ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

ΤΖΑΚ- ΠΟΤ ΦΕΤΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΤΟ ΚΑΡΠΟΥΖΙ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ-22 ΧΩΡΕΣ ΤΟ ΔΟΚΙΜΑΖΟΥΝ-ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ
Η Καλύτερη χρονιά για το καρπούζι ήταν η φετινή κατά γενική εκτίμηση παραγωγών και γεωπόνων αφού ο στόχος των 30.000 τόνων επιτεύχθηκε στην Τριφυλία με πολύ καλές αποδόσεις στις καλλιέργειες και το θετικό ότι οι τιμές ήταν ικανοποιητικές.
Τζακ πότ στην αγορά έκανε η περιοχή σύμφωνα με τον διευθυντή της Διεύθυνσης Αγροτικής οικονομίας κ. Παρασκευόπουλο με τον οποίο επισκεφθήκαμε καλλιέργειες στο Αγρίλι. Αρχικά είπε ότι ξεπεράστηκε το 95% της συγκομιδής με εξαγωγές σε 22 χώρες από την Ιταλία ως τη Νορβηγία μέχρι την ΛΙΙθουανία με κέντρο προώθησης την Γερμανία, Τσεχία και Κεντρική Ευρώπη. Επίσης υπάρχουν προγράμματα προώθησης στις χώρες της Βαλτικής που ζήτησαν περισσότερες ποσότητες με εξαγωγές περισσότερους από 7.000 τόνους ενώ εκτιμάται ότι ανάλογες ποσότητες έχουν φορτωθεί από άλλους Νομούς της χώρας. Θετικό μήνυμα αποτελεί το ότι νέοι εξαγωγείς ήρθαν στη περιοχή για την προώθηση του καρπουζιού καθώς είναι εξαιρετικό, ενώ οι αποδόσεις ήταν στα 6 τόνους ανά στρέμμα ενώ αυξημένες παρατηρήθηκαν στο καρπούζι τύπου βαρέλας με συμπαγή και ώριμα καρπούζια τα οποία έφυγαν στο εξωτερικό χωρίς προβλήματα. Παράλληλα εκτίμησε ότι ήταν η καλύτερη χρονιά με συνεργασία όλων των φορέων σε όλα τα επίπεδα συλλογής, πιστοποίησης και εξαγωγών διασφαλίζοντας την καλή δραστηριότητα εξαγωγικά του προιόντος φεύγοντας με τη κατάλληλη σήμανση.
ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΊ ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΟΤΙ ΤΟ ΚΑΡΠΟΥΖΙ ΕΧΕΙ ΜΕΛΛΟΝ...
TO καρπούζι έχει μέλλον είπε ο Λαγάνης Κυριάκος από το Αγρίλι λέγοντας ότι η παραγωγή ήταν ικανοποιητική με άριστη συγκομιδή και ποιότητα που άγγιξε το τέλειο, ενώ οι αποδόσεις ήταν πολύ καλύτερα από τα προηγούμενα χρόνια. Ο παραγωγός φύτεψε ποικιλία ράγκμπι η οποία έχει καλές αποδόσεις ενώ συνέστησε στο κόσμο να προτιμά τα τοπικά είδη ενώ σε ότι αφορά την καρπόδεση ο καιρός ήταν ευνοικός ενώ με τις συμβουλές της υπηρεσίας Γεωργίας ενίσχυσε την παραγωγή. Σε ερώτηση αν πρέπει να στηριχθεί υπογράμμισε ότι πρώτα πρέπει να το στηρίξουν συλλογικά οι παραγωγοί γιατί βοηθά την τοπική οικονομία. Από την Πολιτεία ζήτησε φθηνότερα εφόδια και κανονισμοί για την εξαγωγική δραστηριότητα του προιόντος, ενώ παρά την έλλειψη εργατικω΄ν χεριών η συγκομιδή κύλησε με θετικά αποτελέσματα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: