ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 14 Ιουλίου 2013

Εντυπωσιακή η εικονική αναπαράσταση στην Πύλο

Εντυπωσιακή ήταν η εικονική αναπαράσταση της ναυμαχίας του Ναβαρίνου που εγκαινιάστηκε την
 Παρασκευή 12 Ιουλίου, στο Νιόκαστρο της Πύλου.
Με τη χρήση κινούμενων εικόνων, φαντασμαγορικών εφέ, δυνατότητα αφήγησης σε πέντε γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, ρωσικά και αραβικά) ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να ενημερωθεί για την ιστορία της περιοχής, η οποία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο ιστορικό γίγνεσθαι της Ελλάδας αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης.

Τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά εκπροσώπησε ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Στέλιος Στασινόπουλος, ο οποίος μετέφερε και τις ευχές του "για καλή επιτυχία στο νέο αυτό έργο πολιτισμού", εκφράζοντας παράλληλα τη βεβαιότητα του πρωθυπουργού και τη δική του ότι "η πρωτοπόρα αυτή παρουσίαση, μοναδική σε λειτουργία στην Πελοπόννησο, θα ενισχύσει την πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής".
Από την πλευρά του, ο επίσης παρών στη χθεσινή εκδήλωση περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης περιέγραψε το ιστορικό και πολιτικό πλαίσιο της εποχής, το οποίο οδήγησε στη ναυμαχία του Ναβαρίνου, ενώ αναφέρθηκε και στην καλή συνεργασία μεταξύ της Περιφέρειας και του Δήμου Πύλου - Νέστορος.
Στο ιστορικό της υλοποίησης του έργου αναφέρθηκε στην ομιλία του ο δήμαρχος Πύλου - Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης, επισημαίνοντας -μεταξύ άλλων- ότι "ο δήμος αναδεικνύεται σε πρότυπο πολιτιστικό προορισμό και δημιουργούνται οι υποδομές για την ανάπτυξη πολυθεματικού τουρισμού", χωρίς να παραλείψει να επισημάνει τη στήριξη που ο δήμος απολαμβάνει από τον πρωθυπουργό.
Τέλος, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας "Βιντεορυθμός", η οποία και υλοποίησε το έργο, παρουσίασε τις εφαρμογές υψηλής τεχνολογίας οι οποίες αξιοποιήθηκαν για να παρουσιαστεί με τον πλέον σύγχρονο τρόπο, η σημαντική αυτή ιστορική ναυμαχία.
Μετά το τέλος της παρουσίασης της εικονικής αναπαράστασης της ναυμαχίας του Ναβαρίνου, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου και ο δήμαρχος Πύλου - Νέστορος υπέγραψαν το πρωτόκολλο παράδοσης - παραλαβής του έργου.
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν επίσης, μεταξύ άλλων, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παναγιώτης Αλευράς, η θεματική αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου, αντιδήμαρχοι, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, τοπικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, πρόεδροι τοπικών φορέων και πολύς κόσμος.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr
  Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/politismos/ekdiloseis/item/27347-eikoniki-anaparastasi-navmaxia-nabarinoy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.