ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

Αιτήσεις για αγορά και εγκατάσταση ηλεκτροφόρων περιφράξεων

Από 15/07/2013 έως 28/09/2013 μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για την επιδότηση αγοράς και εγκατάστασης ηλεκτροφόρων περιφράξεων. Οι αιτήσεις θα γίνονται ηλεκτρονικά, ενώ φορείς υλοποίησης ορίζονται οι οικείες Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων. Οι περιοχές παρέμβασης της δράσης είναι μόνο εκείνες που αποτελούν περιοχές παρουσίας της αρκούδας. 
Η ενίσχυση (το ύψος της οποίας μπορεί να φτάσει το 80% ανά μελισσοκομική ή κτηνοτροφική μονάδα) θα δοθεί απολογιστικά, με μορφή

επιδότησης κεφαλαίου. Το μέγιστο κόστος αγοράς και εγκατάστασης της ηλεκτροφόρου περίφραξης ανέρχεται σε 2.200 ευρώ το μισό στρέμμα.

Η ΚΑΛΛΙΣΤΩ εκφράζει την ικανοποίησή της σε σχέση με την εξέλιξη αυτή η οποία έρχεται ως αποτέλεσμα παρεμβάσεων και προσπαθειών χρόνων. Οι πιέσεις της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ σε συνδυασμό με την πίεση που ασκήθηκε μέσω του έργου LIFE ΑΡΚΤΟΣ/ΚΑΣΤΟΡΙΑ και άλλων έργων LIFE στα οποία μετείχε η ΚΑΛΛΙΣΤΩ ως εταίρος, θεωρούμε ότι συνέβαλαν σημαντικά σε αυτή την εξέλιξη με στόχο την άμβλυνση του προβλήματος συνύπαρξης της μελισσοκομικής και κτηνοτροφικής δραστηριότητας με την αρκούδα στο ίδιο περιβάλλον.
Ωστόσο, η ΚΑΛΛΙΣΤΩ οφείλει να επισημάνει ότι στην Δράση δεν περιλήφθηκαν τελικά ως δικαιούχοι και αγρότες που διατηρούν οπορωφόρα δέντρα και άλλες καλλιέργειες (π.χ. καλαμπόκι), που μπορεί να πάθουν και αυτοί ζημιές από αρκούδες. Στη σχετική διαβούλευση, η ΚΑΛΛΙΣΤΩ είχε τεκμηριώσει τους λόγους που επιβάλλουν να συμπεριληφθούν και άλλες κατηγορίες παραγωγών ως δικαιούχοι της επιδότησης.

Σύμφωνα με την Πρόσκληση Ενδιαφέροντος τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι ενδιαφερόμενοι για να ολοκληρώσουν επιτυχώς την αίτηση ενίσχυσης είναι τα παρακάτω:

1. ηλεκτρονική υποβολή- λήψη ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου ( η μόνη απόδειξη εμπρόθεσμης υποβολής της αίτησης ενίσχυσης)
2. εκτύπωση αίτησης ενίσχυσης
3. πλήρως συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη διαβιβάζεται από τον ενδιαφερόμενο, εντός χρονικού διαστήματος δέκα (10) εργάσιμων ημερών από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής στην Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) της Περιφερειακής Ενότητας (ποικίλει ανάλογα με την περιοχή που δραστηριοποιείται ο ενδιαφερόμενος)
4. λήψη αριθμού πρωτοκόλλου- ο οποίος εισάγεται στη μηχανογραφική εφαρμογή από τους αντίστοιχους Φορείς Υλοποίησης.

Ως δικαιούχοι κρίνονται τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, μελισσοκόμοι ή κτηνοτρόφοι με εκτατικές εκτροφές αιγοπροβάτων που διαμένουν ή μετακινούνται στις περιοχές παρέμβασης ενώ τα κριτήρια ένταξης διακρίνονται σε κριτήρια επιλεξιμότητας και κριτήρια επιλογής:

Κριτήρια επιλεξιμότητας (Οι υποψήφιοι πρέπει να πληρούν τα παρακάτω κριτήρια)
• Οι αγρότες οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων
• Οι εκμεταλλεύσεις τους (μελισσοσμήνη, αιγοπρόβατα και πομνιοστάσια) κατέχονται νόμιμα και είναι δηλωμένα στην πλέον πρόσφατη Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης
• Τα μελισσοσμήνη βρίσκονται ή μετακινούνται εντός των περιοχών παρέμβασης της δράσης.

Κριτήρια επιλογής: Όσοι πληρούν τα παραπάνω κριτήρια θα αξιολογηθούν σύμφωνα με τη βαθμολογία που συγκεντρώνουν βάσει των κριτηρίων επιλογής.
• Έδρα της εκμετάλλευσης εντός των οικοτόπων της αρκούδας
• Επαγγελματίας αγρότης
• Αριθμός κυψελών
• Αριθμός αιγοπροβάτων
• Δικαιούχος γεωργοπεριβαλλοντικής δράσης

Οι δικαιούχοι με τη μεγαλύτερη βαθμολογία θα επιλεγούν κατά προτεραιότητα.  


ΑΠΟ http://www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ. ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με άτομα του χωριού μας.