ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου 2014

ΑΡΜΑΚΑΔΙ: Το Φιλιατρινό ελαιόλαδο συμμετέχει στην ΕΞΠΟΤΡΟΦ 2014

ΕΞΠΟΤΡΟΦ 2014 – ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΑΡΜΑΚΑΔΙ – ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
 
Η εταιρεία ΑΡΜΑΚΑΔΙ ανακοίνωσε την συμμετοχή της στην 1η ΕΞΠΟΤΡΟΦ, τη μεγαλύτερη έκθεση τροφίμων και ποτών που θα διεξαχθεί από τις 24 έως τις 27 Ιανουαρίου 2014, στο Ολυμπιακό Κέντρο Ξιφασκίας στο Ελληνικό.

Η ΑΡΜΑΚΑΔΙ, έχοντας ήδη παρουσία σε αγορές του εξωτερικού (Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία κ.α.), θέλησε να στηρίξει έμπρακτα την προσπάθεια των διοργανωτών για την ποιοτική και αποτελεσματική προώθηση των ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό, τονίζοντας έτσι τον εξωστρεφή χαρακτήρα της. 

Οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν το ομώνυμο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο που έχει λάβει θαυμάσιες κριτικές από γευσιγνώστες εντός και εκτός Ελλάδος, καθώς και τα υπόλοιπα προϊόντα της εταιρείας, με βάση την ελιά. 

Επιπλέον, θα έχουν τη δυνατότητα να επωφεληθούν των ειδικών τιμών που θα ισχύσουν κατά τη διάρκεια της έκθεσης για τις παραγγελίες τους. 

Όπως τονίζει ο κ. Νίκος Νικολόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΡΜΑΚΑΔΙ, «Πιστεύουμε ότι οι επιτυχημένες χρόνιες συνεργασίες μας με εμπόρους του εξωτερικού οφείλονται πρωταρχικά στην υψηλή ποιότητα των προϊόντων μας αλλά και στην άρτια εξυπηρέτηση που τους παρέχουμε. Θα χαρούμε ιδιαίτερα να σας υποδεχτούμε στο περίπτερο μας και να δοκιμάσετε από κοντά τα προϊόντα μας αλλά και να γνωρίσετε προσωπικά εμάς και τους συνεργάτες μας». 

Η ΑΡΜΑΚΑΔΙ θα βρίσκεται στο περίπτερο A16, στην Αίθουσα Τροφίμων. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εταιρεία, μπορείτε να επισκεφτείτε το www.armakadi.gr ή να στείλετε email στο info@armakadi.gr.

Λίγα λόγια για την εταιρεία:

  • Η εταιρεία ΑΡΜΑΚΑΔΙ ιδρύθηκε το 2010 με την σημερινή της μορφή, αλλά η καλλιέργεια και παραγωγή του ελαιόλαδου ξεκίνησε το 1917.
  • Διαθέτει ιδιόκτητους ελαιώνες στην περιοχή Αρμακάδια, κοντά στα Φιλιατρά Μεσσηνίας, και καλλιεργεί αποκλειστικά ελιές Κορωνέικου τύπου.
Όλα τα στάδια τυποποίησης γίνονται σε σύγχρονες εγκαταστάσεις με πιστοποίηση ISO 22000:2005.

ΑΠΟ http://filiatranet.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΖΩΓΡΑΦΙΑΣ

          Μία ακόμα ωραία αφιέρωση μου έγινε από τα μικρά κορίτσια μας. Πρόκειται για τη