ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή, 15 Μαρτίου 2013

3 χρόνια για ακρωτηριασμό του εραστή της νύφης του

Σε 3 χρόνια φυλάκιση με αναστολή καταδίκασε το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Καλαμάτας 82χρονο, για τον πυροβολισμό και ακρωτηριασμό της αριστερής παλάμης του πρώην εραστή της νύφης του.
Ο κατηγορούμενος, πρώην δήμαρχος Αρεόπολης, κρίθηκε ένοχος για τον ακρωτηριασμό, τον Οκτώβριο του 2004, με κυνηγετικό όπλο στο ύψος της παλάμης, του νεαρού άνδρα. Πρωτόδικα το δικαστήριο είχε μετατρέψει την κατηγορία από απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη και τον είχε καταδικάσει σε φυλάκιση 4 χρόνων. Χθες ο κατηγορούμενος εκπροσωπήθηκε στο
δικαστήριο από την δικηγόρο του Ανθή Μπαλιτσάρη.
Ο παθών, ο οποίος πέθανε το 2008 από καρδιακή προσβολή στα 41 του χρόνια, τον Οκτώβριο του 2006 είχε καταδικαστεί σε ισόβια και 25 χρόνια φυλάκιση για τη δολοφονία του γιου του κατηγορουμένου με τον οποίο είχαν συνεχείς προστριβές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, οι δύο οικογένειες - αν και τους συνέδεε κουμπαριά - είχαν διαφορές εξαιτίας της παράνομης σχέσης της νύφης του κατηγορούμενου με τον παθόντα και τον Οκτώβριο του 2004 επιχειρήθηκε η προσέγγιση και λύση των διαφορών τους. Αυτός ήταν και ο λόγος που ο παθών κατέβηκε στην Αρεόπολη από την Αθήνα που έμενε το τελευταίο διάστημα πριν τον πυροβολισμό και ακρωτηριασμό του από τον κατηγορούμενο. Στις 18 Οκτωβρίου του 2004, στην πλατεία της Αρεόπολης, ο κατηγορούμενος τον πυροβόλησε με μια μονόκαννη καραμπίνα και το αποτέλεσμα του τραυματισμού ήταν ο ακρωτηριασμός του αριστερού χεριού. Η συνήγορος του κατηγορούμενου είπε στην αγόρευσή της ότι πυροβόλησε βρισκόμενος σε άμυνα, αφού ο παθών κράταγε περίστροφο. Νωρίτερα -είπε- είχε απειλήσει με το συγκεκριμένο περίστροφο τη νύφη του κατηγορούμενου και τα εγγόνια του, φωνάζοντας και απειλώντας έξω από το σπίτι τους, ενώ μόλις τον αντίκρισε στην πλατεία απείλησε και τον ίδιο. Η συνάντησή τους -υποστήριξε η συνήγορος- έγινε τυχαία και ο κατηγορούμενος κρατούσε το κυνηγετικό όπλο επειδή επέστρεφε από το πρωινό κυνήγι. 
Περίπου ένα χρόνο αργότερα, στις 26 Ιουνίου του 2005 ο γιος του κατηγορουμένου, μαζί με τη σύζυγό του και τα δύο ανήλικα παιδιά τους έτρωγαν μαζί με συγγενείς και φίλους στο πατρικό σπίτι. Τότε, ο παθών από ένα διπλανό σπίτι τυφλωμένος από ζήλια -σύμφωνα με τα λεγόμενα της Αν. Μπαλιτσάρη-, γιατί πίστεψε πως το ζευγάρι τα ξαναβρήκε, πυροβόλησε με καλάσνικοφ αρκετές φορές προς το μέρος τους, με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του κουμπάρου του και γιου του κατηγορουμένου.
Ν.Κ.
ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΖΩΓΡΑΦΙΑΣ

          Μία ακόμα ωραία αφιέρωση μου έγινε από τα μικρά κορίτσια μας. Πρόκειται για τη