ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

Ξεκίνησαν καλά στην Τριφυλία τα θερμοκήπια

Με καλές προοπτικές ξεκίνησε η παραγωγή κηπευτικών από τα θερμοκήπια της Κυπαρισσίας, αφού στις πρώτες συγκομιδές και κυρίως στο αγγούρι που είναι σε πλήρη εξέλιξη, οι τιμές είναι σε καλύτερα επίπεδα από πέρυσι.

Θετικός παράγοντας είναι οι εξαγωγές που γίνονται από την περιοχή, με αποτέλεσμα να αποσυμφορείται η εγχώρια αγορά η οποία έχει χάσει την δυναμική του παρελθόντος λόγω της δραματικής μείωσης της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών.
Μπορεί τις τελευταίες μέρες, όπως μας τόνισε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών Γιώργος Αλεξανδρόπουλος, να έχουν πιεστεί οι τιμές
στο αγγούρι και να είναι στα 50 -55 λεπτά το ζευγάρι για τον παραγωγό, αλλά και πάλι είναι καλές σε σχέση με πέρυσι. Χαρακτηριστικά ο κ. Αλεξανδρόπουλος μας επισήμανε: Η παραγωγή του αγγουριού στην περιοχή μας ξεκίνησε στις 20 Φεβρουαρίου περίπου και ξεκίνησε καλά σε ό,τι αφορά τις τιμές. Αυτές τις ημέρες όμως έχουν συμπιεστεί κάπως, αλλά αν τις συγκρίνουμε με πέρυσι είναι σίγουρα καλύτερες. Σε αυτό έχουν βοηθήσει σημαντικά και οι εξαγωγές που γίνονται σε Βουλγαρία και Ρουμανία με σημαντικά φορτία από την περιοχή, αποσυμφορώντας την εσωτερική αγορά.
Μπορούμε να πούμε ότι η χρονιά ξεκίνησε καλά για τα κηπευτικά ειδικά αν την συγκρίνουμε με πέρυσι. Πέρα από τα αγγούρια έχουν ξεκινήσει ήδη να βγαίνουν τα φασόλια, ξεκινούν σιγά – σιγά οι πιπεριές, ενώ μετά τις 10 Απριλίου θα έχουν πλήρη συγκομιδή και για τις ντομάτες. Τότε θα δούμε πώς θα συνεχιστεί η χρονιά και τι εξαγωγές θα γίνουν αφού είναι πολύ σημαντικές, μιας και η εσωτερική αγορά δεν μπορεί να απορροφήσει πλέον προϊόντα όπως παλιά, αφού δεν υπάρχει η αγοραστική δύναμη στους καταναλωτές. Η μείωση στην λαχαναγορά είναι πολύ μεγάλη, μανάβικα που μπορεί να έπαιρναν πέντε κουτιά, τώρα παίρνουν ένα ή μισό.
Ο καιρός φέτος μας βοήθησε που δεν έκανε πολλά κρύα, αλλά από την άλλη είχε πολλές συννεφιές και έτσι κάποιες καλλιέργειες που θέλουν ηλιοφάνεια της έχει πάει πιο πίσω».

 ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: