ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη, 30 Μαΐου 2013

Σπουδαίοι Ολυμπιονίκες στην ημερίδα Αθλητικού Τουρισμού


Την ευκαιρία να συναντήσουν από κοντά σπουδαίους Έλληνες  Ολυμπιονίκες θα έχουν μικροί και μεγάλοι το Σάββατο στο "Elite City Resort".
Στην ημερίδα με θέμα «Αθλητικός Τουρισμός» που συνδιοργανώνουν ο Μεσσηνιακός Γυμναστικός Σύλλογος και ο Σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών στις 12 μ. στα πλαίσια του 3ημέρου εκδηλώσεων

για τα  «Παπαφλέσσεια», θα δώσουν το παρόν οι παρακάτω σπουδαίοι αθλητές.
Bούλα Κοζομπόλη- αργυρή Ολυμπιονίκης υδατοσφαίρισης,
Βούλα Ζυγούρη - Ολυμπιονίκης πάλης ,
Βασίλης Πολύμερος - αργυρός και χάλκινος Ολυμπιονίκης Κωπηλασίας
Χρύσα Μπισκιτζή –Ολυμπιονίκης κωπηλασίας,
Γεωργία Ελληνάκη- αργυρή Ολυμπιονίκης υδατοσφαίρισης
Ευη Μωραιτίδου- αργυρή Ολυμπιονίκης υδατοσφαίρισης
Κώστας Λούδης- Ολυμπιονίκης υδατοσφαίρισης
Νίκος Ξυλούρης-Ολυμπιονίκης Κολύμβησης
Λάμπρος Παπακώστας- Ολυμπιονίκης ύψους
Βιργινία Κραβαριώτη-  χάλκινη Ολυμπιονίκης ιστιοπλοΐας,
Σοφία Παπαδοπούλου- χάλκινη Ολυμπιονίκης ιστιοπλοΐας,
Σαββίνα Αναστασίου- Ολυμπιονίκης συγχρονισμένης κολύμβησης
Δημήτριος Μούγιος- αργυρός Ολυμπιονίκης Κωπηλασίας
Νίκος Σιρανίδης- Χρυσός Ολυμπιονίκης καταδύσεων
Νίκος Δεληγιάννης- Ολυμπιονίκης υδατοσφαίρισης
Αγγελική Καραπατάκη- αργυρή Ολυμπιονίκης υδατοσφαίρισης,
Το θέμα της ημερίδας  είναι πιο επίκαιρο από ποτέ καθώς ο «Αθλητικός Τουρισμός» αποτελεί έναν στρατηγικό πυλώνα ανάπτυξης για την περιοχή μας και αφορά όλους μας.
Τόσο οι Ολυμπιονίκες από την πλευρά των αθλητών και ληπτών Αθλοτουριστικών Υπηρεσιών, όσο και οι υπόλοιποι διακεκριμένοι ομιλητές από την πολιτική ζωή του τόπου, τον ιατρικό, αθλητικό και επιχειρηματικό κόσμο, θα μας μεταφέρουν χρήσιμες πληροφορίες για το θέμα που αξίζει να ενημερωθούμε.

Το πρόγραμμα
της ημερίδας

Χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο Δημήτρης Πουλόπουλος και η Βούλα Κοζομπόλη εκ μέρους των διοργανωτών, ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νικάς, η αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Ντίνα Νικολάκου, ο γεν. γραμματέας του Υπ. Τουρισμού Αναστάσιος Λιάσκος, ο πρόεδρος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής Γιώργος Φουντουλάκης, ο διευθύνων σύμβουλος ΤΕΜΕΣ Στέφανος Θεοδωρίδης και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ΕΜΟΤ ΑΕ Νικήτας Κάρτσωνας.
Οι ομιλίες και το πρόγραμμα θα είναι το εξής:
12.15 - 12.30 μ.μ.: Η ολυμπιονίκης του πόλο και γενική γραμματέας του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών Εύη Μωραϊτίδου. Θέμα: "Ο αθλητικός τουρισμός. Έννοιες και κατηγοριοποιήσεις".
12.30 - 12.35 μ.μ.: Παράδοση βιβλίου υπογραφών δημοτών Καλαμάτας για την διατήρηση του αθλήματος της πάλης στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών αγώνων. Η παράδοση θα γίνει από τον Παν. Νίκα στην Ελληνική Ομοσπονδία Φιλάθλων Πάλης.
12.35 - 12.50 μ.μ.: Η Βούλα Ζυγούρη, ολυμπιονίκης πάλης. Θέμα: "Κάνοντας την κρίση ευκαιρία".
12.50 - 1.05 μ.μ.: Ο υπεύθυνος οργάνωσης των Παπαφλεσσείων  Γιάννης Καλυβιώτης. Θέμα: "Τα διεθνή meetings στην Ελλάδα. Δεδομένα, ζητούμενα, προοπτικές". Θα ακολουθήσει τιμητική βράβευση ολυμπιονικών του στίβου από τους επικεφαλής των Παπαφλεσσείων.
1.05 - 1.20 μ.μ.: Ο πρόεδρος ΔΡΑΤΤΕ, αναπληρωτής καθηγητής τμήματος τουριστικών επιχειρήσεων ΤΕΙ Αθήνας Δημήτρης Λαλούμης. Θέμα: "Στρατηγικές Ανάπτυξης Αθλητικού Τουρισμού".
1.20 - 1.35 μ.μ. Θέμα: "Οπτικές για την χορηγική υποστήριξη". Από την πλευρά των υποστηρικτών θα μιλήσει ο υπεύθυνος της TOYOTA HELLAS για την Μεσσηνία Κυριάκος Κακούρος. Από την πλευρά των αθλητών οι ολυμπιονίκες της ιστιοπλοΐας Σοφία Παπαδοπούλου και Βιργινία Κραβαριώτη.
1.35 - 1.50 μ.μ.: Ο ιατρός φυσικής ιατρικής αποκατάστασης, υπεύθυνος ιατρικής υποστήριξης Παπαφλεσσείων Λάμπρος Παπούλιας. Θέμα: "Ανάπτυξη ιατρικού τουρισμού προς εξυπηρέτηση των επισκεπτών και διαμενόντων".
1.50 - 2.05 μ.μ.: Ο δικηγόρος, συμπαραστάτης του Πολίτη της Περιφέρειας Πελοποννήσου Γιώργος Μπουλούκος. Θέμα: "Κοινωνική επιχειρηματικότητα και αθλητισμός".
2.05 - 2.20 μ.μ.: Ο δημοσιογράφος Μάκης Τσίλκος. Θέμα: "Ο αθλητικός τουρισμός ως πυλώνας ανάπτυξης και η προβολή του μέσα από τα ΜΜΕ".
2.20 - 2.30 μ.μ.: Ερωτήσεις - συζήτηση
2.30 μ.μ: Cocktail, ελαφρύ γεύμα.
Την ημερίδα θα συντονίζει ο υπεύθυνος επικοινωνίας του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών Γιάννης Σταθόπουλος.


ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr/Source: http://www.eleftheriaonline.gr/notosport/various/itemlist/user/63-notosport

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΖΩΓΡΑΦΙΑΣ

          Μία ακόμα ωραία αφιέρωση μου έγινε από τα μικρά κορίτσια μας. Πρόκειται για τη