ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

Παραδόθηκε ο Αλκέτ Ριζάι-Δεν είχε ούτε όπλα, ούτε εκρηκτικά

Αίσιο τέλος στην ομηρία στις φυλακές Μαλανδρίνου. Ο βαρυποινίτης Αλκέτ Ριζάι παραδόθηκε. Η "χειροβομβίδα" ήταν ραδιόφωνο τυλιγμένο με πετσέτες!

Ο Αλκέτ Ριζάι, ο οποίος κράτησε επί 24 ώρες ομήρους στις φυλακές Μαλανδρίνου παραδόθηκε σε άνδρες των ΕΚΑΜ.
Ο Αλκέτ Ριζάι δεν είχε ούτε εκρηκτικά, ούτε χειροβομβίδες και αυτό που κρατούσε ήταν ένα ραδιόφωνο τυλιγμένο με πετσέτες.
"Ηταν μπλόφα όπως αποδείχθηκε. Σε καμιά όμως περίπτωση δεν μπορούσαμε να το διακινδυνεύσουμε" υπογράμμισε ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Στερεάς Ελλάδας υποστράτηγος
κ. Απόστολος Κασκάνης.
Το βράδυ του Σαββάτου μαζί με δύο συνεργούς του πήρε ομήρους 6 σωφρονιστικούς υπαλλήλους.
Το μεσημέρι υπήρξε παρέμβαση της πυροσβεστικής και με ειδική σκάλα μπόρεσαν να φυγαδευτούν κάποιοι σωφρονιστικοί υπάλληλοι που ήταν εγκλωβισμένοι μέσα στην πτέρυγα.
Δημιουργήθηκε ένταση με τις δυνάμεις των ΕΚΑΜ να έχουν πλησιάσει το σημείο, όπου βρισκόταν ο Ριζάι με τους τους ομήρους. Ένας σωφρονιστικός υπάλληλος εκμεταλλεύτηκε τον πανικό και μπόρεσε να ξεφύγει.
Ο Ριζάι, φώναζε ότι αυτή θα είναι η "τρίτη και φαρμακερή" και απειλούσε ότι αν δεν τον αφήσουν ελεύθερο θα ανατινάξει τους ομήρους.
Ο επικίνδυνος κακοποιός φέρεται να είπε στον διαπραγματευτή, όταν αποφάσισε να παραδοθεί: "Αυτή τη φορά δεν έπιασε, ίσως πιάσει την άλλη".
Οι πέντε σωφρονιστικοί υπάλληλοι που είχαν κρατηθεί όμηροι από τον Ριζάϊ σύμφωνα με την αστυνομία είναι πολύ καλά στην υγεία τους.

ΑΠΟ http://news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ. ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με άτομα του χωριού μας.