ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

Ξεκίνησε η συγκομιδή της πρώιμης πατάτας

Βγαίνουν ήδη οι πρώτες πατάτες της χρονιάς στη Μεσσήνη, για τις σημερινές λαϊκές της πόλης και της Καλαμάτας, καθώς και για την τοπική αγορά.

Στην Μπούκα χθες έβγαλαν πατάτες σε δύο κτήματα, ένα στον Αγιο Νικόλαο και ένα δεύτερο στον Αγιο Κωνσταντίνο, απέναντι από το αλσύλλιο, σε μικρές ποσότητες. Εκεί συναντήσαμε τον Σπύρο Καψαλόποδα που με το τρακτέρ έβγαζε πατάτες στο κτήμα του αδελφού του. Οπως μας είπε, θα τις έδιναν με 60 - 65 λεπτά σε λαϊκατζήδες για τις λαϊκές του Σαββάτου, για να φάει ο κόσμος φρέσκια πατάτα. Πρόκειται για πατάτες που έχουν φυτευτεί το Νοέμβριο. Παρατήρησε ότι από την άλλη εβδομάδα θα βγουν πατάτες και για το εμπόριο και πως από τις 10 Απριλίου έως το τέλος του μήνα η παραγωγή θα κινείται σε εντατικούς ρυθμούς.

Αυτή την πρώτη περίοδο η απόδοση είναι γύρω στα 1.800 κιλά το στρέμμα, ενώ η ποιότητα είναι πολύ καλή, καθώς βοήθησε ο καιρός και δεν είχε πάγους.
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσσήνης Γιάννης Μπλάνας  σημείωσε ότι οι προοπτικές για τη φετινή παραγωγή είναι καλές κι εξέφρασε την ελπίδα να επιβεβαιωθούν στην πράξη, κατά το κρίσιμο διάστημα μέσα στον Απρίλιο που θα βγουν οι πατάτες. Επιβεβαίωσε ότι η ποιότητα είναι πολύ καλή και παρατήρησε πως θέλουν καλές τιμές για τους ίδιους και για τον κόσμο, που θέλει να φάει καλή και φθηνή πατάτα.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr
  Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/agrotika/item/24634-proimi-patata

Δεν υπάρχουν σχόλια: