο που ταιριάζει στο ιστορικό νοσοκομείο που είναι κοντά στους πολίτες". Ευχάριστη εικόνα αποτέλεσε η επίσκεψη στη νέα πτέρυγα με το άρτιο νοσηλευτικό προσωπικό και στη Μονάδα τεχνητού νεφρού όπου αντάλλαξαν ευχές με τους ασθενείς.
 
ΑΠΟ http://radio936.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΖΩΓΡΑΦΙΑΣ

          Μία ακόμα ωραία αφιέρωση μου έγινε από τα μικρά κορίτσια μας. Πρόκειται για τη