ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014

Λαγκούβαρδος: Τέλος Ιανουαρίου αναμένεται να περατωθούν οι εργασίες στο γεφυράκι!

Tην Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014 ο Αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Αλευράς επισκέφθηκε την περιοχή της Τριφυλίας. Ο κ. Αλευράς συναντήθηκε με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Τριφυλίας & Ολυμπίας κ. Χρυσόστομο και αντάλλαξαν ευχές για το νέος έτος. 
Στη συνέχεια, ο Αντιπεριφερειάρχης επισκέφθηκε το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, συνοδευόμενος από τον Περιφερειακό Σύμβουλο κ. Μπακούρο. Ο κ. Αλευράς ευχήθηκε στον καινούργιο αναπληρωτή διοικητή του Νοσοκομείου κ. Άγγελο Σεφέκο κάθε επιτυχία στα νέα του καθήκοντα. Ο κ. Αλευράς τόνισε τη μεγάλη σημασία που
έχει το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, γι’ αυτό και πρέπει να ενισχυθεί όσον αφορά στις υποδομές του, αλλά κυρίως με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. 


Στη συνέχεια ο Αντιπεριφερειάρχης έδωσε τις ευχές του για τη νέα χρονιά στο προσωπικό, αλλά και στους ασθενείς. 

Κατόπιν ο Αντιπεριφερειάρχης επισκέφθηκε τα έργα που υλοποιούνται από την Π.Ε. Μεσσηνίας στο ποτάμι της Νέδας, την Τερψιθέα και το Λαγκούβαρδο. Στην περιοχή του ποταμού της Νέδας εκτελούνται εργασίες αποκατάστασης διευθέτησης(καθαρισμός) της κοίτης του. Ο κ. Αλευράς τόνισε ότι υπάρχει χρηματοδότηση από τους ΚΑΠ 2013 για τη διευθέτηση της κοίτης του ποταμού, σε συνεργασία με την Π.Ε. Ηλείας. 

Επίσης έγινε επίσκεψη στην Τερψιθέα, όπου εκτελούνται αντιπλημμυρικά έργα και διεξάγονται εργασίες απόφραξης πρανών και καθαρισμού λεκανών απορροής υδάτων στον εθνικό δρόμο, μετά και τα πλημμυρικά φαινόμενα που παρατηρήθηκαν, λόγω των μπαζωμένων ρεμάτων. 

Ο Αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι η Διεύθυνση Τεχνικών έργων της Π.Ε. Μεσσηνίας αντιμετωπίζει επιτυχώς το πρόβλημα των πλημμυρικών φαινομένων και της απορροής των ομβρίων υδάτων με τεχνικά έργα αποκατάστασης. Όσον αφορά στη βελτίωση της γέφυρας του Λαγκούβαρδου, ένα έργο πνοής για την περιοχή, οι εργασίες αναμένεται να περατωθούν ως το τέλος Ιανουαρίου, και αφού πέσει ο ασφαλτοτάπητας σε αυτό το τμήμα, θα υπάρχει προσβασιμότητα και βελτίωση της οδικής ασφάλειας στην περιοχή. 

Επιπλέον, ο Αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι έχει ολοκληρωθεί η μελέτη για το λιμάνι της Κυπαρισσίας και αναμένεται μέσα στον Ιανουάριο η ένταξή της στο ΕΣΠΑ και η δημοπράτησή της. Για το αλιευτικό καταφύγιο της Μαραθούπολης τονίστηκε ότι έχει ολοκληρωθεί η οριστική μελέτη, προκειμένου να ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα. 

Από Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη 
ΑΠΟ http://filiatranet.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...