ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

Η Νοσηλευτική Μονάδα Κυπαρισσίας για την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη!

14 ΙΟΥΝΙΟΥ
Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη

Το τμήμα Αιμοδοσίας της Νοσηλευτικής Μονάδας Κυπαρισσίας του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας συμμετέχει με χαρά και υπερηφάνεια στον εορτασμό της Παγκόσμιας ημέρας για τους εθελοντές αιμοδότες.

Τιμάμε όλους εκείνους τους συμπολίτες μας που καθημερινά προσέρχονται στο τμήμα Αιμοδοσίας ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ και προσφέρουν αίμα, δηλαδή ζωή σε όσους έχουν ανάγκη!

Με την ευκαιρία του εορτασμού θεωρούμε σκόπιμο να ενημερώσουμε την τοπική κοινωνία για τη δραστηριότητα του τμήματος Αιμοδοσίας του Νοσοκομείού μας που επί 25 χρόνια υπό την εμπνευσμένη καθοδήγηση της Διευθύντριας κας Καλοφωλιά Αναστασίας και με την συμπαράσταση του Επιμελητού κου Χυδεριώτη Σταύρου και των Νοσηλευτριών κυριών Καπράλου Μαρίας, Νικολοπούλου Δήμητρας, Σελούλη Κανέλας έχουν οργανώσει μια από τις καλύτερες μονάδες Αιμοδοσίας στη Χώρα μας που λειτουργεί βάσει των οδηγιών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Συγκεκριμένα για το 2012:
Α. Οργανώθηκαν αιμοληψίες στα εξής μέρη :
  1. ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ Κυπαρισσίας
  2. Costa Navarino                                    2 φορές
  3. Πολιτιστικός Σύλλογος Αγαλιανής
  4. Πολιτιστικός Σύλλογος Περδικονερίου
  5. Ιερός Ναός Μ. Σωτήρος Μαράθου            2 φορές
  6. Ιερός Ναός Αγ. Ιωάννου Φιλιατρών
  7. Πολιτιστικός Σύλλογος Δημοτών του Δημ. Διαμ. Γαργαλιάνων   2 φορές
  8. Αθλητικός Σύλλογος Καλού Νερού
  9. Πολιτιστικός Σύλλογος στη Φιγαλεία         2 φορές
Β. Οι αιμοδότες έφτασαν για πρώτη φορά στους 907 ! (αύξηση 30% την τελευταία τριετία)

Γ. Στο Νοσοκομείο διατέθηκαν 604 μονάδες αίματος και εστάλησαν σε άλλα Νοσοκομεία 405 μονάδες αίματος και 170 μονάδες πρόσφατο κατεψυγμένο πλάσμα, εδόθησαν σε άλλα Νοσοκομεία.

Όλοι πια το γνωρίζουν. Σε αυτές τις δύσκολες ώρες μόνο ο εθελοντισμός και η αλληλεγγύη μας έχουν απομείνει για τη σωτηρία του λαού μας. Οι εθελοντές αιμοδότες (25 σύλλογοι, σωματεία, σχολεία, εκκλησία και μεμονωμένοι πολίτες) μας δείχνουν το δρόμο !

Τους τιμούμε, τους ευχαριστούμε, είμαστε ευγνώμονες. 

Ο  Αναπληρωτής Διοικητής 
Πάνος Μπόζος
 
                                                                                          ΑΠΟ http://filiatranet.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.