ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

Φιλιατρά: Ξεφάντωσαν Μικροί και μεγάλοι στο καρναβάλι των Φούληδων

Μουσική, Κέφι, χαρτοπόλεμος, σφυρίχτρες, αποκριάτικες στολές, φαντασία, ήταν τα βασικά στοιχεία για να δημιουργηθεί ένα μοναδικό ξεφάντωμα για όσους επισκέφθηκαν τα Φιλιατρά, για να παρακολουθήσουν το καρναβάλι των Φούληδων που φέτος διοργανώνεται για δέκατη συνεχόμενη χρονιά έχοντας γίνει θεσμός για την περιοχή για για τον Καλλικρατικό πλέον Δήμο Τριφυλίας.
Η επιτυχία ήταν και αυτή την χρονιά απόλυτη παρά την .......

συνεχιζόμενη οικονομική κρίση. Μπορεί ο Δήμος Τριφυλίας να μην είχε την οικονομική δυνατότητα

να ενισχύσει οικονομικά την διεξαγωγή του αυτό όμως δεν στάθηκε εμπόδιο σε χορηγούς να δώσουν χρήματα και όλοι μαζί να καταφέρουν να κάνουν εάν ακόμα καλύτερο καρναβάλι από προηγούμενες χρονιές.

Οι Εκδηλώσεις άρχισαν από νωρίς με μουσικές στην πλατεία της πόλης που έδιναν διαρκώς τον αποκριάτικο τόνο, χαρακτηριστικό της ημέρας.
Ο καιρός από την άλλη, αν και ήταν ηλιόλουστος έδειχνε τα δόντια του καθώς έκανε αρκετό κρύο. Όμως ο Ρυθμός το κέφι και η τρελή αποκριά φάνηκαν ικανά να το αναχαιτίσουν.

Ο κόσμος στην πλατεία ήταν από το πρωΐ αρκετός και όσο πλησίαζε το μεσημέρι γινόταν όλο και περισσότερος.
Είναι χαρκτηριστικό ότι στα καφέ της πλατείας από τις 12 το μεσημέρι γινόταν το αδιαχώρητο.
Ξεχωριστό τόνο στην όλη εορταστική ατμόσφαιρα της αποκριάς έδινε ο DJ Γιάννης Προνοίτης που με την μουσική του κρατούσε σε εγρήγορση τον κόσμο.

Από τις 2 το μεσημέρι, άρχισαν να συγκεντρώνονται οι πρώτοι αριστερά και δεξιά του δρόμου γύρω γύρω από την Πλατεία όπου θα περνούσαν τα άρματα και τα πεζοπόρα τμήματα των καρναβαλιστών.
Στο επίκεντρο της σάτιρας βρέθηκε και φέτος η οικονομική κρίση που βιώνει η Ελλαδα καθώς επίσης τα πολιτικά πρόσωπα όπως ο γάμος του Αντώνη Σαμαρά με την Αγγέλα Μέρκελ, και οι Άραβες με τα πετροδόλαρα που θα μας σώσουν από την κρίση.
Φυσικά από το τρελό μας καρναβάλι δεν θα μπορούσε να λείπει φυσικά και "το πουλάκι τσίου" που τον τελευταίο χρόνο είναι η τρέλα της εποχής. Και μιας και μιλάμε για το πουλάκι τσίου ήταν το γκρουπ που κέρδισε το πρώτο βραβείο (250 ευρώ).
Το δεύτερο βραβείο (150 ευρώ) πήραν οι Μικροπωλητές της Γ' Γυμνασίου Φιλιατρών.
Το Τρίτο βραβείο (100 ευρώ) πήρε το Πυτζάμα party του Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Φιλιατρών.

Ο Δήμαρχος Τριφυλίας στον χαιρετισμό του είπε ότι το καρναβάλι των Φούληδων δεν είναι το καρναβάλι των πλαστικών και προκατασκευαμένων αρμάτων. Είναι το καρναβάλι της λαϊκής συμμετοχής του αυτοσχεδιασμού.
Ευχαρίστησε όλους όσους συμμετείχαν, τους μαθητές τους μεγάλους τους μικρούς που δίνουν κέφι και λένε ναι στην ζωή και το κέφι.
Συνεχάρη τους διοργανωτές του καρναβαλιού την Δημοτική σύμβουλο κ. Παντελάκη , τον αντιδήμαρχο Φιλιατρών κ. Πούλο Αναστάσιο, τον πρόεδρο της Δ.Ε. Φιλιατρών κ. Μπάμπη Στάμο, τους δημοτικούς συμβούλους κ.κ. Παναγιώτη Σουρέτη Μπάμπη Παγάνη, Γιάννη Ρούσση, τον κ. Μπάμπη Αθανασόπουλο Τους εργαζόμενους του Δήμου και φυσικά τους χορηγούς του καρναβαλιού.
Και ανέφερε την αναβίωση ενός εθίμου που υπήρχε μέχρι και πριν 10 χρόνια στα Φιλιατρά, τις μπαρμπούτες δηλαδή που γύριζαν στις γειτονιές των φιλιαυτών ντυμένοι αποκριάτικα.


 Δείτε φώτο κ΄βιντεο στο http://filiatranews.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ. ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με άτομα του χωριού μας.