ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

Κρίσιμο διάστημα για τον περιφερειακό της Καλαμάτας

Κρίσιμο είναι το επόμενο διάστημα για την πορεία και την υλοποίηση του περιφερειακού αυτοκινητόδρομου της Καλαμάτας, καθώς αναμένονται σημαντικές δικαστικές αποφάσεις για τις απαλλοτριώσεις.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης και Υποδομών, η πιο σημαντική μέρα είναι η 9η Απριλίου, όπου έχει οριστεί η εκδίκαση της συμπληρωματικής απαλλοτρίωσης, για τμήματα που αφορούν τους κόμβους Λεΐκων και Αγιάννας, καθώς και τους παράδρομους. «Η εκδίκαση αυτή θα κρίνει το μέλλον του περιφερειακού», τόνισε στην "Ε" στέλεχος του υπουργείου. Οι απαλλοτριώσεις αυτές θα συντελεστούν σύμφωνα με τον ολυμπιακό νόμο που προβλέπει γρήγορες διαδικασίες: Αμεσα αποβολή - απελευθέρωση των απαλλοτριωμένων τμημάτων κι έναρξη των εργασιών με την παρακατάθεση των χρημάτων και μετά τη δημοσίευση της απαλλοτρίωσης στο ΦΕΚ.
Στο μεταξύ, θετική εξέλιξη υπάρχει για το τμήμα στον Αντικάλαμο, στον υποσταθμό της ΔΕΗ.
Εκδόθηκε και έφθασε στο υπουργείο η απόφαση του δικαστηρίου για την τιμή μονάδας για τις 15 ιδιοκτησίες στην περιοχή, όπου κατασκευάζεται γέφυρα πάνω από το σημερινό εθνικό δρόμο. Και η απαλλοτρίωση αυτή συντελείται με τον ολυμπιακό νόμο και στο υπουργείο κάνουν αγώνα δρόμου για να παρακαταθέσουν τα χρήματα. Εκτιμάται ότι τέλη Απριλίου θα μπορούν να ξεκινήσουν οι εργασίες, καθώς πέρασε και από το ΚΑΣ (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούιο) την Τρίτη 19 Μαρτίου το ζήτημα του αρχαίου οικισμού, που έχει βρεθεί στην περιοχή. Και στο υπουργείο θεωρούν ότι δε θα αργήσει η απόφαση του ΚΑΣ και θα έχει εκδοθεί μέχρι να συντελεστεί η απαλλοτρίωση.
Ακόμα, σύμφωνα με την ενημέρωση από το υπουργείο, το τελευταίο διάστημα αρκετοί που τους 47 ιδιοκτήτες που αρνούνταν αρχικά να παραδώσουν τις υπό απαλλοτρίωση εκτάσεις τους, σπεύδουν και παραδίδουν τις ιδιοκτησίες τους, καθώς κάποιοι έχουν πάρει και τα χρήματα των επιτάξεων.
Στα αρνητικά στοιχεία της υλοποίησης του περιφερειακού, να επισημάνουμε ότι για τα 400 μέτρα της σύνδεσης του κόμβου του Καρέλια με την οδό Αθηνών δεν προχώρησε η διαδικασία της επίταξης, καθώς δεν τη δέχθηκε ο ένας από τους 6 ιδιοκτήτες των υπό απαλλοτρίωση εκτάσεων στην περιοχή. Το δικαστήριο για την προσωρινή τιμή μονάδας έχει οριστεί στις 28 Μαΐου και η απαλλοτρίωση θα προχωρήσει με τον παλιό και όχι το γρήγορο - ολυμπιακό νόμο.
Επίσης, στις 17 Ιουνίου στο Συμβούλιο της Επικρατείας έχει οριστεί η δικάσιμος της προσφυγής των πολιτών που αντιτίθενται στη νέα χωροθέτηση του κόμβου της Αγιάννας (Αρτέμιδος) και σημειώνουν πως υπήρξε παρανομία, καθώς δεν εφαρμόστηκε το εγκεκριμένο ΓΠΣ της πόλης.
Από το υπουργείο επικρίνεται το γεγονός ότι το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα του Δημοσίου για ισχύ της απαλλοτρίωσης με την παρακατάθεση των χρημάτων, σε μεγάλο τμήμα του περιφερειακού, με αποτέλεσμα το Δημόσιο να πρέπει να πληρώσει το Δημόσιο λόγω των καθυστερήσεων. Ο "Μορέας" που δεν έχει ελεύθερο χώρο και δεν μπορεί να δουλέψει στον περιφερειακό, θα ζητήσει αποζημιώσεις, όπως έχει κάνει και έχει πάρει σε τμήματα του αυτοκινητόδρομου Τρίπολης - Καλαμάτας.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: