ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Σαρωτικές αλλαγές στο Λύκειο από τον Σεπτέμβριο

Νέο σύστημα αναμένεται να ισχύσει από τον Σεπτέμβριο για τους μαθητές του Λυκείου.
Την πρόταση για το νέο Λύκειο έχει κάνει η άτυπη Επιτροπή του υπουργείου Παιδείας και τη δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», ενώ τις επόμενες μέρες αναμένεται να γίνουν και οι επίσημες ανακοινώσεις.

Στην Γ’ Λυκείου, λοιπόν, καταργούνται οι κατεύθυνσης και αντικαθίστανται από τρεις κύκλους σπουδών:
1ος κύκλος: Κλασσικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες

Μαθήματα: Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, Λατινικά, Ιστορία, Κοινωνιολογία, Εισαγωγή στο Δίκαιο και τους Πολιτικούς Θεσμούς, Λογοτεχνία ή Φιλοσοφία

2ος κύκλος: Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες

Μαθήματα: Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία, Βιολογία, Επιστήμη Υπολογιστών, Ειδικά Θέματα Μαθηματικών ή Ειδικά Θέματα Βιολογίας

3ος κύκλος: Οικονομικές, Κοινωνικές και Πολιτικές Επιστήμες

Μαθήματα: Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής, Εφαρμογές της Πληροφορικής, Οικονομία, Ιστορία, Κοινωνιολογία, Εισαγωγή στο Δίκαιο και τους Πολιτικούς Θεσμούς, Ειδικά Θέματα Οικονομίας ή ΑΟΔΕ

Μεταξύ των τριών κύκλων δεν υπάρχουν κοινά μαθήματα επιλογής.

Τα μαθήματα γενικής παιδείας μειώνονται από 11 σε 4. Φεύγουν: Αρχαία, Φυσική, Βιολογία, Ξένη Γλώσσα, Θρησκευτικά, και Κοινωνιολογία.

Μένουν: Νέα Ελληνική Γλώσσα, Μαθηματικά, Ιστορία, Φυσική Αγωγή.

Υποχρεωτικά μαθήματα στον 1ο κύκλο είναι 5 και έξι είναι στον 2ο και στον 3ο κύκλο και οι ώρες διδασκαλίας 20. Το σύνολο των εβδομαδιαίων ωρών διδασκαλίας (γενικής παιδείας κύκλων και επιλογής) είναι 33, δυο περισσότερες από τώρα.

Η πρόταση της Επιτροπής για τα μαθήματα επιλογής δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο όμως προβλέπονται τέσσερα μαθήματα επιλογής σε κάθε κύκλο, με κοινή ξένη γλώσσα.

Για τον 1ο κύκλο: Ιστορία της Τέχνης και του Πολιτισμού, Ξένη Γλώσσα

Για τον 2ο κύκλο: Ελεύθερο Σχέδιο, Γραμμικό, Ξένη Γλώσσα

Για τον 3ο κύκλο: Τεχνολογία και Ανάπτυξη, Ξένη Γλώσσα

Προϋπόθεση για να λειτουργήσει τμήμα ξένης γλώσσας να το έχουν επιλέξει τουλάχιστον οκτώ μαθητές.

Τι θα γίνει στη Β’ Λυκείου

Μετατρέπεται σε τάξη γενικής Παιδείας, χωρίς κατευθύνσεις ή κύκλους. Έχει μόνο δυο πακέτα επιλογής με δυο μαθήματα το καθένα, τα οποία παραπέμπουν στον παλιό διαχωρισμό του Λυκείου σε πρακτικό και κλασικό.
Οι μαθητές της Β’ Λυκείου μπορούν να επιλέξουν είτε Ειδικά Θέματα Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Ιστορία είτε Ειδικά Θέματα Μαθηματικών και Φυσικής.

Οι ώρες διδασκαλίας μειώνονται σε 33 (από 35) από τις οποίες οι 28 είναι για μαθήματα γενικής παιδείας.
Η Ερευνητική Εργασία διατηρείται, ενώ προστίθεται στο πρόγραμμα γενικής Παιδείας τα μαθήματα Πολιτειακή Παιδεία, Οικονομικά, Κοινωνιολογία, Φιλοσοφία.

Τι θα γίνει στην Α’ Λυκείου

Στο πρόγραμμα της πρώτης τάξης του Λυκείου προστίθενται δυο μαθήματα, Πολιτειακή Παιδεία, Οικονομικά, Κοινωνιολογία και 2η ξένη γλώσσα αυξάνοντας το σύνολο των εβδομαδιαίων ωρών διδασκαλίας από 32 που είναι σήμερα σε 34.

Το επαγγελματικό Λύκειο 

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», η Γερμανία έχει προτείνει να χρηματοδοτήσει θέσεις εργασίας σε γερμανικές επιχειρήσεις για απόφοιτους από τα ελληνικά Επαγγελματικά Λύκεια, με έδρα κατά προτεραιότητα στις περιοχές που έχει σχεδιαστεί να μπουν σε καθεστώς Ειδικής Οικονομικής Ζώνης όπως η ανατολική Μακεδονία και η Θράκη.

Οι Γερμανοί, σύμφωνα με την εφημερίδα, έχουν προτείνει στον υπουργό Παιδείας, Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο να αναλάβουν τη χρηματοδότηση της εκμάθησης της γερμανικής γλώσσας και να πληρώνουν τα έξοδα διαμονής σε νέους από την Ελλάδα ώστε να κάνουν την πρακτική τους σε γερμανικές επιχειρήσεις.

Αυτό που προωθούν οι Γερμανοί είναι το λεγόμενο διττό σύστημα (dualsystem) που συνδυάζει εκπαίδευση και απασχόληση. 
 
ΑΠΟ http://newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: