ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Αναβολή εκδίκασης των απαλλοτριώσεων για 17 Σεπτεμβρίου: Αρκετή καθυστέρηση στον περιφερειακό

Στον "αέρα" βρίσκεται ο περιφερειακός αυτοκινητόδρομος της Καλαμάτας, μετά τη χθεσινή αναβολή στο Πρωτοδικείο Καλαμάτας της εκδίκασης των απαλλοτριώσεων 177 ιδιοκτησιών, η οποία ορίστηκε για τις 17 Σεπτεμβρίου.

Το γεγονός προκάλεσε δυσφορία στο υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών, καθώς δημιουργεί εμπόδια στην υλοποίηση του έργου. Το υπουργείο ήθελε να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες από το δικαστήριο, ώστε να μη χαθεί χρόνος και μέσα στο καλοκαίρι να δουλεύεται το έργο. Με τη χθεσινή εξέλιξη υπάρχει κίνδυνος το έργο να καθυστερήσει αρκετά και ο "Μορέας",

σύμφωνα με τη σύμβαση παραχώρησης, να διεκδικήσει αποζημιώσεις που θα πληρώσει το ελληνικό Δημόσιο, όπως έχει γίνει μέχρι τώρα με τμήματα του αυτοκινητόδρομου Τρίπολης - Καλαμάτας.
Το δικαστήριο δέχθηκε τις αιτιάσεις των δικηγόρων των ιδιοκτητών πως οι διαδικασίες κινήθηκαν από το Δημόσιο πολύ γρήγορα, βιαστικά, πριν από το χρονικό όριο των 2 μηνών που δίνει ο νόμος, με αποτέλεσμα να μην έχουν προλάβει να ετοιμαστούν για λογαριασμό των πελατών τους. Σύμφωνα με την άποψή τους, η δικάσιμος έπρεπε να οριστεί μετά τις 22 Απριλίου (η αίτηση του Δημοσίου είχε κατατεθεί στις 22 Φεβρουαρίου).
Στο υπουργείο υπάρχει δυσφορία για το μεγάλο χρόνο της αναβολής που δόθηκε και υποστηρίζεται ότι σύμφωνα με το νόμο, η αναβολή έπρεπε να είναι μικρότερη των 15 ημερών. Ο αρμόδιος διευθυντής Γιάννης Καρνέσης επεσήμανε ότι είχαν ενημερώσει το δικαστήριο με έγγραφα για την κρισιμότητα της εκδίκασης. Τώρα στο υπουργείο αναζητούν τρόπο, προκειμένου το ζήτημα των απαλλοτριώσεων να τρέξει πιο γρήγορα και να προλάβουν -όσο είναι δυνατόν- να μη χαθεί η περίοδος του καλοκαιριού.
Η εκδίκαση αφορούσε ιδιοκτησίες στις συμπληρωματικές απαλλοτριώσεις για τους κόμβους στα Λέικα και την Αγιάννα και για τους παράπλευρους δρόμους από τον κόμβο του Καρέλια έως το τέλος του έργου, στην οδό Λακωνικής.
Μάλιστα, οι απαλλοτριώσεις αυτές αναμένεται να συντελεστούν με το νέο νόμο, τον 4070 του 2012, ο οποίος προβλέπει πιο γρήγορες διαδικασίες, πως 10 ημέρες μετά την παρακατάθεση των χρημάτων των απαλλοτριώσεων στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ισχύει η απαλλοτρίωση και τα μηχανήματα μπορούν να μπουν και να καταλάβουν το χώρο.

Γ.Σ.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/dikastiko/item/24997-kathysterisi-perifereiakos

Δεν υπάρχουν σχόλια: