ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

Τοπικό ποδόσφαιρο Μεσσηνίας: Αγώνες και διαιτητές


 Η Μεσσηνία και αυτό το Σαββατοκύριακο παίζει μπάλα, δείτε τους αγώνες και τους διαιτητές


 A'  ΤΟΠΙΚΗ
Tρία ακόμη κρίσιμα ματς σε «Γ. Λουκαρέας», Κορδία, «Π. Μπαχράμης»

Ο Μεσσηνιακός κόντρα στον Αίαντα Καλαμάτας

Ο Μεσσηνιακός που οδηγεί την «κούρσα» στο πρωτάθλημα της Α΄  Τοπικής κατηγορίας κοντράρεται σήμερα με τον Αίαντα Καλαμάτας, που μάχεται για την αποφυγή του υποβιβασμού, στο πλαίσιο της 26ης αγωνιστικής.
Ακόμη, ο Ολυμπιακός Καλαμάτας περιμένει τον ΑΟ Μεθώνης, ο ΑΟ Ασπροχώματος «συγκρούεται» με την Ομόνοια, ενώ ο ΑΟ Φαραί φιλοξενεί τον Δωριέα Δωρίου.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ – ΑΙΑΝΤΑΣ Κ.
Νίκη με καλή εμφάνιση θα προσπαθήσει να συνδυάσει κόντρα στον Αίαντα Καλαμάτας ο Κυπελλούχος Μεσσηνίας Μεσσηνιακός. Ο τεχνικός Δημήτρης Τσάκωνας και ο συνεργάτης του Γιώργος Κατσούλης, δεν αποκλείεται  να κάνουν ροτέισον.
Χωρίς τον Δημήτρη Νινιό (τιμωρημένος) θ’ αγωνιστεί ο Αίαντας Καλαμάτας. Ο προπονητής Γιάννης Σακελλαρόπουλος και οι ποδοσφαιριστές του θέλουν ένα θετικό αποτέλεσμα για ν’ αυξήσουν τις ελπίδες τους για παραμονή στην κατηγορία.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Κ. – ΑΟ ΜΕΘΩΝΗΣ
Επιστροφή στις επιτυχίες (μετά τη βαριά ήττα από τον Δωριέα Δωρίου) θα επιδιώξει κόντρα στον ΑΟ Μεθώνης ο Ολυμπιακός Καλαμάτας, παραμένοντας έτσι στην Τρίτη θέση της κατάταξης. Ο προπονητής Σπύρος Τσίκινης δε θα έχει στη διάθεσή του τους Μάριο Γιανούσι (επέστρεψε πρόσφατα στην Κύπρο) και Γιάννη Μωράκη (τραυματίας). Με στόχο ένα θετικό αποτέλεσμα θ’ αγωνιστεί  το συγκρότημα της Μεθώνης, κάνοντας έτσι σημαντικό βήμα για τη σωτηρία. Ο τεχνικός Παναγιώτης Βλαχογιάννης δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα.

ΑΣΠΡΟΧΩΜΑ – ΟΜΟΝΟΙΑ
Μονόδρομος είναι η νίκη στο σημερινό κρίσιμο αγώνα με την Ομόνοια για ν’ απομακρυνθεί από την επικίνδυνη ζώνη. Το τεχνικό δίδυμο Λάκης Σπάλλας, Μιχάλης Φασουλής δεν μπορεί να υπολογίζει στα πλάνα του στην παρουσία του έμπειρου αμυντικού Τάσου Εκμετζίδη (τραυματίας).
Στο στρατόπεδο τώρα της Ομόνοιας, ο προπονητής Σωτήρης Μπουραντώνης έχει όλους τους ποδοσφαιριστές του «ετοιμοπόλεμους». Η Ομόνοια θέλει να συνεχίσει τις εξαιρετικές εμφανίσεις και τα θετικά αποτελέσματα.

ΑΟ ΦΑΡΑΙ – ΔΩΡΙΟ
Νίκη με καλή εμφάνιση θα επιδιώξει να συνδυάσει κόντρα στον Δωριέα Δωρίου ο ΑΟ Φαραί, διασκεδάζοντας έτσι τις εντυπώσεις από τα ην βαριά ήττα στο τοπικό ντέρμπι με την Ομόνοια.
Ο τεχνικός Κώστας Κλάδης δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα. Ενισχυμένο με τον Παναγιώτη Καραγιάννη (εξέτισε την ποινή της μιας αγωνιστικής που του είχε επιβληθεί) θ’ αγωνιστεί το συγκρότημα του Δωρίου. Ο προπονητής Αντώνης Μαυρέας και οι ποδοσφαιριστές του θέλουν να προσθέσουν μία ακόμη επιτυχία στο ενεργητικό τους, συνεχίζοντας έτσι την εξαιρετική τους πορεία.

Οι διαιτητές της 26ης αγωνιστικής
Οι διαιτητές που θα σφυρίξουν τις συναντήσεις της 26ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α΄ Τοπικής κατηγορίας, που διεξάγονται αυτό το Σαββατοκύριακο, είναι οι εξής:
Σήμερα – 4.30 μ.μ.
Γήπεδο Μεσσηνιακού
Μεσσηνιακός – Αίαντας Καλαμάτας: Ψηλοπαναγιώτης, Τουρλομούσης, Κότσαρης
Δημοτικό Γήπεδο «Γ. Λουκαρέας»
Ολυμπιακός Καλαμάτας – ΑΟ Μεθώνης: Γιαννόπουλος, Σκόρδος, Τσαλίκογλου
7.30 μ.μ.
Αθλητικό Κέντρο ΕΠΣΜ
Ασπρόχωμα – Ομόνοια: Καρβούνης, Σερεμέτης, Τουρλομούσης
Δημοτικό Γήπεδο «Π. Μπαχράμης»
ΑΟ Φαραί – ΑΟ Δωρίου: Αλεξέας, Αθανασοπούλου, Τσίρμπας

Κυριακή 31 Μαρτίου – 5.00 μ.μ.
Γήπεδο Κυπαρισσίας
Κυπαρισσία – ΑΕ Αβίας: Ψηλοπαναγιώτης, Βρυώνης, Γιαννέτσος
Γήπεδο Διαβολιτσίου
Διαβολίτσι – Αστέρας Αρφαρών: Λάμιας, Τσοπανάκης, Γιαννέας
Γήπεδο Σπερχογείας
Σπερχογεία – Τέλος Άγρας Γαργαλιάνων: Τουρλομούσης, Ταβουλαρέας, Γιαννέτσος
8.00 μ.μ.
Δημοτικό Γήπεδο «Π. Μπαχράμης»
Απόλλων Καλαμάτας – Απόλλων Πεταλιδίου: Κότσαρης, Κατσάς, Κασκάνης



Β΄ ΤΟΠΙΚΗ
Έξι ματς για την 25η αγωνιστική
Ο ΑΣ Ανδρούσας κόντρα στον Κεραυνό Καλαμάτας

Ο πρωτοπόρος του 1ου ομίλου του πρωταθλήματος της Β΄ Τοπικής κατηγορίας ΑΣ Ανδρούσας, κοντράρεται σήμερα με τον Κεραυνό Καλαμάτας στο Δημοτικό Γήπεδο «Π. Μπαχράμης», σ’ ένα πολύ κρίσιμο ματς που περιλαμβάνεται στο πλαίσιο της 25ης (και προτελευταίας) αγωνιστικής. Ακόμη, ο δεύτερος της κατάταξης, Πανθουριακός, περιμένει τον Παναθηναϊκό Καλαμάτας, ο Νέος Άρις φιλοξενεί τον ΑΣ Μάνεσι, ο Αστέρας Βαλύρας «συγκρούεται» με τον ΑΟ Πατίστα, ενώ ο Ατρόμητος Πλατέος κοντράρεται με τη Νίκη Πλάτης.
Στον 2ο όμιλο ο ΑΟ Χατζή αντιμετωπίζει στο Δημοτικό Γήπεδο Χώρας τον Παπαφλέσσα Χώρας.




Οι διαιτητές της 25ης αγωνιστικής
Οι διαιτητές που θα «σφυρίξουν» τα ματς της 25ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Β΄ Τοπικής κατηγορίας, που διεξάγονται σήμερα και αύριο είναι οι εξής:
Σήμερα – 4.30 μ.μ.
Δημοτικό Γήπεδο «Π. Μπαχράμης»
Κεραυνός Καλαμάτας – Ανδρούσα: Λάμιας, Κατσάς, Γιαννέας
Γήπεδο Βαλύρας
Αστέρας Βαλύρας – ΑΟ Πατίστα: Σερεμέτης, Τσοπανάκης, Καλογερόπουλος
Γήπεδο Πλατέος
Ατρόμητος Πλατέος – Νίκη Πλάτης: Μπλάνας, Ταβουλαρέας, Λουκάς
Γήπεδο Σπερχογείας
Πανθουριακός – Παναθηναϊκός Καλαμάτας: Γκούμας, Καραπιπέρης, Τσαούση
Γήπεδο Άριος
Νέος Άρις – ΑΣ Μάνεσι: Ζαρακοβίτης, Ξηρόκωστας, Τσουκάλη
Γήπεδο Χώρας
ΑΟ Χατζή – Παπαφλέσσας Χώρας: Κουτσαναστάσης, Τσορώνης, Τρουπάκης


Κυριακή 31 Μαρτίου –5.00 μ.μ.
Δημοτικό Γήπεδο «Γ. Λουκαρέας»
Πανιώνιος Κ. – Αστέρας Μικρομάνης: Λουκάς, Π. Ηλιόπουλος, Γ. Ηλιόπουλος
Γήπεδο Κορώνης
Ακρίτας Κορώνης – ΑΕ Λογγάς: Ζαρακοβίτης, Ξηρόκωστας, Ρέκκας
Γήπεδο Βλαχόπουλου
ΑΠΣ Δήμου Παπαφλέσσα – Δόξα Καλαμάτας: Γιαννόπουλος, Τσίρμπας, Λαζαράκης
Γήπεδο Σουληναρίου
Χανδριναϊκός – Ολυμπιακός Ανάληψης: Σκόρδος, Λαμπίρης, Παναγιωτόπουλος
Γήπεδο Πύλου
Τσικλητήρας Πύλου – ΑΟ Στενωσιάς: Τσαλίκογλου, Ζαχαράκης, Καλογερόπουλος
Γήπεδο Πύργου Τριφυλίας
Μιλτιάδης – ΠΑΟ Καλλιθέας: Γκούμας, Κουτσαναστάσης, Τρουπάκης
Δημοτικό Γήπεδο «Π. Μπαχράμης»
Ηρακλής Καλαμάτας – Θύελλα Χαρακοπιού: Αλεξέας, Παλλαδινός, Αγγελακάκης.
 
ΑΠΟ http://www.tharrosnews.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.