ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Τι να σκεφτείτε πριν υιοθετήσετε ένα κουνελάκι

Ένα κουνελάκι είναι μία πολύ καλή παρέα αλλά έχει ευθύνη, όπως κάθε κατοικίδιο. Πριν έρθει το Πάσχα και πριν σκεφτείτε να πάρετε στο παιδί σας ένα κουνελάκι, διαβάστε τι απαιτεί η φροντίδα του!
 
-ΤΑ ΚΟΥΝΕΛΑΚΙΑ ΕΧΟΥΝ ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ
 
Αν νομίζετε ότι θα πετάτε λίγα καρότα στο κλουβάκι του κουνελιού και αυτό θα είναι εντάξει κάνετε λάθος!
Ακόμα και το ξηρό έτοιμο φαγητό για κουνελάκια, από pet shop δεν είναι πάντα αρκετό, σύμφωνα με τους κτηνιάτρους.
 
Οι τροφές αυτές είναι φτωχές σε ίνες που προτιμούν και χρειάζονται τα κουνέλια τα οποία θέλουν να τρώνε μέρη λαχανικών. Είναι σημαντικό, ακόμα και αν δίνουμε στο κουνελάκι έτοιμη ξηρά τροφή να του δίνουμε και φρέσκο γρασίδι ή κάποιο άλλο χορταρικό και μία ποικιλία φρέσκων λαχανικών ώστε να αυξήσουμε την ποσότητα ινών στην διατροφή του.
Διαβάστε ακόμα: Κουνελάκια: Προσοχή στη διατροφή τους
 
-ΤΑ ΚΟΥΝΕΛΙΑ ΜΑΣΟΥΛΑΝΕ ΠΡΑΓΜΑΤΑ!
 
Αν νομίζετε ότι θα πάρετε ένα κουνελάκι και θα το κλείσετε σε ένα κλουβάκι μες στο σπίτι σας κάνετε και πάλι λάθος!
 
Το κουνελάκι χρειάζεται παρέα και άσκηση και λατρεύει να είναι δίπλα σας όσο είστε σπίτι. Παράλληλα όμως πρέπει να ''ασφαλίσετε'' το σπίτι σας όπως
θα το κάνατε για ένα κουτάβι ή ένα μωρό, δηλαδή:
 
-μαζέψτε καλώδια και καλύψτε τα με ειδικά κουτιά (τα κουνελάκια λατρεύουν να τα μασουλάνε!)
-σκεπάστε τρύπες και ανοίγματα σε έπιπλα όπου μπορεί να κρυφθεί το ζώο
-τοποθετήστε παιχνίδια στο χώρο
 
-ΤΑ ΚΟΥΝΕΛΑΚΙΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΠΟΥ ΝΑ ''ΤΑ ΚΑΝΟΥΝ''
 
Αν νομίζετε ότι τα κουνελάκια δεν μπορούν να μάθουν να κάνουν τις ανάγκες τους σε ειδικό μέρος κάνετε για μία ακόμα φορά λάθος!
 
Μπορεί να έχετε ακούσει την λανθασμένη άποψη ότι τα κουνέλια ''είναι βρώμικα''. Ναι, το κλουβί τους μπορεί να μυρίζει πολύ αν τα παρατήσετε εκεί μέσα
χωρίς φροντίδα και καθαρό άχυρο! Σίγουρα δεν φταίει το ζώο!
 
Οταν αποκτήσετε ένα κουνελάκι βάλτε του σε ένα μέρος στο κλουβί το ειδικό υλικό για τις ανάγκες του (και όχι σε όλο το κλουβί). Βάλτε το εκεί πάνω
συχνά και θα μάθει ότι εκεί κάνει κακά και τσίσα! Οι κτηνίατροι όμως συστήνουν την στείρωση του κουνελιού γιατί αλλιώς ένα αστείρωτο κουνέλι 
αφήνει παντού τις ανάγκες του, μες στο σπίτι, για να ''μαρκάρει'' την περιοχή του.
 
-ΤΑ ΚΟΥΝΕΛΑΚΙΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΘΑΡΟ ΚΑΙ ΑΝΕΤΟ ΚΛΟΥΒΙ
 
Οπως είπαμε ήδη, πρέπει να αφήνετε το κουνελάκι ελεύθερο στο σπίτι μαζί σας για να μην είναι δυστυχισμένο. Ωστόσο, κάποιες ώρες που θα χρειαστεί να το περιορίσετε το κλουβάκι του θα πρέπει να είναι άνετο και καθαρό για να νιώθει καλά.
 
Το κλουβάκι πρέπει να είναι ευρύχωρο ώστε να δημιουργήσετε δύο διαφορετικούς χώρους: έναν για ύπνο και έναν για παιχνίδι. Τα κλουβιά έχουν πλαστικό πάτο που αφαιρείται για να τον καθαρίζετε ενώ το πάνω μέρος τους είναι με κάγκελα για να βλέπει και να αναπνέει άνετα το ζώο. Θα πρέπει καθημερινά να αλλάζετε το άχυρο που έχει στον πάτο το κλουβάκι.
 
-ΤΑ ΚΟΥΝΕΛΑΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΑ-ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΚΑΙΡΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ
 
Το κουνελάκι είναι καλύτερο να ζει μες στο σπίτι και όχι έξω, στο μπαλκόνι. Τα κουνελάκια είναι ζώα πολύ ευαίσθητα στη ζέστη και ποτέ δεν πρέπει να αφήνετε το κλουβί μπροστά από παράθυρο με πολύ έντονο φως και ήλιο!
Δεν μπορούν να ιδρώσουν και να αποβάλλουν την θερμότητα απ το σώμα τους!
 
-ΤΑ ΚΟΥΝΕΛΑΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΡΡΕΠΗ ΣΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΡΡΩΣΤΙΕΣ
 
Τα κουνελάκια μπορούν να ζήσουν για πολλά χρόνια αν έχουν καλή φροντίδα όμως παθαίνουν εύκολα κάποιες συγκεκριμένες παθήσεις. Θα πρέπει να πηγαίνετε το ζώο στον κτηνίατρο συχνά, όπως το σκύλο ή τη γάτα!
 
Μάλιστα δεν είναι όλοι οι κτηνίατροι έμπειροι με κουνέλια, τα οποία θεωρούνται ''εξωτικά ζώα'' γι αυτό αναζητήστε κάποιον που γνωρίζει το είδος.
 
Συχνότερες παθήσεις που απειλούν τα κουνελάκια είναι τα παράσιτα του εντέρου, ψύλλοι και τσιμπούρια και προβλήματα στα αυτιά. Δεν υπάρχουν εμβόλια για κουνέλια αλλά η επίσκεψη στο κτηνίατρο μία φορά το χρόνο θα εξασφαλίζει την καλή του υγεία.
 
Μολύνσεις του αναπνευστικού, τραυματισμοί στην πλάτη και υπερβολικά μεγάλα δόντια (που εμποδίζουν το ζώο να φάει) είναι μερικά από τα προβλήματα που μπορεί να παρουσιάσει το κατοικίδιο κουνελάκι. Για το τελευταίο, είναι απαραίτητο να προσφέρετε παιχνίδια μασουλήματος στο ζώο.
 
Τέλος, ο καρκίνος απειλεί και τα κουνέλια, κυρίως λόγω όγκων στην ουρήθρα που είναι οι πιο κοινοί και επηρρεάζουν το 60% των θηλυκών κουνελιών άνω των 3 ετών. Γι αυτό είναι σημαντικό να στειρώσετε το κουνελάκι σας ώστε να μειωθεί η πιθανότητα καρκίνου.


ΑΠΟ http://www.adespoto.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: