ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Στο αεροδρόμιο ο Περ. Παπαδόπουλος για το Κέντρο Διαστημικής Ερευνας

Το αεροδρόμιο της Καλαμάτας επισκέφθηκε χθες αργά το απόγευμα ο Μεσσήνιος επιστήμονας και συνεργάτης της NASA Περικλής Παπαδόπουλος, καθηγητής Αεροδιαστημικής και διευθυντής του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών Λ-Sat, επιθεωρητής της NASA.

Ο Περ. Παπαδόπουλος, νωρίτερα, στην Τρίπολη, ανακοίνωσε την πρότασή του για τη δημιουργία Κέντρου Διαστημικής Ερευνας και Υψηλής Τεχνολογίας στην Καλαμάτα, σε συνδυασμό με τη λειτουργία βάσης στρατοσφαιρικών αεροσκαφών στο αεροδρόμιο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.

Ο Μεσσήνιος επιστήμονας παρατήρησε ότι «η Καλαμάτα είναι, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, ιδανική για τη δημιουργία Ευρωπαϊκής Διαστημικής Πύλης», ενώ το συγκεκριμένο πρότζεκτ, συσχετιζόμενο και με τους στόχους της Περιφέρειας Πελοποννήσου και τη στόχευση για την "Πελοπόννησο 2020" θα μπορούσε να αποδώσει με αυτόν τον χρονικό ορίζοντα 1 τρισ. δολάρια.
Οπως είπε ο Περ. Παπαδόπουλος, τον προσεχή Ιούλιο θα βρίσκεται στην Ελλάδα ο γενικός διευθυντής της NASA, προκειμένου να υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με την ελληνική κυβέρνηση. 
Ο δρ. Παπαδόπουλος έκανε εκτενή παρουσίαση του πρώτου ελληνικού δορυφόρου, ενώ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον διαστημικό τουρισμό, καινοτομία με εξαιρετικά υψηλές προσδοκίες για το προσεχές μέλλον.
Ο κ. Παπαδόπουλος και ο περιφερειάρχης Πέτρ. Τατούλης δεσμεύτηκαν να εργαστούν από κοινού, από αύριο κιόλας, προκειμένου μέσα σ’ ένα έτος να έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος στον συγκεκριμένο καινοτομικό σχεδιασμό. 
Στη χθεσινή του επίσκεψη στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας, τον Περ. Παπαδόπουλο συνόδευαν -μεταξύ άλλων- ο επίσης συμπατριώτης μας επιστήμονας Ευάγγελος Μαρκόπουλος ιδρυτής της EMPROSS Strategic IT Consultants που αναλαμβάνει έργα τεχνοκρατικής ανάπτυξης ανά τον κόσμο και ο Αμερικανός Τζέιμς Γκρέιντι επικεφαλής του Στρατηγικού Σχεδιασμού για τη Διαστημική Πύλη (Space Portal), ενώ τον υποδέχθηκαν συγγενείς του από τον Μελιγαλά.
Ο Μεσσήνιος επιστήμονας -μαζί με τους δύο συναδέλφους του, καθώς και τη θεματική αντιπεριφερειάρχη Ντίνα Νικολάκου- ξεναγήθηκαν στους χώρους αεροσταθμού, και του αεροδρομίου γενικότερα, από τον αερολιμενάρχη Δημήτρη Μανδηλάρη.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/item/25536-periklis-papadopoulos-nasa

Δεν υπάρχουν σχόλια: