ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 14 Ιουλίου 2013

ΠΛΑΤΗ: ΝΕA ΕΡΓΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ: 1)Νέα σκεπή στην εκκλησία 2)Ανάπλαση της βρύσης στο σχολείο (ΦΩΤΟ)



Συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό τα έργα στο χωριό μας.  Έργα με τη χρηματοδότηση του χωριού μας και μόνο του χωριού μας, χωρίς την παραμικρή βοήθεια από οποιοδήποτε κρατικό φορέα.  Στο σύντομο διάστημα που πήραμε την τύχη στα χέρια μας κάναμε πολλά και σημαντικά έργα. (Δείτε παλαιότερες αναρτήσεις).  Οι επόμενοι στόχοι μας που έχουμε βάλει είναι: 1) H νέα σκεπή της κεντρικής εκκλησίας μας, 2) Η ανάπλαση της βρύσης στα αλώνια, 3) Το βάψιμο των παραθύρων στο σχολείο και 4) Η επισκευή της παιδικής χαράς.

   Με τη βοήθεια του χωριού αλλά και των ξενιτεμένων μας η σκεπή της εκκλησίας μας
ολοκληρώνετε σε λίγες ημέρες.  Το έργο το ανάλαβε ο Κίτος Θεόδωρος γνωστότερος και σαν Θεοδωράκης.  Ένας μάστορας που με την ευσυνειδησία και την υπευθυνότητα που τον διακρίνει  στη δουλειά του έχει καταφέρει να γίνει αγαπητός σε όλη την περιοχή μας και όχι μόνο . Ο Θεοδωράκης θέλοντας να ευχαριστήσει το χωριό μας για το έργο πού ανέλαβε προσφέρθηκε όχι μόνο  να κάνει την ανάπλαση τη βρύση αλλά και να βάψει τα παρτοπαράθυρα του σχολείου μας βάζοντας όχι μόνο τη δουλειά αλλά και τα υλικά και στα δύο έργα. Μέσα από το blog του χωριού μας θέλω να τον ευχαριστήσω γι αυτή την μεγάλη του προσφορά.

    
Ήδη η βρύση έχει ξεκινήσει και σε λίγες ημέρες θα είναι έτοιμη.  

   Όσο για την παιδική χαρά αν και έχουμε καταθέσει τις προσφορές πριν το Πάσχα στο Δημαρχείο  δυστυχώς ακόμα δεν υπάρχει καμία απάντηση και σκεφτόμαστε σοβαρά πλέον να την κάνουμε μόνοι μας.

   Ένα άλλο μεγάλο έργο που κάναμε μόνοι μας είναι η νέα βρύση στο νεκροταφείο στα αλώνια. Μαζί με τη βρύση έγινε και η αγορά λάστιχου που φτάνει σε όλο το χώρο για τον εύκολο καθαρισμό των μνημάτων.

   Πριν λίγες ημέρες χάρη στη βοήθεια εθελοντή φυτευτήκανε δάφνες στο κάτω μέρος στο προαύλιο του σχολείο πού και αυτές μας τις έδωσαν δώρο για το χωριό.

   Σε αυτή μας την προσπάθεια πρέπει να αναφέρουμε και την πολύτιμη βοήθεια του συλλόγου μας που είναι σημαντική και συμπαραστέκεται στο χωριό μας σε κάθε ενέργεια του.



   Δείτε τις φώτο από τα έργα στο χωριό μας.  
   


ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΗΣ ΒΡΥΣΗΣ ΣΤΑ ΑΛΩΝΙΑ

 ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΗΣ ΒΡΥΣΗΣ ΣΤΑ ΑΛΩΝΙΑ
ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΗΣ ΒΡΥΣΗΣ ΣΤΑ ΑΛΩΝΙΑ

ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΗΣ ΒΡΥΣΗΣ ΣΤΑ ΑΛΩΝΙΑ

ΝΕΑ ΒΡΥΣΗ ΣΤΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΣΤΑ ΑΛΩΝΙΑ

ΝΕΑ ΒΡΥΣΗ ΣΤΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΣΤΑ ΑΛΩΝΙΑ

ΝΕΑ ΒΡΥΣΗ ΣΤΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΣΤΑ ΑΛΩΝΙΑ

 ΝΕΑ ΒΡΥΣΗ ΣΤΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΣΤΑ ΑΛΩΝΙΑ

 ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΦΥΤΕΥΟΥΝΕ ΔΑΦΝΕΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΦΥΤΕΥΟΥΝΕ ΔΑΦΝΕΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΦΥΤΕΥΟΥΝΕ ΔΑΦΝΕΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΦΥΤΕΥΟΥΝΕ ΔΑΦΝΕΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΦΥΤΕΥΟΥΝΕ ΔΑΦΝΕΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ



TASOSPLATI. 14/7/2013



Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...