ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

NASA: βρέθηκε ο δεύτερος γαλάζιος πλανήτης μετά τη Γη

Αστρονόμοι κατάφεραν για πρώτη φορά να παρατηρήσουν το χρώμα ενός άλλου πλανήτη που περιστρέφεται γύρω από το άστρο του, χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο Hubble της NASA και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA).
Πρόκειται για τον εξωπλανήτη HD 189733b, ο οποίος είναι ένας από τους πιο κοντινούς πλανήτες που έχουν εντοπίσει οι αστρονόμοι έξω από το ηλιακό μας σύστημα, αφού απέχει μόλις 63 έτη φωτός από τη Γη.
Ο πλανήτης ανακαλύφθηκε το 2005 από Γάλλους αστρονόμους που τον είδαν να κινείται μπροστά από το άστρο του, ωστόσο το γαλάζιο χρώμα του
αποκαλύφθηκε μόλις σήμερα, στο πλαίσιο παρατηρήσεων με το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble.
Ο πλανήτης δεν είναι γαλάζιος επειδή έχει νερό. Ο HD 189733b είναι μεγαλύτερος από τον Δία και βρίσκεται πάρα πολύ κοντά στο άστρο του (απόσταση 3,2 εκατ. χλμ), οπότε το έτος του διαρκεί μόνο 2,2 ημέρες.
Λόγω της μικρής απόστασης, η μια πλευρά του πλανήτη κοιτά μόνιμα το άστρο και αναπτύσσει θερμοκρασίες άνω των 1.100 βαθμών Κελσίου, ενώ η άλλη πλευρά βρίσκεται στο σκοτάδι.
Το 2007 οι αστρονόμοι δημιούργησαν έναν θερμικό χάρτη του πλανήτη και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η διαφορά θερμοκρασίας ανάμεσα στη σκοτεινή και την φωτεινή πλευρά είναι 260 βαθμοί Κελσίου.
Αυτή η διαφορά θερμοκρασίας δημιουργεί πολύ γρήγορους ανέμους που κινούνται με ταχύτητα 7.200 χλμ/ώρα. Συγκριτικά, ένας τυφώνας κατηγορίας 5 κινείται με ταχύτητα 257 χλμ/ ώρα.
Αυτή δεν είναι η μοναδική ιδιαιτερότητα του πλανήτη σε ό,τι αφορά τις καιρικές συνθήκες. Οι αστρονόμοι εκτιμούν ότι στον  HD 189733b βρέχει γυαλιά, κάτι που θα μπορούσε να εξηγήσει το γαλάζιο χρώμα του.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες ο πλανήτης δεν είναι γαλάζιος λόγω της αντανάκλασης του νερού, όπως συμβαίνει με τη Γη, αλλά επειδή η ατμόσφαιρά του περιέχει μικρά σωματίδια πυριτίου, τα οποία συμπυκνώνονται σε ένα σύννεφο και δημιουργούν καταιγίδες γυαλιού.
Επιπλέον τα σωματίδια πυριτίου διασκορπίζονται στο φώς με τέτοιον τρόπο που κάνουν τον πλανήτη να φαίνεται γαλάζιος.
econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.